jajca

(Foto: Thinkstock)

Pobudniki kampanje so od konca marca do sredine aprila zbrali 13.496 podpisov pod peticijo, ki poziva trgovce, naj se zavežejo k odpravi ponudbe jajc iz baterijske reje. Peticijo so naslovili na vodstva trgovskih verig.

"V dobrih treh mesecih smo končno zbrali vse odzive in z navdušenjem sporočamo, da se k (postopni) odpravi jajc iz baterijske reje iz svoje ponudbe zavezujeta trgovski verigi E.Leclerc in Eurospin," so sporočili danes. Eurospin naj bi to izpeljal do konca avgusta letos, E.Leclerc pa bo do leta 2020 opustil prodajo jajc kokoši iz baterijske reje, ki jih prodaja pod svojo blagovno znamko, za celoten oddelek jajc pa se k istemu zavezuje do leta 2025 Že lani so se sicer jajcem iz baterijske reje odrekli v Hoferju in Lidlu.

► Vse, kar morate vedeti o jajcih: Kako jih hraniti? Kdaj niso več užitna?

Na peticijo sta se odzvali tudi trgovski verigi Mercator in Spar, medtem ko se trgovski verigi Tuš in Jager na poziv nista odzvali. "Kupec se ... med našo široko ponudbo jajc sam odloči, katera bo izbral," so zapisali v Sparu in naknadno še dopolnili svoj odgovor: "V Sparu Slovenija podpiramo vsa prizadevanja za trajnostno sonaravni razvoj in v tem okviru tudi razmislek o potrošnji jajc z vidika dobrobiti kokoši nesnic. Našim kupcem omogočamo nakup le svežih slovenskih jajc iz kmetij, pri čemer jajca baterijske reje v ponudbi vztrajno postopoma odpravljamo in uvajamo vse več jajc drugih vrst reje, kot so jajca ekološke reje, proste reje in hlevske reje. V podjetju smo se odločili, da do konca leta 2020 na naših policah ne bo več jajc kokoši iz baterijske reje."

V Mercatorju pa so se zavzeli za razpravo "v strokovnih in nadzornih krogih, seveda s participacijo vse zainteresirane javnosti, torej tudi nevladnih organizacij in kupcev".

"Ni vseeno, kako živijo kokoši nesnice. Čeprav nobena reja, ki je namenjena masovni proizvodnji, ni idealna za dobrobit živali, pa je vsekakor skrajni čas, da odločno rečemo ne vsaj baterijski reji," poudarjajo organizatorji kampanje Imaš jajca. "To je prvi korak k izboljšanju kakovosti življenja naših kokoši, ki ga zagotovo lahko naredimo že danes," so dodali.

Kurja farma na Kitajskem

(Foto: Reuters)