Slovenija je dežela tisočerih naravnih lepot, prijaznih ljudi in čudovitih domov, ki so odlična mešanica tradicije in modernosti. Prav takšna je tudi enodružinska hiša, ki stoji v idilični okolici Slovenj Gradca in zaradi posebnega videza privablja številne občudujoče poglede. Hiša je bila zgrajena pred dvema letoma, mlad par takrat z otrokom na poti pa je imel že pred samo gradnjo izdelano vizijo o tem, kakšen naj bi bil njun popoln dom.

Želje naročnikov so arhitekta postavile pred velik izziv

"Za svojo družino sem si zaželel dom v mirnem okolju, ki bi bil nekakšna trajnostna gradnja in ne bi bila čez čas potrebna kakršna koli popravljalna dela ali večje investicije," nam zaupa Tomaž Skarlovnik, lastnik objekta, ki pa je imel pred samo gradnjo še nekaj specifičnih zahtev, s katerimi je pred velik izziv postavil arhitekta Mateja Gašperiča.

Prefa, streha

Zasnova objekta je bila predvsem zaradi neravnega terena in specifičnih želja naročnikov velik izziv za arhitekta Mateja Gašperiča. (Foto: Damjan Žibert)

"Poleg standardnih izhodišč za enodružinsko hišo sta investitorja podala še dve izhodišči, in sicer sta si želela vstopati v objekt v bivalni etaži, ki leži eno etažo pod nivojem dovozne ceste, druga želja pa je bilo ravno dvorišče, na katerem bi se Tomaž lahko z otrokom igral z žogo," nam pove arhitekt in doda, da je situacijo otežil predvsem neraven teren. A pravijo, da izzivi prinašajo rešitve in v tem primeru ta rek še kako drži. Kot nam je še zaupal arhitekt, si je glede na želje naročnikov zamislil objekt z odprto bivalno etažo, ki se v lepem vremenu povsem poveže s spodnjim dvoriščem, to je zaključeno s pomožnim objektom, ki zagotavlja intimo pred okoliškimi hišami, poleg naštetega pa objektom na drugi strani ne zapira pogleda zaradi višine. In v tem primeru je bilo potrebno posebno pozornost nameniti predvsem zasnovi strehe. "Želel sem si, da se streha preko slemena potegne tudi v severno fasado in jo na nek način simbolično zaščiti pred cestno stranjo. In to pomeni, da smo potrebovali material, ki omogoča pokrito položno enokapnico kot fasadno vertikalno stran. In Prefa se je tu izkazala kot idealna rešitev."

Tako arhitekta kot naročnika je najbolj prepričal aluminij

Arhitekt je naročnikoma tako svetoval izbiro aluminija. Ker slovijo po najvišji kakovosti, dolgoletni tradiciji, visoki strokovnosti izvajalcev in pripravljenosti prisluhniti vsem željam strank, je bila odločitev za sodelovanje s podjetjem PREFA prva in kot se je kasneje izkazalo, tudi najboljša izbira. Strešna kritina in fasadni sistemi PREFA so namreč odporni na vse vremenske razmere, saj so vsi kleparski izdelki - tako žlebovi, odtočne cevi, obrobe, kot tudi sama kritina – narejeni iz aluminija, ki je izjemno trpežen, odporen in tudi lahek material.

Prefa, streha

Strešna kritina in fasadni sistemi Prefa slovijo po visoki kakovosti in več kot 40-letni garanciji. (Foto: Damjan Žibert)

"Naj povem, da je aluminij skoraj eno tretjino lažji od ostalih materialov, ima pa tudi to prednost, da ne rjavi," poudari predstavnik podjetja PREFA Aluminiumprodukte GmbH Mitja Brenčič. Pri Prefi edini nudijo kar 40-letno garancijo na barvo, pomembno pa je poudariti še, da ima njihova kritina dolgo življenjsko dobo, zato je idealna izbira za tiste, ki želite kvalitetno streho tako rekoč za celo življenje, ne glede na to, ali prekrivate novogradnjo ali sanirate obstoječi objekt.

Prefa, streha

Aluminij je izredno trpežen, prilagodljiv in lahek material. (Foto: Damjan Žibert)

"Treba je upoštevati, da delate to samo enkrat v življenju in zato je nujno izbrati kvalitetne materiale. Pri naši strehi ali fasadi dobite tudi popolno storitev, saj želimo našim strankam zagotoviti kakovostno in trajno rešitev. Največja prednost za investitorja in arhitekta pa je, da smo mi ves čas zraven, se pravi smo vpleteni v celoten proces že od samega začetka, pri vseh detajlih, popisih in imamo tudi tehnični nadzor pri sami gradnji," še pove gospod Brenčič in doda, da je dovolj zgovorna že dolgoletna tradicija. "Že 70 let se ukvarjamo s tem, kako vgraditi strehe, kako narediti izdelek še boljši, izpopolnjujemo barve in v vseh pogledih delamo le na kvaliteti."

Nič čudnega torej, da tako investitorji, arhitekti kot izvajalci najdejo o sodelovanju s podjetjem Prefa same lepe besede. "S Prefo sodelujem že šest do sedem let, njihove največje prednosti pa so garancija, kvaliteta materiala, podpora, pomoč, izris projektov in še bi lahko našteval. Imamo tudi šolanje na Dunaju, vsako leto ali vsaki dve, odvisno od znanja," pove Janko Deželak, izvajalec, ki je sodeloval pri gradnji objekta v okolici Slovenj Gradca, razložil pa nam je tudi, kateri elementi sestavljajo aluminijasto strešno kritino. Pri Prefini strehi je lesena podkonstrukcija sestavljena iz toplotne izolacije, paropropustne folije, lesenih zračnih letev, ki omogočajo izvedbo zračnega kanala, na to pa je pritrjena podeskana konstrukcija. Sledi še sloj bitumen-kavčuk folije, ki eventualno ščiti leseno podkonstrukcijo pred vlago, nanjo pa krovci montirajo še strešne plošče. Pritrjujejo jih s sidri, zaradi česar se material lahko razteza. Pomembno je omeniti tudi, da imajo na voljo več kot 30 različnih barvnih odtenkov, tako da se lahko streha popolnoma ujema tako z ostalimi elementi objeta kot tudi z okolico.

S končnim rezultatom je nadvse zadovoljen tudi gospod Skarlovnik, ki je pohvalil profesionalni odnos vseh vpletenih pri gradnji, torej gospoda Brenčiča, arhitekta, izvajalce ter Primoža Mubija, predstavnika prodaje ter tehničnega svetovanja pri podjetju Filli Stahl d.o.o. Vsi postopki so namreč potekali v dogovorjenih rokih, želje pa so bile izpolnjene v vseh pogledih. "Najbolj pa me je prepričal zunanji izgled strehe, saj ti dolgi paneli od žleba do slemena v enem kosu dajejo hiši nekakšen poseben videz," za konec še poudari naročnik. In roko na srce, ravno besede zadovoljne stranke so tiste, ki najbolj štejejo.

Prefa, streha

Aluminijaste strešne kritine so v tudi v Sloveniji vse bolj priljubljene. (Foto: Damjan Žibert)

Sponzorirana vsebina