Partner

(Foto: Thinkstock)

Ko se moški in ženska vselita v skupni dom, na dan pride kar nekaj različnih dojemanj glede ureditve, estetike in funkcionalnosti bodočega skupnega bivališča. Lahko bi rekli, da nemalokrat na dan pridejo "tipične" razlike med moškim in žensko. Številne znanstvene raziskave, ki se ukvarjajo z iskanjem razlag za razlike med spoloma, naj bi pokazale, da ključ temeljnih razlik leži v fizični razliki med njunimi možgani. Moški naj bi bili tako ’možgansko predeterminirani’, da se v večji meri držijo bistva, medtem ko so ženske veliko bolj osredotočene na detajle. Ženske naj bi se tudi lažje soočale s sprejemanjem odločitev in reševanjem problemov, moškim pa naj bi bilo bližje dojemanje prostora.

SPREJMITA IZZIV IN SE PRIJAVITA V RESNIČNOSTNI ŠOV BITKA PAROV!

A na razlike lahko seveda gledamo tudi kot na nekaj, kar lahko popestri naše življenje in tudi skupno bivanje, ki si ga želimo ustvariti s partnerjem ali partnerkico. Za lažje razumevanje si poglejmo nekaj tipičnih (seveda precej posplošenih) ženskih in moških lastnosti in kriterijev, ki igrajo bistveno vlogo pri skupnem bivanju.

Razkošno stanovanje Cristiana Ronalda - 6

Večina moških bi bila navdušena nad stanovanjem Cristiana Ronalda. (Foto: Warburg Realty)

Kaj je pomembno ženskam?

Sodobna ženska je danes vpeta v opravljanje več funkcij hkrati; poleg službe je po navadi na njej še (vedno) velik del domačega gospodinjstva ter materinskih obveznosti. Zato velja, da naj bi bile ženske sposobne opravljanja večih nalog hkrati, pripisujejo pa jim je tudi senzibilnost, natančnost, čut za lepo in smisel za podrobnosti. Dom jim je izjemno pomemben in s tem tudi njegovo urejanje.

Zgoraj naštete “ženske” lastnosti naj bi vplivale predvsem na to, kakšno pohištvo izbirajo ter kako ga razporejajo po prostoru. Zaradi številnih vlog, ki jih opravljajo, postavljajo visoko na lestvici funkcionalnost doma in pohištva: pohištvo z večnamensko funkcijo, več predali za shranjevanje, pulti, ki so lahko mize in gospodinjske površine itd. Pohištveni elementi jim morajo življenje olajšati, ne pa še dodatno zapletati vsakdana. Ker naj bi ženske želele, da bi bil dom predvsem lep in samo njihov, veliko pozornosti posvečajo detajlom, ki naj bi prostoru dali pečat enkratnega, unikatnega. Barve so pomembne v življenju žensk, prav tako vzorci in materiali, da o vazicah, blazinicah in okraskih ne govorimo. Ženske se nikoli ne utrudijo od kombiniranja, razporejanja in uvajanja novih zamisli glede opreme.

Kaj je pomembno moškim?

Moški počnejo nešteto stvari, ki jih ženske preprosto ne razumejo (in obratno, seveda). Njihova navada, da ko so doma, ves čas čepijo ob računalniku ali niti za trenutek ne spustijo iz rok daljinca, lahko ženske spravlja ali v smeh ali ob pamet, vsekakor pa se sprašujejo, zakaj je tako.
Pri urejanju doma naj bi se ’moški’ kriteriji po mnenju poznavalcev precej razlikovali od ženskih. S funkcionalnostjo naj ne bi bili preveč obremenjeni, razen v prostorih, kjer opravljajo svoje delo ali hobije (računalnik ali domače športne aktivnosti.) Kar zadeva opremo, naj bi bili pristaši mota – manj je več.

Sodoben moški naj bi bil praviloma bolj pozoren na blagovno znamko gospodinjskih aparatov, kot na razporeditev kuhinjskih elementov. Izbira tehničnih pripomočkov (televizijski sprejemnik, avdio in video oprema ...) pa naj bi mu bila pred izbiro pohištva ali kuhinjskega pribora in servisa.

Druge podrobnosti oziroma detajli, kot so cvetlični lončki, namizna dekoracija ali izbira blazinic za dvosed v dnevni sobi, so jim navadno nezanimive in dolgočasne. Srcu bližje naj bi jim bile hladne barve, v precejšnji meri tudi minimalizem. Tipičen moški naj bi bil v odnosu do skupnega gnezdeca veliko bolj preprost od svoje partnerke, nekateri pravijo, da celo manj inovativen. Ni mu preveč mar za to, kje bosta stala mizica v dnevni sobi ali koš za umazano perilo. Bolj je fokusiran na velikost hladilnika in čim boljšo pozicijo kavča v dnevni sobi.

Kako se uskladiti?

Kdo zmaga in kdo popusti – to je stvar posameznih parov in zgodb. Kako uspešen bo kdo pri tem, je vsekakor odvisno od moči argumentov in osebnega šarma, s katerim znate ’omehčati’ in prepričati nasprotno stran. Ali se boste držali mota, da ljubezen popušča, je tudi stvar vaše osebne odločitve. A razlike, kot potrjujejo tudi številni znanstveniki, obstajajo in za srečno skupno življenje je najpametneje, da se jih naučite sprejemati. 

PARI, POZOR!

Četudi se s partnerjem ne strinjata glede vsake stvari, sta se v času zveze zagotovo naučila sklepati kompromise, predvsem pa drug drugega podpirati in s skupnimi močmi dosegati zastavljene cilje. Če imata za piko na i rada tudi izzive, imamo za vas zagotovo enega največjih ...

Na POP TV namreč prihaja resničnostni šov Bitka parov, v katerem se bodo pari borili za denarno nagrado, ki bo presegala 100.000 evrov. Pari bodo bivali v luksuzni vili, na poti do zmage pa jih bodo ločili različni izzivi, ki jih bodo opravljale tako ženske kot moški. ''Gre za enega največjih denarnih skladov v zgodovini resničnostnih šovov, saj bo na voljo več kot 100.000 evrov. Končna nagrada pa bo odvisna od uspešnosti in drznosti tekmovalcev, saj bodo njihove stave odločale, koliko denarja si bodo priborili. Drznost se jim lahko bogato poplača, saj lahko osvojijo prek 100.000 evrov, a to pomeni, da mora biti naloga uspešno opravljena,'' je povedala kreativna producentka Jelena Gavranovič
 
Pri produkcijski ekipi pa smo se tudi pozanimali, če so pari že izbrani: ''Resničnostni šov je trenutno v fazi kastinga in prve pogovore s tekmovalci smo že imeli. Moram reči, da se je prijavilo veliko zanimivih in drznih parov, a seveda je prostor še za nove obraze, tako da se pari lahko še vedno prijavijo,'' je še dodala producentka.

Prijave na resničnostni šov Bitka parov še vedno potekajo TUKAJ!

Dnevna soba, vijolična

Ženskam so včeč barve in detajli. (Foto: Pinterest)