Arhitektura objekta ima pri odločitvi o barvi fasade pomembno vlogo. Klasična gradnja narekuje izbor bolj klasičnih barv ter klasično oblikovanje. Klasična oblika hiše je kocka, kjer sem ter tja štrli ven kakšen balkon ali prizidek, večinoma pa so to višje hiše, torej v večini trietažne. Klasično oblikovanje pomeni, da se osnovni barvi fasade največkrat dodajo obrobe okrog oken, ki so običajno v svetlejših odtenkih, lahko tudi v beli. V kolikor gre za višje objekte, se obrobam lahko pridruži tudi črta v višini etaže, ki je običajno v istem odtenku kot obrobe. Horizontalna črta optično zniža objekt, saj ga po višini razdeli na dva ali tri dele. Tako torej dosežemo, da visoka hiša optično deluje nižje.

Osnovna niansa klasične fasade je običajno srednje temna, dodatki (obrobe, črte, napušč, štukature, vogalniki itd.) pa so iz istega barvnega reza, ter za vsaj dva odtenka svetlejši. S tem dosežemo kontrast med niansama, kar privede do želenega efekta. Hiša tako ni več brezizrazna kocka, ampak malo bolj razgibana in privlačna na pogled. V kolikor bi želeli imeti svetlejšo hišo, torej belo s pridihom temnejših odtenkov, lahko obrnete kombinacijo. Naj bo v takem primeru svetla osnova in dodatki za dva odtenka temnejša. Pri klasičnih objektih je moderen dizajn običajno nesmiseln, saj se nemalokrat izkaže, da se samo z barvo ne da spreminjati hiše, temveč se jo z neustreznim oblikovanjem kvečjemu pretirano, navadno neokusno okrasi - po domače »načička«. Zato je mnogo bolje, da se s stilom prilagajamo obstoječi arhitekturi, saj le tako lahko dosežemo ravnovesje in skladnost med obliko objekta in fasado. Na tak način dopolnimo in obogatimo obstoječe stanje ter zaključimo dom v smiselno celoto.

Kako izbrati najustreznejšo barvo fasade

Razkošje rjavih in eleganca sivih tonov

Trend odtenkov v barvi bele kave, espresso kave in capuccina je prisoten tako na fasadah kot v interjerju. V veliki večini primerov sta uporabljena dva odtenka, in sicer svetlejša osnova in temnejši odtenek za poudarek. Z uporabo temnejšega odtenka cela podoba postane intenzivnejša, razkošnejša. V kolikor bi bil izbran samo svetlejši odtenek, bi hiša ostala bistveno bolj prezrta in dolgočasna. Enak trend se pojavlja tudi pri večstanovanjskih kar potrjuje predvidevanje, da se bo trend nadaljeval, saj je rjava barva zelo pozitivna. Predstavlja stabilnost, odganja negotovost in simbolizira ugodje ter varnost. Je močna in zaščitniška barva, ki na organizem deluje pomirjujoče. To pa so ključne lastnosti, ki simbolizirajo dom.

Belo-siva kombinacija je zelo zaželena tudi v letošnjem letu in je nekakšna potrditev, da sivi odtenki niso zgolj muha enodnevnica. Bela je lahko čisto snežna ali rahlo umazana, sive pa so precej temne kot npr. antracit siva ali skoraj črna. V sivih odtenkih so običajno manjše površine, le dodatki ali poudarjeni elementi, primerna je predvsem za popestritev manjših detajlov. Čeprav je siva barva med vsemi barvami najmanj izrazita, se je izkazalo, da v kombinaciji z belo ali umazano belo (bež) deluje zelo prefinjeno in elegantno. Bela simbolizira čistost in je simbol popolnosti, ponosa in večnosti. Bela in antracit siva sta torej kot nekakšen jing in jang, zelo dobro sodelujeta in se dopolnjujeta, kar pomeni, da se bo tudi ta trend še nadaljeval.

Med smernicami in željami

Arhitekti v JUB Design Studiu pri pripravi barvne študije upoštevajo smernice, ki jih narekujejo arhitektura objekta, okolje v katerem se nahaja ter materiali in barve elementov, ki v tisti fazi objekt definirajo. A hiše niso samo objekti umeščeni v prostor, predvsem so to domovi. Zato pri izgledu novega ovoja ne smemo zanemariti želja stanovalcev. Nekateri imajo že pred obiskom salona natanko izdelano vizijo kakšno fasado si želijo, nekateri pa o tem niso razmišljali niti ob nedeljski jutranji kavi ali na poti v JUB Design Studio. Oba primera predstavljata za arhitekta izziv. Če se vizija ne sklada z osnovnimi smernicami, stranki v treh različicah barvne študije, ki jih ima na voljo, predstavimo njeno vizijo in dve naši alternativi, s katerimi se poskušamo približati željam stanovalcev in istočasno ustvariti harmonično ravnovesje v okolju. Tudi v primeru, ko imamo popolnoma proste roke pri izbiri barvnih nians in oblikovanju fasade, nimamo lahke naloge. Naše delo je v začetni fazi res lažje, a na koncu je predvsem vprašljivo zadovoljstvo stranke z rezultatom. Večkrat se zgodi, da je šele izdelana barvna študija povod za začetek razmišljanja, v kakšni hiši želimo živeti. Včasih je želje glede izgleda težko ubesediti, zato si pomagamo tudi s skicami, s primeri že izdelanih študij ali s fotografijami všečnih objektov.

Dobra komunikacija s stranko je ključna

Bistveni element našega sodelovanja je dobra komunikacija. Le z njo je misija »Barvna študija nove fasade« uspešna in s tem naše poslanstvo izpolnjeno: stanovalcem pomagati pri preobrazbi njihovega doma, okolici pa s to preobrazbo zagotoviti harmonično nadgradnjo.

V JUB-u se močno zavedamo, da lahko posredno prispevamo h kvalitetnemu sooblikovanju naše krajine in bivanjske kulture, zato s strokovnimi nasveti naših arhitektov stranke spodbujamo k odgovornosti pri kreiranju javnega prostora in ohranjanju kulturne dediščine.

 

Naročnik oglasa je Jub, d. o. o.