Kopanje psa

(Foto: Thinkstock)

Nekateri psi uživajo v kopanju in je ta lepotni ritual v tem primeru tudi za lastnika pravi užitek, seveda pa se najdejo kosmatinci, ki se vode bojijo kot ’hudič križa’ in takrat je kopanje psa pravi projekt. A ne glede na to, ali si naši ljubljenčki želijo ali ne, vsakega psa je vsake toliko potrebno okopati. Nekateri lastniki so sicer prepričani, da je pogosto kopanje psa zanj škodljivo ter da negativno vpliva na njegovo zdravje. To ne bo držalo, razen v primeru, da k ’zadevi’ ne pristopite pravilno.

Da bo dlaka lepa in zdrava, samo redno kopanje psa in krtačenje ni dovolj. Na zdravje psa namreč v veliki meri vpliva tudi uravnotežena prehrana.

Na koliko časa je potrebno psa kopati, je odvisno od številnih dejavnikov, torej od pasme, od dlake (ali ima dolgo ali kratko), od prostora bivanja (ali biva zunaj v uti in teka po vrtu ali pa ga imate ves čas v stanovanju) in seveda od tega, kako umazan se vrne s sprehoda. Pogostejše kopanje (na vsake dva do tri tedne) zahtevajo običajno dolgodlake pasme, saj jim tako najbolj temeljito odstranite vozle v dlaki. Posebno pozornost je treba nameniti psom, ki imajo kožne bolezni, zajedavce ali alergije. V teh primerih je potrebno posvetovanje z veterinarjem, kateri bo predpisal tudi primeren šampon.

Katere izdelke in higienske pripomočke uporabljati?

Psa nikakor ne smemo umivati s šamponom, ki ga uporabljamo sami! V trgovini za male živali se lahko pozanimate o negi novega družinskega člana, svetovali pa vam bodo tudi glede izbire pravega šampona. Predvsem so pasji šamponi manj agresivni in varujejo naravno ravnovesje kože ljubljenčka. Šampone, ki niso lekarniški, lahko razredčite z vodo, s tem je nanos lažji, pa še steklenička bo zdržala več časa.

Kopanje psa

(Foto: Thinkstock)

Pri uporabi šampona za pse je potrebno vedno tudi preveriti rok trajanja, sploh tisti, ki ga kopajo bolj poredko. Dodatna previdnost je potrebna predvsem pri šamponih, ki ponujajo zaščito pred bolhami. Po uporabi šampona lahko nanesete balzam, katerega namen je predvsem lažje razčesevanje goste dlake, torej pri dolgodlakih pasmah.

Pred vsakim kopanjem je treba psa temeljito skrtačiti. Glede na tip kožuha, ki greje vašega ljubljenčka, izberite ustrezne krtače. V trgovinah za male živali se posvetujte o tem, katere so najbolj primerne za vašega psa. Za pravilno in temeljito nego je običajno potrebno več krtač.

Predvsem ne pozabite na glavnike z dolgimi "zobki" s katerimi najdete v dlaki morebitne vozle. Za pse, ki imajo veliko dlak tudi po glavi, ušesih in okoli oči, boste potrebovali manjšo krtačo.

Kako psa okopati?

Vodnega curka nikoli ne usmerite najprej na glavo, saj so psi po navadi na glavo bolj občutljivi. Začnite na hrbtu in počasi nadaljujte po celi dolžini telesa. Voda naj bo topla, ne premrzla in ne prevroča. Priporočljiva temperatura je okrog 37 stopinj Celzija. Posebej pri debelih kožuhih bodite pozorni na to, da boste namočili ves kožuh in kožo pod njim.

Voda naj ne zaide v ušesa, saj lahko povzroči vnetje pri bolj občutljivih pasmah, poleg tega pa to ni prijetno za vašega psa. Ušesa lahko zaščitite s kosmi vate, ali z rokami. Z rokami zavarujte tudi oči. Šampon razredčite in ga vmasirajte po celem telesu, izogibajte se očem in ušesom. Tudi nežni šamponi, ki naj ne bi dražili oči, naj ne pridejo v stik z njimi.

Posebej pomembno je spiranje šampona, katero mora biti zares temeljito. Takrat, ko ste prepričani, da ste ga že vsega sprali, ga sperite še enkrat.

Pomembno je tudi sušenje

Mokrega psa lahko posušite s sušilcem ali z brisačo. Pri sušenju s sušilcem dolgo dlako ves čas tudi krtačite, saj tako ne bo prihajalo do mokrih vozlov v dlaki. Če nočete uporabljati sušilca, lahko psa popolnoma posušite z brisačami.

Pripravite si jih več in jih zamenjajte takoj, ko se ena od njih zmoči. Psa takoj, ko ste ga okopali, zavijte v brisačo, da se ne bi prehladil. Po kopanju je naj vaš pes vsaj nekaj ur na toplem, da se njegova dlaka popolnoma posuši.

Tudi, če niste navdušeni nad oblačili za živali, lahko razmislite o nakupu kopalnega plaščka za svojega psa, saj boste tako zmanjšali možnost za neljube prehlade.

Malce za šalo malce zares si lahko v videu ogledate nekaj zabavnih prizorov, kako se kužki skušajo na vse pretege izogniti kopanju.