Skupaj s strokovnjakinjo Mojco Svetličič iz studia nege za male živali Petvizija smo obiskali našo bralko Katarino Ogulin in njeno yorkshirsko terierko Kiti. Njena lastnica, kateri je med drugim trgovina za male živali Tukano podarila celoten komplet, ki ga potrebuje za nego Kiti, si je želela nasvete, predvsem gleda striženja krempljev in umivanja zob, a tokratna nega se je začela s kopanjem in krtačenjem.

Nega psa doma - 4

Mojca Svetličič iz studia nege za male živali Petvizija (Foto: Mihajela Črnko)

Kopanje in krtačenje

Nekatere pasme psov potrebujejo več nege, druge manj, najbolj zahtevne pa so dolgodlake. Vsem je skupno, da jih morate redno česati, saj to pospešuje produkcijo kožnih olj, ki kožo zaščitijo. Redno česanje je nujno tudi zaradi odstranitve goste podlanke, kar omogoča primerno zračenje. Poleg tega boste z rednim česanjem takoj opazili morebitne zunanje zajedavce, rane ali težave s kožo, posledično boste lahko nemudoma ustrezno ukrepali.

Psa kopajte le po potrebi. Med vsakim kopanjem psu namreč odstranite tudi nekaj zaščitne maščobne plasti na koži. Pri kopanju vašega štirinožca nikakor ne uporabite šamponov za ljudi. V trgovini za male živali kupite ustrezen šampon, za lepšo dlako in lažje krtačenje pa lahko izberete tudi balzam. Psom, ki živijo v stanovanju, pogosteje spirajte le tačke in tako preprečite, da bi v dom vnašali umazanijo.

Čiščenje zob

Ustna higiena je za psa ravno tako pomembna kot za človeka. "Zobe očistite vsak večer, najbolje po jedi. Za to uporabite posebno zobno ščetko, prilagojeno velikosti psa in nikakor ne uporabite zobne paste za ljudi," svetuje Svetličičeva. Izberite zobno pasto za pse, pri tem pa lahko morebitno neprijetno izkušnjo psu prihranite tako, da izberete pasto z okusom po mesu. Pri ščetkanju se posvetite vsakemu zobu posebej, paste ni treba spirati. Z redno higieno si boste prihranili marsikateri obisk pri veterinarju, saj boste preprečili nastajanje zobnega kamna in oblog.

Čiščenje oči in ušes

Če se tudi vašemu psu, ravno tako kot Kiti, v kotičkih oči nabirajo zaspančki oziroma izcedek iz solznega kanala, jih morate vsakodnevno očistiti. To storite z vato, namočeno v mlačno vodo in zaspančke najprej nekoliko razmočite, nato pa jih odstranite s pomočjo glavnička.

Prav tako je zelo pomembno čiščenje ušes. To bo odslej redno počela tudi Katarina, kateri je med drugim trgovina Tukano podarila tudi posebne kapljice. Nekaj teh bo kapnila v Kitijino uho, nežno pomasirala in nato z vato odstranila ušesno maslo. Te kapljice pomagajo raztapljati maščobo, zato je čiščenje ušes preprosto in za psa manj neprijetno. Pri tem je treba še poudariti, da nikoli ne uporabljajte vatiranih palčk, saj boste tako ušesno maslo le potisnili globlje v uho in povečali tveganje za vnetje.

Ko opravite s čiščenjem, lahko nežno s prsti odstranite še morebitne dlake v ušesu, da zagotovite boljšo zračnost.

Striženje krempljev

Katarina si je najbolj želela, da bi ji Mojca pokazala, kako pravilno striči kremplje. Kiti so to do zdaj naredili le v salonu in pri veterinarju, medtem ko je bilo Katarino strah, da bo psičko poškodovala. Od zdaj je njen strah odveč. Prejela je ustrezna navodila in klešče, s katerimi bo to lahko storila brez neljubih posledic. Če se tudi vi bojite, da boste ljubljenčka poškodovali, upoštevajte Mojčin nasvet in preprosto strižete večkrat in malo.

Pri nekaterih psih je to treba opravljati redno, saj predolgi kremplji zmanjšujejo oprijem šapice s podlago, kar psa lahko močno moti. Posebej pri črnih krempljih bodite pozorni, da ne boste zarezali do živca. Ta je viden kot rožnat del kremplja.

Nega blazinic in striženje dlake

Nego smo končali z blazinicami na tačkah in striženjem dlake. Blazinice na tačkah so posebej v zimskih mesecih izpostavljene več nevarnostim, zato je treba nekaj pozornosti nameniti tudi njihovi negi. Seveda je najbolj pomembno, da psu pozimi tačke spirate, saj bo z lizanjem sol in kamenčke tudi zaužil. Zaradi nenehne izpostavljenosti blazinic številnim vplivom se lahko odločite, da na njih nanesete nekaj zaščitne kreme. Pri tem opravilu se lahko lotite še striženja dlake na šapicah in zmanjšate možnost, da bi se v njih zapičili razni drobni delci in psu povzročili neudobje in morda celo vnetje.

Nega psa doma - 2

Kiti je pasme yorkshirski terier. (Foto: Mihajela Črnko)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na