Mladički

Poskrbite, da bodo obroki vaših ljubljenčkov uravnoteženi. (Foto: iStock)

Ne zasipajo nas brez razloga z vseh strani z opozorili o pomembnosti zdrave in uravnotežene prehrane na naše splošno zdravje in počutje. Poleg redne telesne aktivnosti moramo našemu telesu tako zagotoviti uravnotežene obroke, sestavljene iz kakovostnih beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode, zelo pomembni so tudi vitamini in minerali. A ker vemo, da je teorija eno, praksa pa drugo, nas hiter in stresen tempo kaj hitro zavede v začaran krog nezdravega življenjskega sloga. In če prištejemo še onesnaženo okolje, v katerem živimo, se v našem telesu kmalu začnejo kopičiti toksini ter ostale škodljive snovi, dolgoročno pa to privede do oslabljenega imunskega sistema, zakisanosti, ostalih prebavnih težav in celo do resnejših bolezni.

Simptomi akutne zastrupitve so največkrat driska, alergije ali povišana telesna temperatura, spet v drugih primerih pride do bruhanja, napihnjenosti, zaprtja in pomanjkanja življenjske energije. Konec koncev na prebavni sistem negativno vpliva tudi jemanje antibiotikov.

Tako kot pri ljudeh je tudi pri naših hišnih ljubljenčkih. A ker psi, mačke, hrčki, kanarčki in druge male živali ne znajo govoriti in ne vedo, kaj je zanje najbolje, moramo za njihovo zdravje poskrbeti lastniki. Na srečo dandanes na prodajnih policah obstaja malo morje prehrane za male živali, prilagojene različnim pasmam, potrebam in starosti ter najrazličnejši prehranski dodatki, a vse to je zopet dvorezen meč.

Mačka

Nikar ljubljenčkov ne hranite s priboljški, primerni za ljudi! (Foto: Thinkstock)

Za mnoge lastnike je ta hrana predraga in kupijo pač najcenejšo različico ne glede na to, ali zadostuje potrebam njihovega živalskega prijatelja, veliko je tudi takih, ki svoje živalice, predvsem mačke in pse, hranijo z ostanki svojih obrokov, češ, 'zakaj bi metali stran' in 'če je za nas dobro, bo tudi zanj', spet tretji ne morejo ostati ravnodušni ob velikih prosečih ’okicah’ svojega ljubljenčka in ga iz ’ljubezni’ razvajajo s priboljški kot je čokolada, sladoled ali kakšen slan prigrizek. In potem je tu še skupina posameznikov, ki zelo skrbno izbirajo prehrano za svojega štirinožnega prijatelja in mu natančno odmerjajo obroke, še vedno pa težko preprečijo, da ne bi ta mimogrede zaužil kaj neprimernega ali celo strupenega, bodisi na sprehodu bodisi med potikanjem okoli hiše. Če povzamemo, je torej zelo težko doseči, da bi naš kosmatinec resnično užival samo hrano, ki jo potrebuje za zdravje in razvoj, predvsem če se zavemo dejstva, da imajo psi in mačke v primerjavi s človekom krajša prebavila in mora biti tudi hrana zanje tako bolj prebavljiva. Seznam posledic neustrezne prehrane in prevelikih količin le-te v kombinaciji s premalo gibanja in strupi iz okolja pa je dolg.

Najpogostejše prebavne težave ljubljenčkov

Kot rečeno, tako kot pri ljudeh tudi pri naših ljubljenčkih nezdrava in neuravnotežene prehrana dolgoročno negativno vpliva na organizem, kratkoročne težave pa lahko povzroči na primer zaužitje pokvarjene hrane, strupa ali pa prevelike količine hrane in konec koncev tudi virusi. Zaradi vdora povzročiteljev infekcijskih bolezni, strupov, alergenov in ksenobiotikov (pesticidi, radionuklidi, soli težkih kovin) v prebavni trakt prihaja do razvoja želodčnih in prebavnih infekcij, zastrupitev in alergijskih reakcij. Nekateri strupeni presnovki, ki se med delovanjem telesa tvorijo v organizmu, sicer vstopijo v črevesje in se po naravni poti skupaj z blatom odstranijo iz telesa, nekatere škodljive snovi pa se lahko ponovno absorbirajo v krvni obtok ter preko jeter zapadejo v enterohepatično kroženje. Simptomi akutne zastrupitve so največkrat driska, alergije ali povišana telesna temperatura, spet v drugih primerih pride do bruhanja, napihnjenosti, zaprtja in pomanjkanja življenjske energije. Konec koncev na prebavni sistem negativno vpliva tudi jemanje antibiotikov. Vse te negativne posledice neustrezne prehrane pa oslabijo imunski sistem, zato je žival še toliko bolj dovzetna za najrazličnejše bolezni. Če imate tudi vi doma hišnega ljubljenčka, ste se skoraj gotovo že srečali s katero izmed tovrstnih zdravstvenih težav ali pa se še boste. A težav ni pametno reševati na lastno pest, najbolje je, da se posvetujete z veterinarjem, ki bo na podlagi rezultatov preiskav presodil, na kakšen način je najpametneje odpraviti težave. Dandanes obstaja malo morje bolj ali manj učinkovitih sredstev za odpravljanje tovrstnih nevšečnosti, predvsem geli so v zadnjem času zelo priljubljeni, dobite jih tudi v trgovini za male živali.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Kot vemo, je preventiva vedno boljša od kurative. Sicer je skoraj nemogoče, da bi naše kosmate ali pernate ljubljenčke zaščitili pred vsemi zgoraj naštetimi težavami, saj niso pod našim nadzorom 24 ur na dan, a kljub temu lahko sami največ pripomoremo, kot rečeno, predvsem z izbiro ustrezne prehrane. Tiste ljubljenčke, ki jih imamo v kletki, lažje nadzorujemo, večji problem se pojavi pri mačkah in predvsem psih. Slednji nas velikokrat nehote prepričajo, da jih ’pocrkljamo’ z različnimi priboljški, s tem pa jim v bistvu naredimo več škode kot koristi. Veterinarji odsvetujejo, da bi jih hranili s človeško hrano, saj vsebuje preveč soli in začimb, nikakor pa jim ne smemo dati rozin, grozdja, tofuja, temne čokolade, surovega krompirja, pora, čebule, česna, avokada, hitre prehrane, oreščkov in cevastih piščančjih kosti. Določena hrana namreč lahko v najslabšem primeru privede celo do odpovedi organov.

Že od nedelje, 8. oktobra, lahko na POP TV spremljate drugo sezono oddaje Štartaj, Slovenija!

Med osmimi podjetniki, ki sodelujejo v tej podjetniški oddaji, je tudi Good4Dogs. Gre za prvo slovensko surovo hrano za pse, o kateri boste več izvedeli to nedeljo, 22. oktobra, ob 18:15 v oddaji Štartaj, Slovenija!

Good4Dogs

GOOD4DOOGS je prva slovenska surova hrana za pse. Vsebuje vse potrebno za normalno rast in zdrav razvoj vašega psa. Je 100 % naraven obrok brez kozervansov, umetnih arom in barvil. Surova hrana predstavlja najnaravnejši način prehranjevanja vaših domačih ljubljenčkov. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik/POP TV)