Tay, kot kužka ljubkovalno kličeta Iris in njen fant, fotograf Črt Slavec, nas je povsem očaral. Medtem ko je imela lastnica salona Kaja polne roke Tayevih dlak, sva z Iris malce poklepetali.

Tiger Winston - Tay

Tay zna zelo veliko trikov. Iris pravi, da se zelo hitro uči, nekaterih trikov se je naučil v pičle pol ure. (Foto: Črt Slavec)

Zaupala mi je, da je Taya kupila pred štirimi leti v Miamiju na Floridi, ko je tam nekaj mesecev delala kot fotomodel.

»Že prej sem si želela imeti majhnega kužka. Pa ne da so mi všeč samo majhni psi, všeč so mi tudi veliki psi in nasploh vse živali.Vendar pa se ob teh majhnih, drobnih bitjih povsem raznežim. Zdijo se mi prisrčni in ker so tako drobni in majhni, se mi ob njih zbudi nagon, da jih zaščitim in ljubkujem«, nam z mehkobo v glasu pove Iris.

Eden od razlogov, zakaj se je odločila za majhnega psa, je gotovo dejstvo, da ga zaradi njegove »majhnosti« lahko vzame s seboj tudi na letalo, kajti potovanja so velik del njenega življenja in poklica.

Iris Mulej in Tiger Winston - Tay

Tiger Winston Mulej, s katerim je naša ekipa obiskala salon Smrček, je na svet prijokal 19. marca pred štirimi leti v Miamiju na Floridi. (Foto: Črt Slavec)

Želela je čivavo z dolgo dlako

Iris so bile vedno všeč majhne pasme, še posebej čivave. Ker pri nas ni našla nobene posebne, več ali manj so bile vse kratkodlake in bež barve, je izkoristila svoje bivanje v Ameriki in se odpravila na ogled kužkov v znan Puppy butik na Floridi.

V ogrado so ji prinesli dva mladička, ki si ju je Iris izbrala, enega črno belega in drugega rjave barve. »Črno beli kužek se sploh ni zmenil zame, za razliko od Taya, ki je takoj navezal stik z mano in hotel skočiti k meni kar čez ogrado. Ko sem ga vzela v naročje, se je globoko oddahnil in se zagledal naravnost v moje oči. Začutila sem, da je pravi in tako verjamem da je on izbral mene.«

Iris Mulej in Tiger Winston - Tay

Ko je Tay dopolnil šest mesecev, je Iris uredila vse potrebne papirje zanj in rezervirala letalsko karto. Kmalu sta se vkrcala na letalo in Tay je postal Slovenec. (Foto: Črt Slavec)

Tay ima profil na Facebooku

Pred nekaj meseci je Tay dobil tudi svoj profil na Facebooku. »Ker je Črt fotograf in ima res veliko lepih fotografij kužkov in drugih živali, ki jih imamo v ožjem družinskem krogu, obe Črtovi sestri imata svojega psa, šetlandsko ovčarko Didi in kraljevo kavalirko Lynn, sam pa ima činčilo Pypija, sva razmišljala, da bi slike namesto na svojih profilih raje objavila na novem pasjem profilu. In tako je Tayu dobil svoj Facebook profil,« nam je povedala Iris.

Kot pravi, je odziv ljudi zelo dober, saj se Tayu pridružuje vedno več ljubiteljev psov in drugih živali. Ima pa tudi že kar nekaj pasjih in mačjih prijateljev s svojimi lastnimi FB profili.

Tay kot maneken

Ker je Tay ves čas z Iris, je bilo nekako logično, da se bo prej kot slej sprehodil tudi po modni pisti.

»Bil je model za kolekcijo pasjih oblačil Buba v Sloveniji, z menoj se je sprehodil na Liscini modni reviji in navdušil kreatorje ter fotografe v Milanu, ki so Taya povabili tudi k sodelovanju. Je zelo priden, rad pozira in pozna se mu, da sva se naučila ogromno trikov, ki jih z veseljem pokaže. Očitno zelo dobro ve, kdaj je v središču pozornosti, saj ko so vanj usmerjene kamere, fotoaparati in ljudje, ki ga opazujejo, dobi prav posebno držo, hojo in nasmešek na gobčku,« smeje pove ponosna Tayeva lastnica.