Andrej Kapla je tisti, ki je na Facebooku objavil prelepe posnetke medvedke s približno 80- do 90-kilogramskim mladičem, ki so nastali na Ljubljanskem barju, v bližini Notranjih Goric. Njegova objava ima v trenutku pisanja članka krepko preko 700 delitev in kot pravi, ga je presenetilo, da so ljudje tako množično delili njegove posnetke.

Za ogled točne lokacije kliknite TUKAJ .

A vseeno je med številnimi zavladala panika. "Panika ni upravičena. Medvedi so tu že dalj časa prisotni, tudi domačini, s katerimi sem govoril, so rekli, da jih poznajo in da so se navadili drug na drugega. Kadar so medvedi tam, se umaknejo vsak na svojo stran. Mislim, da so tisti, ki NE živijo v bližini, bolj v paniki," je pojasnil. "Jaz sem bil na lokaciji službeno, sem pa medvede že večkrat videl in zame ni nič nenavadnega. Nisem pa jih pričakoval tako blizu hiš," je bil iskren.

Glede na to, da se je že večkrat srečal z medvedi, smo ga povprašali, kako se odzvati. Nasvetov, ki jih lahko zasledimo, je na spletu ogromno. Od tega, da naj se naredimo mrtve, do nasveta, naj vpijemo na ves glas in se 'delamo velike'. "Najbolje je, če se odzovemo čim bolj mirno," pojasnjuje Kapla. "Panika še nikoli ni bila dobra. Najbolj si je v mislih reči 'v redu, tu je medved', in se umakniti stran. Najboljše ritensko, da imaš medveda na očeh. Samec bo po vsej verjetnosti zbežal, samica z mladičem pa bo odzvala, še posebej, če si blizu mladiča in s tem zanj potencialno nevaren. Čim bolj mirno se je treba umakniti. Dobro je, če si glasen, se pogovarjaš naglas, medveda po možnosti na miren način in glasno ogovoriš in ga ne prestrašiš. Nikakor ni dobro kričati 'kot žival'," je še dodal.

Spuščeni psi – nepopravljiva škoda

Posebno težavo predstavljajo psi – no, lastniki psov, ki psom dovolijo, da prosto tečejo po poljih, jasah in gozdovih. "Psi bi morali biti nasploh na povodcih, še posebej v naravnem okolju. Ne le zaradi medvedov. Tu so ptice, ki gnezdijo v travi, so mlade srne, zajci …," je razložil.

Mnogi lastniki psov so prepričani, da je divjanje po gozdu za njihovega psa najboljša rekreacija. Morda res, a za divjad je to divjanje prevečkrat usodno. V letu 2010 so recimo do začetka decembra psi pokončali 919 kosov srnjadi, 15 lisic, 11 kosov jelenjadi, 8 jazbecev, 7 gamsov, mnogo poljskih zajcev, kun, muflonov, damjakov in celo nekaj divjih prašičev. Gre za evidentirane žrtve, tako da je dejansko število po nekaterih ocenah še enkrat višje. Po podatkih lovskega informacijskega sistema Lisjak za obdobje 2006 - 2010 za posledicami pasjih zob vsako leto pogine od 1.000 do 1.600 divjih živali. Največ jih 'pade' pozimi, ko je divjad izčrpana, se počasneje giblje, saj se sneg ugreza. Če tudi pes 'samo' preganja žival in je ne ujame in ubije, to še ne pomeni, da boo ta žival preživela. Mnoge poginejo zaradi izčrpanosti, saj v obdobju pomanjkanja hrane izgubljene energije ne more tako preprosto nadomestiti.

Lov - 4

(Foto: Thinkstock)

Globe niso nizke - in prav je tako!

ZDLov-1 v 35. členu tudi določa, da »psov ni dovoljeno brez nadzorstva puščati v prosto naravo. Lastnik je odgovoren za škodo, ki jo njegova žival (pes) prizadene divjadi«. Za to, da bi se zakonodaja spoštovala, so določene tudi globe, in sicer: od 420 do 1.200 evrov se kaznuje za prekršek posameznik, ki brez nadzorstva spušča psa v prosto naravo. Zakon o varstvu v 15. členu še določa, da je prepovedano preganjanje v naravnem ali urbanem okolju živečih živali in preganjanje s pogonom, strašenjem ali z nepotrebnim pregonom iz zavetišča in gnezdišča. Za nespoštovanje je zagrožena kazen od 420 do 620 evrov. Vsi, ki torej menite, da se vam godi krivica, ko vas lovec, ki vas zaloti pri tem, ko vaš pes spuščen preganja divjad bodisi po gozdu bodisi po polju, kjer se pasejo recimo srne, vedite, da se pošteno motite.

V eni noči lahko medved prehodi po 20 kilometrov. Kje vse ga lahko torej srečamo? Kako medved odreagira, če imamo spuščenega psa?

Če je včasih veljalo, da lahko lovec psa, ki je bil spuščen 200 metrov od hiš ali 50 metrov od lastnika, ustreli, zdaj tega ne sme storiti, lahko pa vas prijavi pristojnim organom. A tu ne gre le za kazni – verjetno ne bi ostali prav ravnodušni, ko bi videli, kako je vaš pes pokončal recimo mladega srnjačka, lisico ali katero drugo žival. Če imamo žival, kot to narekuje zakonodaja, na povodcu, takšne tragedije preprečimo. Spoštujte pravila, poskrbite za svojo varnost, ne plašite živali in spoštujte njihovo naravno okolje.

Kot je za 24ur.com povedal lovski čuvaj LD Brezovica Andrej Lukanovič, ki se z njim sreča skoraj vsak dan, »v okolici Gmajnic in Notranjih Goric trenutno lomastita dve medvedki, ena ima enega, ena pa dva mladiča. Občasno je opažen tudi starejši samec.«