Janez Tomc se je na Facebooku pozivu spletnega portala Dominvrt.si odzval zaradi svojih dveh otrok, ki sta navdušena nad ribicami. Njemu in njegovi ženi se je to zdela odlična priložnost za popestritev njihovega doma. S snemalno ekipo smo ga obiskali na njegovem domu v Grosupljem.

Akvarij po feng šuju pritegne energijo denarja

Pri ureditvi akvarija po metodi feng šuj ne gre le za vizualno popestritev doma, po besedah strokovnjaka Jureta Felicijana iz podjetja Tukano, d. o. o, je osnovni namen, da pritegne energijo denarja. Prav tako naj bi takšna postavitev akvarija pozitivno vplivala na kariero ali iskanje zaposlitve.

Pomemben pri tem je tudi ustrezen prostor v stanovanju, ki je po pravilih feng šuja v bližini vhodnih vrat. Tam je Jure pod budnim očesom našega gostitelja začel postavljati akvarij in nam že na začetku razložil, da so pri takšni ureditvi prisotni trije elementi. "Element vode, sledi mu element lesa in tretji pride na vrsto element prsti," pove.

Najprej je uredil okolico akvarija, in sicer z elementom prsti, pri čemer je uporabil pesek v bež, rumeni in črni barvi. Za popestritev je dodal nekaj belih kamnov. Dekoraciji je nato dodal tudi element lesa, ki ga predstavlja lesen okrasek v obliki piramide.

Nato je uredil notranjost akvarija, ki mu je najprej dodal nekaj zelenega – zelen pesek in rastline – potem pa je dal še tretji element, ki ga predstavlja voda, saj njena energija po tej vzhodnjaški metodi gasi ogenj. V akvariju je namestil še vodni filter in vanj naselil ribice, ki pa morajo biti po feng šuju v rdeči in črni barvi. Poskrbel je tudi za primerno osvetlitev.

Akvarij po metodi feng šuj

Pri ureditvi akvarija so v tem primeru prisotni trije elementi: element vode, element lesa in element prsti. (Foto: Vernesa Sadulai)

Vzdrževanje akvarija

Za zdravje ribic sta potrebna tudi ustrezno vzdrževanje akvarija in pravilna prehrana rib, zato je sledilo še nekaj napotkov, kako akvarij vzdrževati in kako hraniti ribice. Jure je s seboj prinesel tekočino za pripravo vode, ki se akvariju doda ob vsaki pripravi oziroma menjavi vode, in tudi tekočino, ki pomaga pri razkrojevanju bioloških bakterij iztrebkov in hrane, ki bi morebiti ostale v akvariju.

Če hrane ne pojedo v dveh minutah, je je preveč

Sledil je tudi nasvet o hranjenju ribic – Jure je poudaril, naj hranjenje poteka dvakrat dnevno v majhnih količinah, da hrana ne bi ostajala v akvariju in bi tako voda ostajala čim bolj čista. Zlate ribice so znane po tem, da so pravi mali požeruhi. Ker se hranijo, dokler jim je hrana na voljo, je zelo pomembno skrbno doziranje. Dovolj je toliko hrane, kolikor jo lahko pojejo v dveh ali treh minutah. Če bi po nesreči v akvarij stresli večjo količino hrane, jo morate z mrežico skrbno odstraniti.

Akvarij kot čudovita dekoracija

"To je čudovita dekoracija, ki popestri stanovanje in sem zelo zadovoljen. Predvsem otroka bosta zelo vesela, saj kamor koli gremo, gledata akvarij in ribice," pove Janez, ki bo moral, kot poudari Jure, zlate ribice čez čas, ko bodo zrasle premestiti v večji akvarij.