Mačka

(Foto: Profimedia)

Mačke so zveri in temu primerna je tudi njihova narava, ki vsaj deloma zmeraj ostaja divja in neukrotljiva. Eno njihovih najljubših opravil, ki je povezano z neukročeno divjino, je tudi brušenje krempljev. Ostri mačji kremplji so po naravi namenjeni označevanju teritorija, služijo pa tudi za plezanje po drevju. Kadar so v stiski, se mačke z njimi branijo. Mačji kremplji nenehno rastejo, da ohranijo njihovo namembnost, morajo mačke svoje kremplje brusiti na hrapavi površini.
Tiste, ki živijo zunaj, to opravijo v naravi, za tiste, ki živijo z nami v stanovanju, pa moramo posebej poskrbeti, saj nam bo njihovo praskanje sicer povzročilo nemalo preglavic.

Mačka

(Foto: Profimedia)

Kje naj si brusi kremplje?

Mačke, ki se prosto gibljejo, bodo potrebo po praskanju uresničile v naravi, kjer bodo svoje kremplje obrusile denimo ob drevesnem deblu. Veliko več preglavic nam bo povzročil muc, ki nima prostega izhoda. V stanovanju mu lahko pomagamo na dva načina.

Dom lahko oskrbimo z naravnim predmetom, denimo kosom deske ali debla, ki bo namenjen praskanju. Pritrdimo ga na steno, na višino, do katere bo muc segel brez težav. Če smo priskrbeli manjši kos debla, ki bo v domu videti tudi kot okrasni predmet, poskrbimo, da ga maček z vzpenjanjem ne bo mogel prevrniti.

Če sami niste praktične narave ali nimate možnosti, da bi izdelali praskalnik, boste na trgu brez težav našli že preverjene rešitve. Te je mogoče kupiti v različnih oblikah in velikostih. Če imamo na voljo dovolj prostora, se morda odločimo za takšnega, ki posnema obliko drevesa in poleg praskanja mački omogoča tudi plezanje. Tisti, ki imamo manj prostora, se bomo raje odločili za stenski praskalnik, ki ne zavzame manj prostora, a mački kljub vsemu omogoči veselo praskanje.

Kaj je pomembno pri izbiri brusilca?

Pri izbiri brusilca oziroma praskalnika moramo nujno upoštevati, da je ta stabilen, saj bomo sicer tako ljubljenčku kot sebi povzročili škodo. Poskrbimo, da bo pravšnje velikosti, da bo zadostil potrebam našega muca in mu hkrati nudil dodatne možnosti skrivanja in igranja.

Pri izbiri pazimo tudi na to, da bo grajen iz naravnih materialov, kot denimo les in naravne vrvi. Ker je ponudba res velika, si lahko damo še več duška in izberemo pripomoček, ki bo ustrezal stilu notranje ureditve v domu.

Maček na praskalniku

(Foto: iStockphoto)

Kako jo navaditi na praskalnik?

Izbor in nakup brusilca oz. praskalnika pa še nista dovolj, da bi mačka kos opreme tudi zares začela uporabljati. Najlaže bomo k uporabi privadili mladiča, ki se šele uči prvih življenjskih korakov.

Da se bo muc tudi zares privadil na uporabo tega pripomočka, mu pomagajmo z igro in poslasticami. Po uporabi ga nujno nagradimo z izbrano dobroto in z veliko mero nežnosti, tako bo mačka kos opreme povezala s pozitivnim učinkom. Privajanje bomo pospešili, če bomo brusilec natrli z mačjo meto, mačke namreč obožujejo vonj tega zelišča.

Opozarjanje in sankcije

Poleg navedenega poskrbimo tudi za sankcije v primerih, ko mačka brusi kremplje na pohištvu in preprogah. V takem primeru jo opozorimo z glasnim NE. Če se ne odziva, jo poškropimo z vodo iz razpršilke, ki jo imejmo pripravljeno nekje v bližini.

Mačke veljajo za inteligentna bitja in bodo ob doslednem nagrajevanju in kaznovanju kmalu razumele, da pohištvo in preproga pač nista za njihove kremplje. In da lahko svoje neukročeno mačje veselje pridno sproščajo na za to urejenem mestu.