Oskar Andrej Kogoj je nesporna ikona slovenskega in svetovnega oblikovanja. Njegov dotik in karizma ustvarjata brezčasne oblike, ki se zapisujejo ne le v zgodovino oblikovanja doma in po svetu, temveč predvsem v duše ljudi, ki imajo stik z njegovimi stvaritvami.

Svetovno priznan slovenski industrijski oblikovalec, akademik in predvsem umetnik, se je rodil 23. novembra 1942 v Mirnu pri Gorici, kjer živi in ustvarja še danes.

Njegova dela hrani preko 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu.

Obiskoval je srednjo šolo za oblikovanje – smer industrijsko oblikovanje v Ljubljani, kjer so ga poučevali Bogomila in Marjan Pogačnik, Miloš Požar in še nekateri Plečnikovi učenci.

Študij je nadaljeval na Scuola Ai Carmini v Benetkah in na njenem Istituto Statale d´Arte – Corso superiore di Disegno Industriale leta 1966 diplomiral iz industrijskega oblikovanja.

Med vsem tem časom je v letih 1957–1959 obiskoval tudi slikarsko šolo »Nikolaj Pirnat« v Novi Gorici, ki jo je vodil akademski slikar Rafael Nemec.

Oskar Kogoj - 4

Pričaraj mi svet, življenje, ljubezen, vse stvari, s katerimi smo smrtniki povezani ... (Foto: Miro Majcen)

Slovenska javnost ga pozna predvsem po neprecenljivih oblikovalskih stvaritvah, ki se nas dotaknejo s svojo zgodbo, čutnostjo in svetostjo.

Za svoje izjemno delo je prejel že preko 50 različnih mednarodnih nagrad in priznanj, razstavljal pa je na več kot 350 razstavah doma in v tujini. Njegova dela so v svoje delovne pisarne in domove ponesli tudi številni tuji državniki in državnice, ki so bili na uradnih obiskih v naši državi; nekateri njegovi izdelki namreč kot protokolarna darila predstavljajo Slovenijo.

Umetnost je res čudovita stvar, umetnikova duša, srce in roke pa so nekaj svetega. Nekaj, za kar bi si želeli, da je neminljivo. A saj na nek način tudi je.

V kratkem vam bomo umetnika Oskarja Kogoja predstavili tudi v video prispevku našega obiska. Izvedeli boste več o njegovih navdihih, življenju in predvsem, kje in kako ustvarja.