prijeten vonj doma

(Foto: iStockphoto)

Številni ob uporabi industrijskih osvežilcev zraka, posebej tistih v pršilih, tožijo o tem, da jim draži dihala. Veliko bolje je zato, če dišavo za dom izdelamo sami iz naravnih snovi. Njihove prednosti so, da so:
- narejeni iz naravnih snovi,
- preprosti in poceni za izdelavo in
- po želji lahko spreminjate vonj.

Uporaba eteričnih olj

Za izdelavo osvežilca zraka iz eteričnih olj potrebujete:
- stekleničko z razpršilcem,
- ¾ skodelice vode (lahko tudi destilirano),
- poljubno kombinacijo eteričnih olj, približno 15-20 kapljic,
- 2 jušni žlici vodke ali alkohola.

Alkohol bo omogočil, da se bo tekočina prej posušila, voda in esencialna olja se bodo bolje premešala.

Med olji bodo posebno svežino pričarala eterična olja limone, pomaranče, limete, poprove mete, prijetno bodo dom odišavila olja sivke, grenivke, cimeta, rožmarina in še številna druga.

Limona in rožmarin

Stekleno skodelico napolnite z vodo (približno 2/3), vanjo na koleščke zrežite limono in dodajte nekaj kapljic eteričnega olja rožmarina. Dodajte še pol žličke vanilijevega ekstrakta. Prijeten vonj bo napolnil vaš prostor in poskrbel za svežino. Vonjava bo delovala približno 2 dni.

Dišeči les

Priskrbite si kocke lesa. Lahko manjše, ki jih boste položili na krožniček ali v skledico ali veje kose, ki jih boste kot dekoracijo postavili na police.

Koščke lesa dobro prepojite z eteričnimi olji . Lahko jih popršite ali kar kanete kapljice neposredno na les, nato pa dobro prepojene zaprite v posodico s pokrovčkom, v katero ste dali še nekaj olja. Pretresite in pustite preko noči, da se les dobro prepoji. Naslednji dan jih postavite na želeno mesto in uživate v vonju! Tako odišavljena kocka bo čudovito odišavila bodisi dnevno sobo, spalnico bodisi kopalnico ali stranišče.

Olupki agrumov

Ko olupite mandarine, kasneje tudi pomaranče, ali ožamete limono, nikar ne zavrzite olupkov. Postavite jih recimo na radiator ali kamin.

Iz pomarančne lupine lahko izdelate tudi dišečo svečko. Vse, kar morate storiti, je, da previdno olupite pomarančo, tako da ostane polovica olupka celega, Notranjost olupka prepojite z eteričnim oljem po želji in počakajte približno 45 minut, da se dodobra vpije. V lupinico postavite sten iz čajne svečke, vosek svečke preprosto 'pretopite' v lupinico in dišeča dekoracija je nared!

Putpuri

Posušite cvetje, tako da obrnete šopek rož 'na glavo'. Cvetje sušilo, lahko tudi nekaj tednov, nato pa ga potrgajte v posodico. Suho cvetje lahko tudi kupite. V posodici zmešajte poljubno kombinacijo eteričnih olj, prelijte čez suho svetje, premešajte in dišeči putpuri postavite na želeno mesto.

Pomaranča

Pozimi, ko bo pomaranč v izobilju, lahko ta dišeči sadež uporabite kod dišavo. Vse, kar poleg pomaranče potrebujete, je večja količina nageljnovih žbic (klinčkov), ki jih po želji zapičite v lupino cele pomaranče. Tako prebodeno pomarančo postavite kot dekor na mizo in uživate v prijetnem vonju.  

prijeten vonj doma

(Foto: iStockphoto)

Dominvrt e-novice

Prijavi se na e-novičke Dom in vrt in bodi na tekočem z aktualnimi novicami. Zate jih pripravlja uredništvo Dominvrt.si. nn