Namesto da bi si uredili udoben, pregleden kotiček, namenjen delu za računalnikom, se največ ljudi dela od doma loti kar s kavča ali postelje, s prenosnikom v naročju in telefonom pod brado. Delo iz postelje je sicer nedvomno svojevrstno razkošje, a treba se je zavedati, da pri dolgotrajnejšem delu za računalnikom v nepravilnem položaju hudo trpita naša hrbtenica in vrat. Da bi torej lahko nemoteno delali tudi za štirimi stenami lastnega doma, ne da bi nas zmotil vsak šum ali konec koncev kakšen družinski član, si je pametno urediti kotiček, ki bo namenjen zgolj delu, torej domačo pisarno.

Pisarna

(Foto: Pinterest)

Najdite ustrezen prostor in ga dobro izkoristite

Domačo pisarno si lahko omislite bodisi v ločenem manjšem prostoru, na primer v kabinetu ali v delu zasteklene lože, ali pa ji namenite del večjega prostora, na primer dnevne sobe. Pri tem je pomembno, da bo prostora ravno prav - ne preveč in ne premalo. Če le lahko, naj bo vaša pisarna v mirnejšem delu hiše oziroma stanovanja. Torej čim dlje od hrupnih prostorov, še posebej če vaše delo od vas zahteva popolno koncentracijo. V kolikor razmišljate o preureditvi kleti ali kletnih prostorov v pisarno, imejte v mislih, da lahko prostori, v katerih ni veliko naravne svetlobe, povzročijo utrujenost in celo depresijo. V tem primeru je kakovostna osvetlitev ključnega pomena.

Poskrbite za udobje in optimalno razporeditev

Pomembno je, da je domača pisarna praktična in udobna, a idealno okolje, ki spodbuja ustvarjalnost in produktivnost, zahteva skrbno načrtovanje. Če doma delate polni delovni čas oziroma v domači pisarni preživite velik del dneva, poskrbite, da bo prostor dobro izkoriščen. Omislite si dodatne police in predalnike, ki bodo poskrbeli za boljšo organizacijo vseh pomembnih dokumentov in pisarniškega materiala.
Ko se boste lotili ureditve domače pisarne, ne glede na njeno velikost, poskusite ustvariti prijetno delovno vzdušje. Uporabite izbrane materiale in barve, rastline, okrasne predmete in fotografije. Delo v prijetnem okolju bo nedvomno bolj učinkovito in veselo. Skušajte si predstavljati, kako bi bila videti vaša popolna pisarna. Če ni potrebe, da bi bil vaš domači delovni kotiček videti preveč konvencionalno, se poigrajte z domišljijo. Skrbno preučite slog in vrsto pohištva, ki ga potrebujete ter preverite, ali bo tudi uporabno razporejeno. V nasprotnem se zna namreč zgoditi, da se boste zaradi prenatrpanosti počutili utesnjeno. Razmislite torej o vašem načinu dela, o času, ki ga boste porabili v pisarni in koliko denarja ste pripravljeni odšteti, da bi imeli čim bolj prijetno delovno okolje.

Zelo pomembna je izbira stola ter svetloba

Dovolj pozornosti namenite izbiri delovnega stola, saj gre za najbolj pomemben del opreme v domači pisarni. Investirajte v kakovosten, ergonomsko oblikovan stol. Potrudite se tudi, da bo delovni prostor dobro osvetljen, saj dobra razsvetljava pri delu zmanjšuje obremenitev oči, glavobole in utrujenost. Koliko svetlobe pa potrebujete, je odvisno od narave vašega dela.