Zlata ribica

(Foto: Thinkstock)

Akvarij v stanovanje vnese življenje, predvsem pa deluje pomirjujoče. Ni lepšega kot opazovati najrazličnejše ribice, kako plavajo sem ter tja po akvariju. A pozor, akvarij ni le neke vrste pohištvo oziroma dekorativni element kot si mnogi predstavljajo! Ribe so namreč živa bitja in zanje je potrebno skrbeti kot za vse ostale hišne ljubljenčke.

Akvarijskih rib je ’malo morje’, še vedno pa so najbolj priljubljene ravno zlate ribice, morda tudi zato, ker pogosto nastopajo v filmih, risankah in v pravljicah izpolnjuje želje. Glede na zanimive barve in sijaj, ki ga imajo, ni nenavadno, da jih na Kitajskem, od koder izhajajo, v okrasne namene gojijo že skoraj tisočletje.

Zlata ribica

(Foto: Thinkstock)

Pravzaprav so jih Kitajci sprva začeli gojiti v namen prehrane. Z ’udomačevanjem’ in selekcijo so začeli potem, ko so v naravi naleteli na rumenkasto in rdečkasto obravane primerke (naravna, ’divja’ barva zlate ribice je namreč srebrno ali bronasto siva). Zaradi njihovega ’lepega’ videza so jih začeli gojiti v cesarskih mestih kot okrasne ribe. Leta 1162 je cesarica dinastije Song ukazala zgraditi ribnik, kjer so gojili izključno obarvane primerke. Ker so Kitajci ugotovili, da lahko s selekcijo (selektivnim križanjem) vzgojijo nove pasme, so se začele pojavljati tudi oblike z dvojnimi repi, iz katerih so vzgojili nam znane pajčolanke, teleskopke ter pasme z izredno dolgimi plavutmi "comet". Selektivno križanje uporabljajo še danes za vzgojo novih pasem in barv.

Nove pasme zlatih ribic, predvsem različne oblike pajčolank, so zaradi svoje majhnosti primerne tudi za gojenje v akvarijih in ne samo ribnikih. Povprečna velikost odrasle pajčolanke znaša le okoli 10 - 15 cm, za razliko od divjega zlatega koreslja, ki lahko doseže velikost 50 cm. Povprečna velikost navadne zlate ribice se giblje okoli 25 - 30 cm. Tako so za akvarijske potrebe najprimernejše pajčolanaste oblike z debelejšim in nekoliko stisnjenim telesom.

Akvarij

Nikar ne posnemajte prizorov v risanih filmih, kjer zlate ribice bivajo v majhni okrogli posodi. Gibanje rib v okrogli stekleni posodi namreč ustvarja nihaje, ki se odbijajo nazaj proti ribam. Zaradi tega so živali v stalnem stresu, kar slabi njihov imunski sistem. Pri ustvarjanju domačega akvarija se temeljito pozanimajte pri prodajalcu o lastnostih posameznih rib. Nekatere med njimi se lahko na druge ribe odzivajo agresivno, zato je za njih najbolj primerno, da so v akvariju same. V veliki večini pa so zlate ribice družabne. Tisti, ki želite imeti nezahteven akvarij, lahko izbirate med več podvrstami manj zahtevnih zlatih ribic: navadno zlato ribico, rajsko ribico, zlato ribico komet ali šubunkin. Med sabo se razlikujejo po obliki telesa, po plavutih in barvi. Kljub svoji manjši rasti pa moramo vedeti, da potrebuje na primer jatica pajčolank vsaj 150 litrski akvarij, boljši je še večji. Če bi želeli v akvariju gojiti navadno obliko zlate ribice, se velikost prostornine, ki jo rabi za življenje, potroji, saj mora biti prostornina akvarija vsaj 400 litrov. Akvarij ustrezne velikosti je treba tudi redno oskrbovati in čistiti, kako, pa lahko preverite TUKAJ!

Prehrana

Zlate ribice so znane po tem, da so pravi mali požeruhi. Ker se hranijo, dokler jim je hrana na voljo, je zelo pomembno, da jo skrbno dozirate. Hranite jih le enkrat na dan, dovolj je toliko hrane, kolikor jo lahko pojejo v dveh do treh minutah. V primeru, da bi po nesreči v akvarij stresli večjo količino hrane, jo morate z mrežico skrbno odstraniti. Poleg tega, da lahko zlate ribice lahko pojejo preveč in je to za njih zelo škodljivo, se ostanki hrane spustijo na dno in onesnažujejo vodo.

Ker je treba veliko pozornosti nameniti tudi prehrani, vitaminom in ustreznemu biološkem ravnovesju akvarija, je zlata ribica morda preveč zahteven ljubljenček za majhne otroke. Vsekakor pa je primerna, če se želijo skrbi za žival aktivno pridružiti tudi starši.