Veterinarji priporočajo mešanje mokre in suhe hrane

Peter Krebs iz trgovine za male živali Tukano je psički Divi, ki je pasme japonski špic, ponudil obrok suhe in mokre hrane. Tudi veterinarji zadnje čase vse bolj priporočajo tak način prehranjevanja psov: nove raziskave so namreč pokazale, da prehranjevanje s tako hrano zmanjšuje tveganje za zasuk želodca.

Priporočljivo je tudi dodajanje človeške hrane, pri čemer je treba izpostaviti, da nekatere hrane nikakor ne smemo dodajati. To ve tudi gospa Slavica, lastnica Dive, ki psički nikoli ne ponudi hrane z mize, oreškov, čokolade, rozin ali avokada, ki so za psa zelo strupeni. Poleg tega svojemu psu nikoli ne dajajte hrane, ki je začinjena ali mastna, niti mu ne dajajte hrane, za katero mislite, da bi lahko bila pokvarjena.

Najvažnejše so beljakovine

Pes je v veliki meri mesojedec, vendar potrebuje tudi nekaj drugih snovi za uravnoteženo prehrano. Tej nikakor ne smejo manjkati kakovostne beljakovine, ki naj obsegajo dve tretjini dnevnega obroka, medtem ko mora biti v dnevnem obroku še“ nekaj maščob, ki jih lahko vsebuje že meso. Pes potrebuje tudi ogljikove hidrate za energijo, minerale in vitamine ter nekatere druge elemente v sledeh. Zadnji so lahko prisotni že v mesu, vendar se jih nekaj ob kuhanju izgubi. Zato se je za sestavo popolnega obroka primerno posvetovati z rejcem ali prebrati literaturo o tem, kaj potrebuje vaš pes,“ pove strokovnjak.

Zelo pomembno živilo v prehrani psa pa je voda. Ta mora biti vedno sveža, saj pes pri pitju po vsakem obroku vanjo vnaša bakterije, zaradi katere se lahko pokvari.

Pravilna prehrana psa - 1

Jutranji obrok naj bo mešanica mokre in suhe hrane, ki ne sme stati več kot dve uri. (Foto: Mihajela Črnko)

Pravilna prehrana psa - 2

Psička Diva je pasme japonski špic. (Foto: Mihajela Črnko)

Za lepšo dlako

Primerna količina kakovostnih beljakovin je pomembna tudi za izgradnjo dlake. Divina lastnica pa je pozorna še na eno stvar: izbira hrano, ki nima dodanih barvil, zlasti rdečih. Ta bi namreč lahko obarvala njen kožuh. Peter Krebs še opozori, da lahko tudi nekatera 'naravna' hrana obarva kožuh: to še posebej velja za korenje.

S hrano do ustne higiene

Marsikaterega lastnika psa skrbi, kako do ustrezne ustne higiene. Če svojemu psu ne ščetkate zob, bodite pozorni, da bo pojedel dovolj suhe hrane. „Pes naj v primeru, da mu mešate mokro in suho hrano, poje tudi brikete, saj ti pomagajo čistiti zobe,“ doda strokovnjak.

Gospa Slavica svoji psički ne čisti zob, zato jo skrbi, da se ji bo kmalu začel nabirati zobni kamen. Strokovnjaki priporočajo, da se zobje očistijo po vsakem obroku ali pa vsaj zvečer. Zato boste potrebovali ščetko za pse, s katero psa najprej le seznanite. Nato izberite primerno zobno pasto, ki nikakor ne sme biti človeška.

Popolnoma nič ni narobe, če svojemu psu ponudite kost, ki bo pomagala odstraniti zobne obloge. „Dajanje kosti je lahko priporočljivo, saj so vir kalcija, pomagajo očistiti zobe, z njimi pa se pes za nekaj časa zamoti,“ nam pove strokovnjak. Vendar se je treba držati nekaj pravil: kosti ne smejo biti pečene, z njih moramo odstraniti morebitno maščobo in ne smejo nadomestiti obroka, saj to vodi v prebavne težave. „Običajno dajemo 'mozgove' kosti, vendar pazimo, da so dovolj velike, da jih kuža ne more celih pogoltniti. Ribjih, piščančjih in recimo kunčjih kosti pa nikakor ne dajajte psu,“ še doda.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na