Za začetek je najpomembneje, da naredite seznam vaših želja in potreb, saj boste tako lahko omejili izbiro in se osredotočili na tisto ponudbo, ki vam najbolj ustreza. »Bolj natančno bodoči najemnik ve, kaj želi in se ujema z njihovimi finančnimi zmožnostmi, manj časa bo porabil za iskanje in oglede,« pravi Predrag Todić, poslovni menedžer ene največjih nepremičninskih agencij Ljubljana nepremičnine. Na spletu je ponudba stanovanj res velika, zato se marsikdo za pomoč pri iskanju obrne na nepremičninske agente. Ti vam lahko svetujejo pri izbiri in pregledu ponudbe.

Mlad par z novim stanovanjem

(Foto: iStock)Ogledi v živo so nujni

Ko med oglasi najdete stanovanja, ki pritegnejo vašo pozornost, se začnejo ogledi. Nikar se jim ne poskušajte izogniti, saj se na spletu pojavljajo tudi fotografije lepih nepremičnin po zelo ugodnih cenah, ki pa so lažne. Nepremičnine, ki vas zanimajo, si nujno vedno oglejte osebno, v živo. Poleg stanovanja je pomembno, da preučite tudi okolico. »Preverite, v kakšni soseski je nepremičnina, kdo so sosednje, koliko je oddaljena najbližja avtobusna postaja, trgovina, banka, park, ali je v bližini obvoznica, proga. Če imate otroke, pa preverite tudi šole in vrtce,« svetuje Todić, ki ima več kot 20 let izkušenj v delu z nepremičninami.

hiša ali stanovanje

(Foto: iStockphoto)

Pred plačilom prve najemnine preverite lastništvo

Ko najdete stanovanje, ki izpolnjuje vse vaše želje, se z lastnikom pogovorite o pogojih najema, varščini in stroških (preverite tudi položnice in števce). Pred podpisom pogodbe nujno preverite lastništvo, šele potem plačajte varščino in prvi obrok za najemnino ali nakup. Lastništvo nepremičnine je vpisano v zemljiško knjigo ali se dokazuje z verigo kupoprodajnih pogodb. Vse to je pomembno, ker se najemna pogodba lahko sklene le z lastnikom ali njegovim pooblaščenim zastopnikom. Tako se izognete morebitnim goljufijam. Kar nekaj stvari je, na katere morate misliti, preden podpišete nekaj, kar boste pozneje obžalovali. In morda je ravno zato prednost, če pri celotnem procesu sodelujete z nepremičninskim agentom. »V 10 letih poslovanja naše agencije prav zaradi strokovnega in sistematičnega pristopa k najemu nismo imeli niti enega primera zavajanja ali sklenitve škodljive najemne pogodbe. Verjetno tudi zato, ker večino lastnikov, ki oddajajo stanovanja, že poznamo in zanje jamčimo,« še dodaja Todić.

Nakup stanovanja

(Foto: iStock)