madeži rdečega vina

(Foto: Profimedia)

Preproga

Ne čakajte, da se madež posuši – akcije se lotite čim prej.
Vino najprej popivnajte s papirnatimi brisačkami. Nikar ne drgnite, saj se bo tekočina še bolj vpila v tkanino. Sol nasujte po madežu, pri tem pa nikar ne bodite varčni. Pustite delovati nekaj časa, dodate lahko tudi sodo bikarbono. Ko sol in soda bikarbona opravita svoje delo, ju nežno odstranite, nato pa kapnite na madež nekaj limoninega soka in tkanino obdelajte še z mineralno vodo ali kar z belim vinskim ali alkoholnim kisom. Dobro zdrgnite in madež bi moral izginiti.

Oblačila

Na madež nasujte nekaj soli in prelijte z mineralno vodo. Mineralno vodo lahko nadomestite tudi z belim vinskim kisom. Perilo namočite v mlačno vodo, ki ste ji dodali bel vinski kis in nekaj sode bikarbone. Tkanino operite kot običajno. Če niste pristaš naravnih sredstev, na madež čim prej nanesite sredstvo za odstranjevanje madežev, pustite delovati nekaj časa (natančna navodila so napisana na embalaži) in operite kot običajno.

madeži rdečega vina

(Foto: Profimedia)

► Zamrzovalnik: Oblačila ali prt, na katerem ste opazili madež rdečega vina, lahko položite v zamrzovalnik preko noči. Naslednji dan operite kot običajno. Ker bo vino v zamrzovalniku kristaliziralo, bo med pranjem tudi izginilo

► Detergent: Tudi za odstranjevanje madežev s tkanin si lahko pomagate z detergentom za pomivanje posode. Nekaj kapljic ga kanite v 1 dl mlačne vode, dodajte žlico belega vinskega kisa. Z mešanico natrite madež, pustite delovati nekaj minut in operite v pralnem stroju.

Kamen ali beton

Če se vam je morda polilo vino ko ploščicah iz naravnega kamna, kamniti mizi ali betonskih tlakovcih pred hišo oziroma na terasi, si lahko pri odstranjevanju madežev pomagate tudi z oksalno kislino, ki je veliko močnejša od ocetne, uporablja pa se jo tudi za odstranjevanje rje. Le previdno pri uporabi!

madeži rdečega vina

(Foto: Profimedia)