Ko se poletje poslovi in nas pozdravi jesen, je tudi čas za vnos njene topline v dom. Ujemite duh sezone z dodajanjem dodatkov, ki vas navdihnejo iz bližnje okolice. Letos si oglejte lepote narave z uporabo vseh barv jesenske palete.

Bučkina dišeča dekoracija

Izvirno - bučkina "šalčka" z dišečimi palčkami (Foto: Profimedia)

Ne glede na to, ali boste mizo okrasili z jesenskimi plodovi ali prekrili naslanjač z mehko, toplo odejo, boste ugotovili, da so malenkosti tiste, ki so pomembne za ureditev jesenskega doma.

Čas je, da pospravite lahkotne in zračne materiale, saj jesen dopušča in zahteva toplejše in težje tkanine.

Rdeča, oranžna in rjava

Zunaj se bohotijo vsi odtenki rdeče, oranžne in rjave. Naj se kažejo tudi v vašem domu. Vnesite jih z raznimi dodatki, kot so na primer okrasne blazine, odeje, zavese, kuhinjske krpe, pogrinjki.

Lahko pa se odločite za večje poudarke. V tem primeru lahko denimo obarvate stene v nežnem, toplem jesenskem odtenku, lahko pa se odločite za nakup večjega kosa pohištva v temnejši rdeči ali oranžni barvi, ki se bo odlično podal z ostalim pohištvom v naravnih tonih, na primer v kombinaciji z lesenim pohištvom.

Najenostavnejše boste barve jeseni vnesli z dekoracijo doma z jesenskimi plodovi, kot so buče, kostanj, želod in raznih aranžmajev iz suhih vej in raznobarvnega listja. Naravni motivi dajejo domu poseben čar in nam dajejo občutek, da je narava okoli nas in v nas.

Jesenski motivi

Enostavno in hitro boste vnesli dih jeseni skozi dodatke, ki celotnemu prostoru pustijo pečat na celoten videz prostora.

Jesen je že od nekdaj navdih umetnikom, saj so bili njeni motivi že mnogokrat upodobljeni skozi razna umetniška dela. Dekorativni predmeti in slike z motivi jeseni bodo idealni za vašo predsobo ali jedilnico.

Jesenski dekor v domu

Nekaj idej za pristno jesensko vzdušje (Foto: Profimedia)

Na sprehodu v naravi naberite kostanj, želod, storže, pisano listje in veje. Z njimi lahko hitro ustvarite lične dekoracije za vsak prostor v vašem domu – od kuhinje do kopalnice. Dekoracijo otroške sobe pa vendarle prepustite otrokom. Njim bo namreč celoten proces od nabiranja plodov do zamisli in izdelave dekoracije posebna izkušnja.

Tkanine naj bodo bogate

Dekorativne sveče

Jesensko listje je lahko tudi lična dekoracija. (Foto: Profimedia)

Bogate jesenske teksture se najbolje kažejo v tkaninah. Z izbiro le-teh boste pričarali in poudarili vzdušje, ki ga želite ustvariti v domu. Odločite se za takšne iz jesenske palete barv, ki bodo na otip mehke in prijetne.

Posteljna pregrinjala, dekorativne blazine in odeje z diskretnimi motivi narave bodo prava izbira za ustvarjanje pridiha jeseni v domu.

Zavese naj bodo svetle in zračne v jesenskih barvah, za večji učinek pa jih dopolnite z dekorativnimi stranskimi zavesami, ki naj bodo v temnejših odtenkih in izdelane iz težjih, kompaktnejših materialov.

Jedilno mizo naj krasi nov prt ali pogrinjki, seveda v toplih, jesenskih barvah. Če boste dodali še aranžma iz jesenskih plodov, bo učinek popoln. Tudi spalnici lahko privoščite novo posteljnino, ki bo s steno, ki jo boste obarvali v toplo oranžno, ali jo oblepili s tapetami z jesenskimi motivi, ustvarila nov celoten vtis.

Lepote lesa

Resnični ljubitelji jeseni boste njeno vzdušje ustvarili tako, da boste v dom vnesli elemente in motive lesa. Rjavi odtenki le-tega se bodo odlično stopili z ostalimi jesenskimi barvami, ki jih boste vnesli skozi dekorativne predmete. Leseno pohištvo ustvarja toplo in udobno notranjost, poleg tega pa nikoli zares ne odide iz mode.

Romantično jesensko vzdušje poudarite z rustikalnimi elementi, ki so lahko prisotni bodisi v obliki drobnih dodatkov ali skozi predmete, ki dajejo domu bolj celovit tovrsten videz.

Jesen je navdihujoča in drugače vpliva na vsakega izmed nas. Tisti, ki se veselimo njenih lepot, krajših dni in daljših noči, opojnih vonjav, dolgih sprehodov v naravi, dežja in tudi skakanja po lužah, se bomo prepustili njenim čarom, sprostili prikrito domišljijo in pustili ustvarjalnosti prosto pot.

Spalnica

Naj se jesenske barve kažejo tudi v vašem domu. (Foto: Profimedia)

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na