pranje oblek

(Foto: Thinkstock)

Prašek ali gel?

Strokovnjaki za tekstil pravijo, da je pri pranju belega perila bolje uporabiti pralni prašek, saj gelom primanjkuje določenih sestavin, ki tkanine ohranjajo bele, mehčajo vodo in učinkovito odstranjujejo umazanijo. Prav tako naj bi bili praški tudi prijaznejši do okolja. Za pisane tkanine je primeren tudi tekoči detergent, ki ga lahko uporabimo celo pri pranju zelo občutljivih materialov. Pri tem vam po mnenju strokovnjakov ni treba kupovati posebnih sredstev za črno ali pisano perilo, saj je že navadni detergent povsem dovolj učinkovit.

Prava temperatura

Pred pranjem posameznega kosa oblačila je treba pogledati na etiketo s simboli, na kateri je zapisano, pri kateri temperaturi naj bi ga prali. Ob tem je treba vedeti, da proizvajalci iz strahu pred morebitnimi reklamacijami ponavadi zapišejo nekoliko nižjo temperaturo, kot bi jo lahko. Strokovnjaki za tekstil zato priporočajo, da bombažna oblačila bele barve perete pri 60, pisane pa pri 40 stopinjah. Lanene modne kose je najbolje prati pri 60 stopinjah, a je treba  uporabiti detergent za občutljivo perilo. Oblačila z visoko vsebnostjo viskoze ali sintetičnih vlaken lahko perete pri 30 ali največ 40 stopinjah, a jih nikar ne puščajte dolgo v stroju, saj se lahko močno zmečkajo. Vendar pa temperatura ni edino merilo za pravilno in učinkovito pranje: Pomembni so tudi čas pranja, izbira pravega programa ter seveda ustreznega detergenta.

pralni prašek

(Foto: iStockphoto)

Mehčalec – da ali ne?

Če pri pranju uporabimo mehčalec, so oblačila mehkejša na otip in jih skorajda ni treba likati, pri sintetičnih materialih pa preprečuje nastanek elektrostatike. Uporaba sredstva za mehčanje je torej še kako smotrna, a je tudi tu treba biti pozoren na količino. Če ga uporabimo preveč, s tem močno obremenimo okolje. Zato je najbolj varno poseči po sredstvih, ki jih dobite v tako imenovanih eko trgovinah.

Kako pravilno prati kavbojke?

Kavbojk iz surovega denima naj prvih šest tednov po nakupu načeloma sploh ne bi prali v pralnem stroju, temveč jih je bolje dati v čistilnico, da ohranite njihovo prvotno obliko. Da preprečite nitkanje in gubanje, je kavbojke pred pranjem dobro obrniti na notranjo stran in oprati na nežnem programu pri 40 stopinjah ter pri zadnjem izpiranju dodati nekaj mehčalca. Ko jih vzamete iz stroja, jih znova obrnite na zunanjo stran in jih posušite na zraku. Vedno uporabljajte detergent za občutljivo pisano perilo, razen če želite, da so po le nekaj pranjih vaše kavbojke videti, kot da jih nosite že 10 let.

Kaj lahko dam v sušilni stroj?

Bolj kot sušenje v sušilnem stroju strokovnjaki priporočajo, da perilo obesimo na vrvico ali stojalo in ga posušimo na svežem zraku. V sušilni stroj naj bi praviloma dajali le oblačila z visoko vsebnostjo bombaža ali njegovih mešanic, a zavedati se je treba, da se skoraj vsi materiali s sušenjem pri visoki temperaturi uničujejo in so podvrženi hudim mehanskim obremenitvam.

Kako odstraniti madeže?

Slina naj bi učinkovito odstranjevala madeže, ki vsebujejo encime. Če se polijemo z rdečim vinom, si lahko pomagamo s soljo. Razpršilo za odstranjevanje madežev, ki ga lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah, naj bi bilo učinkovito pri večini madežev, a je treba pred uporabo preveriti, če ne razbarva tkanine. Mastne madeže lahko raztopite z izopropanolom, ki ga dobite v lekarni, kri pa najlažje takoj odstranite s hladno vodo. Tudi ličila boste s svetlih oblačil najlažje odstranile z izopropanolom ali čistilom za steklo, temnejša pa nežno podrgnite s suhim kruhom.

Še nekaj nasvetov

Nikoli ne perite belega in pisanega perila skupaj. Prav tako je treba ločeno prati tudi surov denim. Fine nogavice in spodnje perilo je treba vedno prati v posebnih košaricah oziroma zaščitnih vrečkah, da se ne poškoduje. Oblačila, kot so jakne, plašči in kostimi iz finih materialov zaradi prevlečenih tkanin niso primerni za pranje v pralnem stroju, zato jih je bolje dati v čistilnico.