Glavna sezona dopustovanj se je začela in številni nameravajo s sabo na pot vzeti tudi hišnega ljubljenčka. Za potovanje hišnih živali v tujino morajo biti izpolnjeni številni pogoji, ki jih določa zakonodaja, zato smo na enem mestu zbrali informacije, ki veljajo za potovanje psov, mačk in belih dihurjev.

Srečna družina na plaži

Tudi hišni ljubljenček si med dopustom zasluži vašo pozornost, zato ga med počitnicami nikar ne pustite doma. (Foto: iStockphoto)

Če boste dopustovali v tujini in želite s seboj vzeti tudi svojega psa, mačko ali belega dihurja, poskrbite, da bo ta ob odhodu imel vse, kar potrebuje za nemoten prestop meje. Če bo ljubljenček potoval z lastnikom, namen premika pa ni niti prodaja niti prenos lastništva, gre za netrgovski premik hišne živali. Na enem mestu smo zbrali zakonska določila, ki veljajo za potovanje psov, mačk in belih dihurjev tako v države Evropske unije (EU), kot tudi po svetu.

Potovanje v druge države EU

Pri netrgovskem premiku hišne živali iz države EU v drugo državo EU je potrebno upoštevati pravila, ki so določena z evropsko zakonodajo (Uredba (EU) št. 576/2013) in nacionalno zakonodajo posamezne države.

Pod drugimi državami EU se smatrajo: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Danska (vključno z Grenlandijo in Ferskimi otoki), Estonija, Finska, Francija (vključno z Francosko Gvajano, Guadeloupom, Martinikom, Reunionom in Mayotte), Gibraltar, Grčija, Hrvaška, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska (vključno z Azorskimi otoki in otočjem Madeira), Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija (vključno z Balearskimi otoki, Kanarskimi otoki, Ceuto in Melillo), Švedska, Združeno kraljestvo.

Splošni pogoji za netrgovski premik hišne živali v druge države članice EU so sledeči:
- žival mora spremljati EU potni list za hišne živali (v identifikacijskem dokumentu morajo biti vpisani vsi zahtevani podatki o lastniku in psu);
- žival mora biti označena s transponderjem (mikročipom) ali jasno čitljivim znamenjem, ki je bilo vtetovirano pred 3. julijem 2011;
o žival mora biti veljavno cepljena proti steklini.

Odstopanje od veljavnega cepljenja proti steklini je dovoljeno za žival, ki je:
i) stara manj kot 12 tednov in še ni cepljena proti steklini, ali
ii) stara med 12 do 16 tedni in cepljenje proti steklini še ni veljavno;

pod pogojem, da:
i) žival spremlja izjava v skladu z vzorcem iz dela 1 Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013
ii) so razen veljavnega cepljenja proti steklini izpolnjeni vsi ostali splošni pogoji za netrgovski premik.

Pes v avtu

(Foto: iStockphoto)

Finska, Velika Britanija, Irska in Malta so pridobile status države, proste notranjega zajedalca Echinococcus multilocularis, zato je tam potrebno izpolnjevati še dodatne zahteve, ki veljajo samo za kužke. Psi morajo biti tretirani proti Echinococcus multilocularis (kot je določeno z Delegirano Uredbo Komisije (EU) št. 1152/2011) v obdobju največ 120 ur in najmanj 24 ur pred predvidenim časom vstopa v te države EU, kar mora biti potrjeno v ustrezni rubriki EU Potnega lista za hišne živali.

Opozoriti velja, da glede možnosti dovolitve odstopanja od veljavnega cepljenja proti steklini pri netrgovskih premikih mlajših psov, mačk in belih dihurjev države članice s svojo nacionalno zakonodajo odločajo ali takšne premike dovolijo ali ne, zato na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) svetujejo, da v izogib morebitnim težavam na poti to informacijo preverite še v državi, v katero potujete. Pri netrgovskih premikih med državami EU je potrebno upoštevati tudi morebitne omejitve glede nevarnih pasem psov, zato se o tem predhodno pozanimajte pri pristojnem veterinarskem organu v državi EU kamor nameravate potovati.

Pri vračanju na ozemlje Slovenije iz drugih držav članic EU lahko pristojni organ opravi preverjanje dokumentov in identitete hišnih živali, ki so predmet netrgovskega premika. Lastnik ali pooblaščena oseba mora na zahtevo organa, pristojnega za preverjanje, predložiti identifikacijski dokument hišne živali in omogočiti preverjanja glede hišne živali.

Potovanje izven EU

Veterinarske pogoje za vstop hišnih živali v tretje države določajo tretje države same. V izogib zapletom pri potovanju na UVHVVR zato svetujejo, da se pred načrtovanim potovanjem pravočasno pozanimate o pogojih, ki jih mora hišna žival izpolnjevati za vstop v določeno tretjo državo. Običajno jo mora poleg EU potnega lista ob vstopu v tretjo državo spremljati predpisano veterinarsko spričevalo, ki ga izda uradni veterinar v Sloveniji in za izdajo katerega mora žival izpolnjevati vse zahtevane pogoje. Poleg tega se je dobro pozanimati tudi o tem, ali mora ljubljenček po prihodu v to državo v karanteno, trajanje katere je običajno odvisno od tega, kdaj je bil odvzet vzorec krvi za ugotavljanje titra protiteles proti virusu stekline.

