Pes in lastnik

Znaki, da je čas za slovo od starega psa, so lahko njegove bolečine, izguba apetita ali vaša intuicija. (Foto: iStockphoto)

Odgovornost do živali

Konec življenjske poti hišnega ljubljenca je stresno in težavno obdobje za vsakega lastnika živali, najsi gre za psa, mačko ali drobnega ptička. Vendar veliko veterinarjev lastnikom domačih ljubljenčkov polaga na srce, naj ločijo med ljubeznijo do živali in lastnim egoizmom. Tako kot ljudje tudi žival čuti, da ni več zmožna normalno živeti in si tudi sama dejansko želi oditi, medtem ko se je ljudje oklepamo do konca.

Pasji lastniki se moramo v prvi vrsti predvsem pošteno, pogumno in pravočasno odločiti za slovo.

Takrat je na preizkušnji naša odgovornost do živali in zmožnost, da lastnik v prvi vrsti gleda na žival, in ne nase.

Kaj je evtanazija in kako poteka?

Razen tega, da je stresen dogodek, je evtanazija za žival popolnoma neboleča. Veterinarji trdijo, da so velikokrat z njeno pomočjo živalim prihranjene velike muke. Žival po anesteziji zaspi in takrat je čas, da se od svojega ljubljenčka v miru poslovimo. Šele nato dobi žival injekcijo, ki ustavi vse življenjske funkcije.

Star zlati prinašalec

(Foto: Reuters)

Kam gre pes po smrti?

Veliko je ugibanj o tem, kaj se zgodi s truplom po tem, ko žival uspavajo. Med komentarji na različnih spletnih forumih smo naleteli na veliko različnih odgovorov tudi na vprašanje, ali lahko lastnik živali zahteva truplo.

Če truplo mrtve živali ostane na veterini, zanj poskrbi higienska služba, ki tudi poskrbi za sežig trupla.


Da bi prišli do pravega odgovora, smo poklicali na Veterinarsko postajo Ljubljana, kjer so nam povedali: »Truplo mrtve živali lastniki ne morejo kar vzeti s seboj. Za truplo smo dolžni poskrbeti veterinarji, in sicer zato, da preprečimo raznos morebitnih bolezni.« Ob tem so napeljali na drugo možnost: »Imajo pa lastniki možnost truplo živali upepeliti. Za to poskrbi Cremona, edino podjetje v Sloveniji, ki nudi te storitve in imajo za to koncesijo.«

Kot nam še povedo veterinarji, pa v primeru, da lastnik truplo psa pusti na veterini, zanj poskrbi higienska služba. Slednja pride po truplo mrtve živali, ki gre nato na sežig.

Dostojno slovo

Na vprašanje, kaj pozneje naredimo z žaro in ali to lahko hranimo doma, smo odgovor dobili pri podjetju Cremona, katerih moto je »Dostojno slovo dobremu prijatelju«.

»Pri nas poskrbimo, da se mrtvo truplo živali upepeli in lastniku dodeli žaro. Truplo se do našega prihoda hrani pri veterinarju. Od tam truplo odpeljemo v München, kjer se ga upepeli, in lastniku pripeljemo žaro,« opiše postopek kremacije direktor Cremone, David Žargi. Po njegovih besedah lahko lastnik žaro s pepelom svojega ljubljenčka hrani doma ali pa jo pokoplje na slovenskem pasjem pokopališču v Mariboru.

Trend upepelitve narašča, cene so različne

V podjetju Cremona, kjer nudijo dostojno kremacijo hišnega ljubljenčka v posebnem certificiranem krematoriju za hišne ljubljenčke, smo se pozanimali tudi o cenah takšne storitve. »Cene so zelo različne. Odvisno od tega, ali se lastniki odločijo za zasebno upepelitev ali skupinsko. Cena zasebne upepelitve se začne pri 60 evrih za male živali, medtem ko morajo lastniki za skupinsko upepelitev odšteti od 55 evrov naprej.«

Cene se spreminjajo glede na velikost in težo živali. Treba pa je dodati še, da so omenjene cene le za upepelitev, prišteti je treba vsaj še stroške prevoza.

Pokopališče za male živali

V neposredni bližini mariborskega Pokopališča Dobrava se nahaja edino slovensko pokopališče za male živali. (Foto: Pogrebno podjetje Maribor )

Pogrebna slovesnost in grob

Koliko upepelitev psov in mačk se pri nas izvrši letno, nam ni uspelo izvedeti, a trend naj bi bil v porastu, so nam povedali v podjetju Cremona.

Pravico za najem grobnega mesta za ljubljenčka se pridobi s podpisom najemne pogodbe pri Pogrebnem podjetju Maribor, pogodba se podpiše za minimalno dobo 5 let. Cena najema grobnega mesta je 30 EUR/leto in se poravna vnaprej.

Pokopališče za male živali

Za pokop hišnega ljubljenca se ljudje odločajo iz različnih razlogov. (Foto: Pogrebno podjetje Maribor )

Kot smo izvedeli na Pokopališču za male živali Dobrova - Pogrebno podjetje Maribor, ki je trenutno edino pokopališče za male živali pri nas (svoj prostor so odprli leta 2007), so grobovi za živali na Dobrovi v treh velikostih, vsi trije pa imajo enotno obliko spomenika. Največji je velik 1,2 metra in je namenjen večjim psom do približno 45 kilogramov teže.

Prevoz in pokop poginule živali se mora opraviti v 24 urah, v času poletja v 12 urah. V primeru hrambe živali v ustrezni hladilnici se prevoz opravi po dogovoru. Za prevoz živali do Pogrebnega podjetja Maribor, vrtnarija Dobrava, poskrbi imetnik živali sam.

Pokopan je tudi hrček

Trenutno imamo pokopanih približno 50 živali. Največ je psov, nekaj muc in zanimivo, tudi en hrček,« pravi Darja Lampret, svetovalka direktorice pri pogrebnem podjetju Maribor.

Poleg najemnine za grob je treba poravnati tudi stroške pokopa: »Sam strošek pogreba je odvisen od tega, kaj vključuje. Cene se gibljejo od 150 evrov za najmanjše živali in do približno 350 evrov za večje, na primer psa. Cena je odvisna tudi od tega, ali se pokoplje upepeljeno žival ali gre za klasični pokop, ko žival pokopljemo v posebnih vrečkah ali krsti,« razloži Lampretova.

Pokopališče za male živali

Pogrebna slovesnost se v celoti prilagodi željam in potrebam naročnika. Lahko vključuje tudi govore in glasbeno spremljavo. (Foto: Pogrebno podjetje Maribor )

Tole vas bo resnično ganilo ... !

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na