Ločevanje rumenjaka od beljaka

(Foto: Profimedia)

Beljak kot lepilo

Čeprav beljak v največji meri uporabljamo za pripravo različnih sladic, je lahko tudi izvrstno lepilo, s katerim je mogoče zalepiti papir, karton in tkanine. Poskusite!

Voda za sobne rastline

Zagotovo sodite med tiste, ki po kuhanju jajc vodo, ki je ostala, preprosto zlijete stran, kajne? Napaka! Pa se boste sedaj vprašali, kaj neki lahko z njo sploh še počnete. Dobro jo ohladite in z njo zalijte sobne rastline, saj jih boste tako še dodatno nahranili.

Rumenjak za suho kožo

Jajca lahko zelo koristno uporabite tudi v kozmetične namene. Če je vaša koža izrazito suha, razžvrkljajte rumenjak ter ga nanesite na obraz in počivajte 20 minut, nato izperite. Rumenjak bo poskrbel za hidracijo kože in jo naredil mehkejšo.

Beljak za mastno kožo

Ravno obratno je pri mastni koži, ta potrebuje beljak. Dodajte mu pol žlice medu, premešajte in nanesite na obraz. Pustite 10 minut in izperite. Rezultat vas bo presenetil.

Jajce za razdraženo kožo

Sveže jajce potopite v kozarcu jabolčnega kisa, tako naj stoji okoli tri dni in bo nared kot obloga za razdraženo kožo in kot ’balzam’ za nekatere kožne infekcije.

Jajce

(Foto: Thinkstock)

Jajčna lupina ni užitna, zato jo običajno zavržemo. A vendar jo lahko uporabite v številne druge namene, kajti lupina je bogata s kalcijem in drugimi minerali, zato je še kako uporabna pri nekaterih domačih opravilih.

Za kompost

Jajčno lupino dodajte v kompost, saj se bo v njem razgradila in kompost obogatila s kalcijem in drugimi minerali, svetujejo na strani goodhousekeeping.com.

Za zaščito rastlin

Med rastline na vašem vrtu položite jajčne lupinice in jih tako zaščitite pred polži.

Za pripravo semen

Uporabite jajčno embalažo in vanjo položite jajčne lupinice. Dodajte nekaj prsti in semena rastlin, na primer paradižnika. Semena bodo vzklila, male sadike pa bodo videti prav simpatične. Pa še lončkov ne boste potrebovali.

Za čiščenje

Skodelice in vaze, na katerih se je nabral vodni kamen, lahko temeljito očistite prav s pomočjo jajčnih lupin. Lupine zdrobite, primešajte jim vodo in detergent ter se lotite dela.

Za izdelavo mozaika

Če se v vsa skriva umetniška žilica ali želite preizkusiti svojo kreativnost, kar pogumno! Dele lupinice obarvajte in iz njih sestavite privlačen mozaik.

Za zaščito cevi v pomivalnem koritu

Nekaj jajčnih lupinic dodajte v odtočno cev pomivalnega korita, kar bo preprečilo, da bi se odtočna cev zamašila.

Izkoristite membrano

Tanko membrano, ki jo najdete med lupinico in užitnim delom jajca, v nekaterih delih sveta uporabljajo za zdravljenje ureznin in vraščenih nohtov. Vse kar morate storiti je, da membrano položite na rano in pustite, dokler se ne osuši.

Preprečite razdraženost kože

Jajčno lupinico za dan ali dva namočite v jabolčni kis, ko jo boste odcedili pa boste tekočino uporabite kot zdravilno sredstvo pri manjših poškodbah kože in razdraženosti.

Za masko za obraz

Naravni maski za obraz dodajte zdrobljeno jajčno lupino, ki bo nahranila kožo. Če uporabljate masko za obraz, ki se osuši in otrdi na obrazu, potem jo odstranite preden se do konca strdi.

Kot dodatek pasji hrani

Jajčna lupina je bogata s kalcijem zato jo nikakor ne vrzite v smeti, če imate doma pasjega prijatelja. Raje jo zmeljite v prah in dodajte v pasjo hrano, tako boste še dodatno poskrbeli za zdrave kosti in zobe vašega štirinožnega prijatelja.