Gospodar Jože Mulej je kmetijo skupaj z ženo Damjano prevzel od deda Janeza Muleja leta 1996.

Zakonca sta se še kako dobro zavedala, da je pred njima nov, a težek izziv: kako naprej? Kmetijo je bilo namreč potrebno posodobiti, narediti nove načrte za razvoj itd.

Po temeljitem premisleku jima je postalo jasno, da pravih razvojnih možnosti kmetija na zelo prostorsko omejenem mestu v vasi nima. Tehnologija, obseg in vse kar sodi zraven, mora namreč biti ob napredku in zvečanju produktivnosti drugačna, kot pred sto leti, je razmišljal Jože.

Zaradi tega so kmetijo v letu 1999 prestavili zunaj vasi, v letu 2004 na novi lokaciji postavili še hišo za njihovo družino in za turizem.

Alenka Oldroyd Reza

Našo nekdanjo vremenarko Alenko Oldroyd smo med jenim obiskom v rodni Sloveniji povabili k sodelovanju v naši rubriki Na obisku. Z veseljem se je odzvala in obiskala turistično kmetijo Mulej. (Foto: osebni arhiv)

Po trdem delu, a z dobro in uspešno vizijo, sa lahko sedaj pohavlijo s čudovito turistično kmetijo, ki jo pozanjo daleč naokrog.

Odlična hrana je pridelana ekološko na domači kmetiji.

Življenje na kmetiji popestrijo domače živali. V gospodarskem poslopju je na ogled etnološka zbirka starega kmečkega orodja.

Otroci se lahko zabavajo z ribolovom v domačem ribniku, krmijo domače živali in se igrajo na otroškem igrišču in še veliko več. Turistična kmetija Mulej je od Blejskega jezera oddaljena le 700 m.