Sušenje perila - 3

Sušenje perila, tako na radiatorjih kot na stojalih za sušenje perila v bivalnih prostorih ali celo v spalnici, je lahko zdravju škodljivo, predvsem če nimate dobro vzpostavljenega sistema zračenja in se vlaga nabira v vašem domu. Poleg tega pri sušenju recimo na radiatorjih izhlapevata še pralni prašek in mehčalec, v katerih so nekatere nevarne spojine, ki jih potem vdihavamo.

V sklopu raziskave, ki so jo opravili škotski raziskovalci s fakultete za arhitekturo Mackintosh že leta 2012, so ugotovili, da imajo v večini gospodinjstev na Škotskem težave z vlago, ravno sušenje perila na radiatorju pa naj bi bilo krivo za kar 30 odstotkov te vlage, vlažno okolje pa je idealno za pršice in razvoj plesni. Raziskava je med drugim pokazala, da kar v 87 odstotkih gospodinjstev v Glasgowu sušijo perilo v notranjih prostorih, med njimi dve tretjini na radiatorjih. Plesni v stanovanju povzročajo dihalne težave – bronhitis, alergije, dražijo dihala in povzročajo kašelj, dražijo oči, kožo, povzročajo glavobole in slabost. 

► PREBERITE: Izdelajte domači prašek za pranje perila

Še en razlog je, zakaj ni dobro sušiti na radiatorjih, če živite v bloku. 

Če res ni primernega prostora, kamor bi postavili primeren sušilni stroj ali ločenega prostora – sušilnice, kjer bi lahko obešali perilo, potem je dobro upoštevati vsaj nekaj nasvetov.

Sušenje perila - 5

► Izogibajte se obešanju perila v spalnici ali dnevnem prostoru, kjer preživljate največ časa. Če imate na voljo kabinet, je ta prostor veliko primernejši.

► Ključ je v ustreznem zračenju. Če je le mogoče, odprite okno, da svež zrak kroži v vašem stanovanju. Še bolje je, če imate ventilator, ki odvaja zrak iz prostora, a pazite, da ga redno čistite in primerno vzdržujete.

► PREBERITE: Triki, da športna oblačila ne bodo smrdela!

► Dobro je tudi, če prilagodite urnik pranja in sušenja perila. Namesto da perilo operete ob prihodu iz službe in obesite perilo, da se suši, ko ste doma, nastavite pralni stroj tako, da bo perilo oprano zjutraj. Obesite ga, preden se odpravite v službo in pustite okno v prostoru odprto, če je le mogoče. Verjetno ste zdaj zamahnili z roko in rekli: »Le kdo ima zjutraj čas in voljo še za to?« No, ko se bodo začele zdravstvene težave, bo že prepozno …

► Perilo zlagajte na stojalo za sušenje perila tako, da oblačil ne naložite preveč na gosto, da se bo vse skupaj lažje in hitreje posušilo. Uporabite kar obešalnike za majice in srajce.

► Če katero stran vašega stanovanja obsije sonce, postavite perilo na obsijano mesto.

RAZVLAŽEVANJE. Omislite si napravo za razvlaževanje, ne bo vam žal. Preprečevala bo vlago in tudi perilo se bo hitreje sušilo, če bo v zraku manj vlage.

Dominvrt e-novice

Prijavi se na e-novičke Dom in vrt in bodi na tekočem z aktualnimi novicami. Zate jih pripravlja uredništvo Dominvrt.si. nn