Jajca

(Foto: Profimedia)

Čeprav so zaradi holesterola, ki je v rumenjaku, jajca postala sovražnik tistih, ki se bojijo srčno-žilnih bolezni, številne raziskave dokazujejo, da so koristna našemu zdravju in jih večina nutricistov priporoča kot del zdrave in uravnotežene prehrane. Bogata so namreč s pomembnimi hranili, predvsem z vitaminom D, pomagajo uravnavati telesno težo in so še posebej priporočljiva za športnike. Dejstvo pa je, da je najbolje uživati sveža jajca, po možnosti s kakšne ekološke kmetije. Ker nas večina jajca še vedno kupuje v trgovinah, kjer ne moremo vedeti, kako sveža so v resnici, je dobro, da to preverimo. Na spletni strani ameriškega Centra za varno prehranjevanje z jajci so zapisali, da so jajca užitna od tri do pet tednov po nakupu, če jih hranimo v hladilniku, da pa se po nepotrebnem ne zastrupimo, kar je lahko nadvse neprijetno, pa lahko svežino jajc preverimo doma. Mnogi sicer verjetno že poznate ta trik, za vse ostale pa – poskusite, ne bo vam žal!

Preverimo!

V prozorno posodo nalijemo vodo do polovice in v njo potopimo jajce.

1. Najbolj sveže jajce: Ko jajce potopimo v vodo, potone na dno in tam popolnoma miruje v horizontalnem položaju.
2. Teden dni staro jajce: Ko ga potopimo v vodo, sicer ostane na dnu, a je z eno stranjo malce privzdignjeno.
3. Tri tedne staro jajce: Ko ga potopimo v vodo, se počasi dviguje od dna proti sredini. Takšno jajce bi moralo biti še vedno užitno.
4. Staro in neužitno jajce: Če jajce potopimo v vodo in priplava na površje, pomeni, da je staro in ga ne smemo uživati, sicer lahko tvegamo hujše prebavne težave.