Dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Feng v kitajskem jeziku pomeni veter, šuj pa voda. Pretok teh energij mora biti v prostoru, kjer se družite s prijatelji in družino, kjer se sproščate ali zabavate, nujno omogočen. Tako si lahko kot osnovno vodilo pri opremljanju dnevne vode po sistemu feng šuja predstavljate kot tok vode skozi vašo sobo: bo voda tekla mirno in neprekinjeno ali se bo ustavljala?

Barve sten

Z izborom barv sten se mora strinjati vsa družina, poleg tega pa mora biti ta v skladu z delom hiše, kjer je vaša dnevna soba. Če nimate znanja o uporabi vseh petih elementov v svojem domu, lahko uporabite kompas in se držite nekaj preprostih načel: na severno stran dnevne sobe sodijo modra, vijoličasta in bela barva; na severovzhod, v središče sobe in na vzhod rumena, oker in bež, na južno stran oranžna in zelena, na zahodno in severozahodno pa bela, rumena in oker barva. Vsaj eden od zidov vaše dnevne sobe naj bo v močnejši in živahni barvi, medtem ko naj bodo drugi v nevtralnih odtenkih.

Moderna dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Tla in strop

Osnovno načelo urejanja doma po feng šuj principih je čistoča. Ta je nujna za doseganje nemotenega pretoka energij in posledično dobrega počutja. Zato naj bodo tla vaše dnevne sobe predvsem čista. Uporabite lahko les, kamen ali zadnje čase zelo priljubljen laminat. Če se boste odločili, da boste na svoja tla položili preprogo, jo položite od stene do stene. Strop dnevne sobe naj ima čim manj okrasja in naj bo bele barve.

Pohištvo

V dnevni sobi je najpomembnejši element pohištva vaš kavč, ki naj bo zaobljenih linij in pravilno umeščen v prostor. Predvsem naj tisti, ki sedijo na njem, niso s hrbtom obrnjeni proti vratom: vsak, ki je v sobi, mora imeti neoviran pogled do vrat. Pri izboru barve upoštevajte okus vse družine, poleg tega pa lahko kombinirate tudi z barvami sten: če so te svetlejše, uporabite temnejše pohištvo in obratno. Vsekakor vedno stremite k uravnoteženemu prostoru: upoštevajte tudi, da bo v vašem prostoru tudi z barvami zastopan vsak od petih osnovnih elementov.

Izberite udobno pohištvo in se raje odločite za novega kot za rabljenega: zadnje je morda že obremenjeno z negativno energijo.

Omare in knjižne police naj nimajo ostrih robov in naj bodo raje zaprte. Če imate radi odprte knjižne police, pa te do konca napolnite s knjigami in tako preprečite kopičenje negativne energije v praznih kotičkih. Če imate nekaj ljubih stvari, ki bi jih radi razstavili, se lahko odločite tudi za steklene vitrine in vratca.

Kavna mizica, ki je pred vašim kavčem, naj bo raje ovalne oblike, lahko pa izberete tudi pravokotno ali uporabite več manjših miz.

Predvsem pa naj v dnevni sobi ne bo pohištva sredi sobe. Tako rešitev uporabite le, če to resnično potrebujete: če je vaš prostor nepravilnih oblik oziroma ga hočete navidezno razdeliti. Vsaj eden od kavčev oziroma sedežev dnevne sobe naj bo ob zidu: tako bo dajal tistemu, ki sedi na njem, pravo mero občutka varnosti in podpore.

Zabavna elektronika in osvetljava

Zabavna elektronika je dobrodošel element dnevne sobe, tudi če je ta opremljena po načelih feng šuja. V dnevno sobo jih umestite tako, da niso popolnoma v središču pozornosti: ne pozabite, vaša dnevna soba je prostor za druženje in počivanje. Najbolje boste v prostor elektroniko umestili, če jo boste umestili na zahodno, severozahodno ali severno stran sobe.

Zelo pomemben element opreme stanovanja po teh tradicionalnih kitajskih načelih je tudi osvetljava. Če imate le možnost, v svoji dnevni sobi imejte luč s kristali ali si privoščite vsaj manjšo namizno kristalno lučko. Predvsem pa pazite, da v vaši dnevni sobi ne bo slabo osvetljenih temnih kotov. Ti namreč vzbujajo žalost.

Dnevna soba

(Foto: Profimedia)