Komisar Rex

Psi so daleč najbolj priljubljeni domači ljubljenčki, zato ni nič čudnega, da jih lahko velikokrat vidimo na filmskem platnu, v risanih in igranih serijah ter raznih oddajah. Kljub temu, da je dandanes veliko živali v filmih plod računalniških kreacij, pravi pasji zvezdniki ostajajo globoko zakoreninjeni v naših srcih. Med najslavnejše vsekakor sodijo Lassie, Beethoven, Hooch, Jakob in seveda nihče drug kot dobri stari Rex.

Priljubljena serija je na sporedu od ponedeljka do petka ob 17.50 na POP TV, zamujene dele pa si lahko ogledate na VOYO.

Priljubljeno avstrijsko televizijsko serijo Komisar Rex, ki govori o psu, kateri pomaga razreševati zločine, so začeli leta 1994, zelo hitro pa je osvojila na milijone src po vsem svetu. Zanimivo je, da so se v 13 letih snemanja zamenjali štirje glavni igralci in trije psi - najprej Santo iz psarne Zieglmayer (z vzdevkom Beejay), leta 2000 ga je nasledil Rhett Butler, tega pa leta 2008 Henry.

Tudi sicer nemške ovčarje velikokrat uporabljajo kot policijske in vojaške pse, saj veljajo za ene najbolj vsestranskih delovnih oziroma službenih pasjih pasem. Je tudi odličen čuvaj, vodnih slepih in pastirski pes, predvsem pa je neizmerno zvest družinski pes.

Pes

(Foto: Thinkstock)

Kakšen je?

Videz nemškega ovčarja je zelo tipičen. Po kinoloških standardih se mora telo prilegati v ’pravokotnik’, glava je ozka s podolgovatim gobcem, velik je od 51 do 61 cm in težak od 35 do 40 kg. Kot zanimivost lahko omenimo, da ima ta pes tri različne vrste dlake. Lahko je čisto kratka, srednje dolga ali dolga in v številnih barvnih kombinacija, a največkrat je črn z rjavimi ožigi, črn s svetlorumenimi ožigi ali črn z rdečerjavimi ožigi.

Če že zgodaj začnemo s primerno vzgojo in socializacijo, bo postal zvest, pogumen in zelo poslušen družinski član, odlikuje ga namreč visoka stopnja inteligence.

Za koga je primeren?

Nemški ovčar vsekakor ni primeren za lene lastnike, ki nimajo časa se z njim ukvarjati. Kljub temu, da njegova dlaka ne zahteva pretirane nege, razen rednega česanja in občasnega kopanja, pa se je z njim potrebno ukvarjati drugače, ga torej učiti poslušnosti, voditi na daljše sprehode, lahko je tudi odličen spremljevalec pri športnih aktivnostih, najbolj primerno bivališče pa je ustrezen, dobro izoliran pesjak. Če torej povzamemo, je najbolj primeren zanj tisti lastnik, ki ima hišo z vvrtom, kamor lahko pesjak postavi, ki je tudi sicer aktiven in ima dovolj časa, da se bo s psom lahko ukvarjal.

Negativna stran pasme

Ker je kot rečeno nemški ovčar izjemno zvest, lahko hitro postane ljubosumen na kakšnega novega živalskega družinskega člana, na primer mačko, pa tudi na drugega psa ali celo otroka, če mu gospodar namenja več pozornosti kot njemu.

Če si torej želite zvestega psa, ki bo pridno čuval vaše posestvo, vas spremljal na dolge sprehode in bil vaš družabnik tudi pri drugih športnih aktivnostih, hkrati pa se bo tudi odličen družinski pes, je nemški ovčar idealna izbira za vas.