Pes, petarde

(Foto: Facebook)

Žal je tako, da je kljub vsem opozorilom in nesrečam uporaba pirotehničnih sredstva še vedno nadvse priljubljena oblika zabave, predvsem med božičem in novim letom, ko je uporaba ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, celo dovoljena. A ne samo, da gre dobesedno za ’metanje denarja stran’, in kot bi mignil lahko pride do nesreče, ki posamezniku za vedno spremeni življenje, petarde in drugi pirotehnični izdelki predstavljajo velik ’strah in trepet’ tudi našim štirinožnim prijateljem. Nekateri se sicer ob pogostem in predvsem glasnem pokanju ne vznemirjajo preveč, drugi pa so lahko močno pod stresom in utrpijo resne težave. Ni lahko gledati svojega kužka, kako se trese od strahu, cvili in bi nam ob vsakem poku najraje zlezel v naročje, lahko pa se celo zgodi, da se pes preplaši do te mere, da pobegne od doma, da o možnosti resnih telesnih poškodb, ki jih naši ljubljenčki zaradi objestnežev mimogrede lahko utrpijo, kadar jih sprehajamo, niti ne govorimo.

Petarde

(Foto: Thinkstock)

Že ljudje se ob poku prestrašimo, čeprav vemo, ’kam pes taco moli’, zavedati pa se moramo, da psi slišijo bistveno višje frekvence (ljudje slišimo zvoke do 20.000 Hz, psi pa do 65.000 Hz), slišijo pa tudi zvoke, ki so štirikrat bolj oddaljeni, tudi do šest kilometrov.

Mnogi lastniki, vsaj tisti, ki se zavedajo, kako zelo prestrašena je uboga žival, se te dni ubadajo s tem, kaj naj storijo, da strah omilijo.

- Za začetek moramo poskrbeti, da bo psu v dnevih, ko je pokanje najhujše, čim bolj udobno in prijetno, predvsem če se družba objestnežev zbira v bližini našega doma. Prostor, v katerem se nahaja, skušamo čim bolj izolirati in zatemniti, da ne bo videl bliskov oziroma svetlobe, ki jo oddajajo pirotehnična sredstva. Na ležišče mu lahko namestimo najljubše igračke, z radia naj se sliši umirjena melodija in če ga nameravamo pustiti nekaj časa samega, mu ponudimo najljubši priboljšek.

- V primeru, da smo v času pokanja s psom doma, ga prav tako lahko potolažimo s kakšnim priboljškom, ga zamotimo z najljubšo igro ali ga božamo, da se pomiri. Zelo pomembno je, da smo sami mirni in sproščeni, saj pes takoj začuti našo nervozo, kar stvar lahko še poslabša.

- Ker stres lahko neustrezna prehrana še poveča, poskrbimo, da bodo pasji obroki zdravi in uravnoteženi, hrana pa bogata z vitamini in minerali.

- V trgovini za male živali so na voljo tudi najrazličnejša sredstva, blažja in močnejša, s pomirjevalnim učinkom, a jih lahko dajemo psu le po posvetu z veterinarjem.

- Psa peljemo na sprehod, če le lahko, v zgodnjih jutranjih urah in drugih delih dneva, ko je pokanja najmanj. Nujna je uporaba povodca, saj se lahko prestraši in pobegne.

- Kadar je pes prestrašen in se privije k nam, nikakor ne smemo odreagirati agresivno, ga nadirati ali celo kaznovati, saj se bo tako njegov strah le še povečal. Najbolje je, da ga skušamo čim bolj motivirati in zaposliti; če bomo sami umirjeni in ne bomo ob vsakem poku ’skočili do stropa’, bo kaj kmalu ugotovil, da se nima česa bati.

POZOR!

Prodaja pokajočih žabic, vžigalic, pasjih bombic ter ognjemetnih izdelkov, katerih glavni namen je pok, je dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena le med 26. decembrom in 2. januarjem. V tem času je dovoljena tudi uporaba rimskih sveč, raket, fontan in baterij, vendar zadnji dve lahko uporabljajo le polnoletni. Pri vseh pirotehničnih izdelkih, katerih glavni učinek je pok, pa so določene omejitve: ne smemo jih metati v bližini bolnišnic, v strnjenih naseljih, zgradbah in zaprtih prostorih, v prevoznih sredstvih javnega prometa ter tam, kjer potekajo javni shodi in prireditve.