Glede na to, da se pogoji v posameznih državah lahko spremenijo, tretje države pa UVHVVR vedno ne obveščajo o spremembah, ti svetujejo, da se pri pristojnih organih v državi, v katero potujete (in ni članica EU) pozanimate, ali je navedeno spričevalo za njih še sprejemljivo, da ne boste imeli težav pri vstopu. V kolikor je spričevalo še ustrezno, ga lahko vsaj 3 delovne dni pred predvidenim potovanjem naročite na krajevno pristojnem območnem uradu UVHVVR, kjer vam bo uradni veterinar takšno spričevalo tudi izdal. Svetujemo vam tudi, da skupaj z izbranim veterinarjem še enkrat preverite ali kuža izpolnjuje pogoje, ki so navedeni v spričevalu.

Ženska z mačjim transporterjem in mačko

Če bo ljubljenček potoval z lastnikom, namen premika pa ni niti prodaja niti prenos lastništva, gre za netrgovski premik hišne živali. (Foto: iStockphoto)

Vračanje iz držav izven EU v Slovenijo

Pri vračanju s potovanja z ljubljenčkom iz države izven območja EU je potrebno upoštevati, da so države kar zadeva to področje razdeljene v tri kategorije, sestavljene na podlagi priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013. Pred potovanjem se je torej potrebno najprej pozanimati, v katero kategorijo sodi država, v katero nameravate potovati z živaljo.

Države so tako razdeljene v naslednje kategorije:

- 1. del Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013: Andora, Ferski otoki, Gibraltar, Grenlandija, Islandija, Lihtenštajn, Monako, Norveška, San Marino, Vatikanska mestna država.

- 2. del Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013: Otok Ascension, Združeni arabski emirati, Antigva in Barbuda, Argentina, Avstralija, Aruba, Bosna in Hercegovina, Barbados, Bahrajn, Bermudi, otoki BES (Bonaire, Sint Eustatius in Saba), Belorusija, Kanada, Čile, Curaçao, Fidži, Falklandski otoki, Hongkong, Jamajka, Japonska, Saint Kitts in Nevis, Kajmanski otoki, Sveta Lucija, Montserrat, Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija, Mauritius, Mehika, Malezija, Nova Kaledonija, Nova Zelandija, Francoska Polinezija, Saint Pierre in Miquelon, Rusija, Singapur, Sveta Helena, Sint Maarten, Trinidad in Tobago, Tajvan, Združene države Amerike (vključena ozemlja: Ameriška Samoa, Guam, Severni Marianski otoki, Portoriko, Deviški otoki Združenih držav Amerike), Saint Vincent in Grenadine, Britanski Deviški otoki, Vanuatu, Wallis in Futuna.

- ostale države, ki niso navedene na seznamu v Prilogi II Uredbe št. 577/2013

Pes

(Foto: Thinkstock)

Splošni pogoji za ponovni vstop v Slovenijo s psom, mačko ali belim dihurjem:
EU potni list za hišne živali;
transponder ali jasno čitljivo znamenje, ki je bilo vtetovirano pred 3. julijem 2011;
veljavno cepljenje proti steklini.

Vrnitev s psom, mačko ali belim dihurjem v EU iz tretjih držav ali ozemelj izven EU je dovoljen le preko vstopnih točk za potnike, kjer pristojni organ opravi preverjanje. Lastnik ali pooblaščena oseba je odgovoren, da na vstopni točki za potnike naveže stik s pristojnim organom ter mu predloži identifikacijski dokument hišne živali in omogoči preverjanja glede hišne živali.

Ponovni vstop v EU iz tretjih držav ali ozemelj izven EU, ki so navedene v prvem delu Priloge II Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013 se lahko opravi tudi preko točke, ki ni vstopna točka za potnike. Kjer je primerno, pristojni organ opravi preverjanje dokumentov in identitete hišnih živali, ki so predmet netrgovskega premika.

Vračanje iz ostalih tretjih držav ali ozemelj, ki niso navedene na seznamu v Prilogi II Uredbe št. 577/2013

Skladno z navedeno uredbo za vstop hišne živali v EU iz držav, ki niso navedene na seznamu v Prilogi II Uredbe št. 577/2013, so pogoji zelo strogi. Tako mora ljubljenček za vračanje z lastnikom iz teh držav v Slovenijo izpolnjevati sledeče zahteve:

• žival mora spremljati EU potni list za hišne živali (v identifikacijskem dokumentu morajo biti vpisani vsi zahtevani podatki o lastniku in psu);
• žival mora biti označena s transponderjem (mikročipom) ali jasno čitljivim znamenjem, ki je bilo vtetovirano pred 3. julijem 2011;
• žival mora biti veljavno cepljena proti steklini;
• žival mora imeti opravljen test titracije z nevtralizacijo protiteles proti steklini pri čemer mora biti titer protiteles najmanj enak 0,5 I.E./ml v vzorcu, ki ga je odvzel pooblaščeni veterinar v veterinarski ambulanti.

Test titracije je najbolje opraviti že pred samim odhodom na potovanje pri izbranem veterinarju, saj si s tem zagotovite nemoteno vrnitev domov brez dodatnih obiskov veterinarjev v tujini. Vzorec mora izbrani veterinar poslati v odobreni laboratorij s strani Evropske komisije (pri nas je odobren laboratorij Nacionalni veterinarski inštitut - NVI (Gerbičeva 60, Ljubljana). Test titracije mora biti potrjen v EU potnem listu za hišne živali.

Pes s sončnimi očali

Poskrbite, da bo imel vaš hišni ljubljenček ob odhodu na dopust v tujino vse, kar potrebuje za nemoten prestop meje. (Foto: Thinkstock)