Nož v pomivalnem stroju

(Foto: Thinkstock)

Zlaganje posode v pomivalni stroj poteka v vsakem gospodinjstvu na ’svojevrsten’ način. Velikokrat so razlike odvisne tudi od tega, kdo ga napolni z umazano posodo: je to ženska, moški ali otrok? Pri ženskah – vsaj tako navajajo nekateri ameriški strokovnjaki, naj bi veljalo pravilo, da bodo napolnile stroj kar se da učinkovito, medtem ko naj bi moški želeli čim prej opraviti delo, ki ga pravzaprav niti ne marajo. Razen svetlih izjem, seveda.

Kljub tovrstnim razlikam, ki so vsekakor posplošene, pa obstaja nekaj enostavnih navodil, kako čim bolj učinkovito poskrbeti za to, da bo posoda bleščeče čista.

- Veliko posodo postavite ob straneh pomivalnega stroja. Taka posoda lahko namreč ’blokira’ vodo ter pralno sredstvo, zato se v nasprotnem primeru lahko zgodi, da posoda ni pomita tako, kot bi morala biti.

- Umazano stran posode (na primer krožnikov) je treba obrniti v smeri sredine stroja, da bi bili še bolj izpostavljeni curkom vode. Bodite pa pozorni na to, da je med lonci in krožniki dovolj prostora oziroma da se posoda ne naslanja ena na drugo.

- Na najvišjo polico v stroju zložite plastično posodo.

- V pomivalnem stroju ne pomivajte predmetov, ki so narejeni iz litega železa, medenine, plastike za enkratno uporabo, kositra ter lesa.

- Nože položite tako, da bo del, s katerim se reže, obrnjen v smeri gor, medtem ko za žlice in vilice velja ravno nasprotno.