Črna dnevna soba

(Foto: Pinterest)

Črna barva se na večjih površinah, kot so stene, omare, mize in podobno, v domovih še vedno bolj redko uporablja. Mnogi menijo, da črna barva v primerjavi z drugimi vpije največ svetlobe, zaradi česar naj bi bili v črno obarvani prostori videti manjši. Poleg tega jo "krivijo" za tesnobne občutke v domovanju. Mi smo se odločili, da jo skušamo predstaviti v najboljši luči!

Črni poudarki za dramatičnost

Črna barva med številnimi sodobnimi oblikovalci velja za elegantno, sofisticirano ter vedno šik in misteriozno barvo. Zato se je ne bojijo uporabljati tudi pri opremljanju interierja. Črna barva je prava izbira tudi za tiste, ki iščejo način, kako svoji dnevni sobi, jedilnici, kuhinji ali sprejemnici dodati kanček dramatičnosti in ostrine. Pri čemer pa je vredno upoštevati, da pretiravanje ne pride v poštev. Dovolj bo en poudarek, na primer elegantno širok vodoraven pas črne na beli steni, kos črnega pohištva (denimo počivalnik) ali slika v črnih, sivih in dimastih tonih.

Črna kopalnica

(Foto: Pinterest)

Prepričljivo črno ozadje

Črna je tudi odlična za ozadje katerega koli predmeta. Tako bo na primer slika v črnem okvirju na beli steni izgledala prefinjeno. Svetlo bo postalo še bolj svetlo in to zahvaljujoč črni barvi. Omislite si črno posteljo ali pa jedilno mizo ter stole. Če boste izbrali pravilno, boste že z enim samim črnim dodatkom bistveno spremenili občutek prostora. Učinkovit poudarek boste dosegli tudi, če boste v črno pobarvali na primer stol, poštni nabiralnik, polknice ali vrata.

Zapeljiva v spalnici

Če pogledate nekaj fotografij, na katerih je v spalnici uporabljena črna barva, boste kmalu zaznali, kako črna na postelji deluje senzualno, zapeljivo in skrivnostno. Barvo noči lahko uporabite kot prevladujočo barvo na stenah, zavesah, tleh ali posteljnemu perilu, ali pa jo dodate v manjših količinah, na primer kot nočne omarice in blazine. Romantično vzdušje boste v spalnico vnesli s črno posteljnino ali belim tekstilom s floralnimi vzorci, za več topline pa dodajte mehko belo odejo. Dramatičen učinek bodo vnesla tudi črna, najbolje lesena tla v sicer beli ali svetlo smetanovi sobi.

Za eleganco v kuhinji

Kuhinjski elementi, „bela“ tehnika ali mali kuhinjski aparati v visokosijajni črni bodo kuhinjo spremenili v prostor elegance in šika. Še posebej lepa je bleščeče črna v modernih kuhinjah, kjer deluje trendovsko in drzno, malce manj pa je primerna za družinske kuhinje. Tu bo namreč hitro delovala preveč hladno, odtisi mastnih prstkov pa bodo vedno znova pokvarili bleščeče gladke površine.

Črna tudi v otroški sobi

Čeprav otroške sobe ponavadi opremljamo v svetlih, pastelnih tonih, pa naj bi po nekaterih raziskavah prav črna, skupaj z živo rdečo in belo, spodbujala zgodnje učenje in dojemanje sveta.
V črno lahko pobarvate otroško posteljico, del stene ali pa za malčka izberete velikega črnega medvedka.

Prijetna tudi v kopalnici

Kopalnica, naše svetišče, ima svojo moč in svoje skrite čare. Mnogi so prepričani, da je črna kopalnica glamurozna in polna navdiha za življenjske izzive. Omogoča mehkobo in strogost istočasno, vsekakor pa oprema in dodatki črno koplanico naredijo v še bolj privlačen, pa tudi prijeten prostor. Razsvetljava je v takšnih primerih zelo pomembna, saj ustvari harmonično vzdušje.

Črna kuhinja

(Foto: Pinterest)