Noge ob kaminu

(Foto: iStockphoto)

Ne samo z ogrevanjem, tisto pravo toplino v domu lahko ustvarimo tudi drugače. Nobena novost ni, da vse okoli nas vpliva na počutje in razpoloženje, torej tudi barve, oprema v domu, svetloba, zvok, rastline … In v zimskem času zato ni lepšega, kot sedeti v udobnem fotelju in opazovati pomirjujoč plamen iz kamina.

Preproga

(Foto: Profimedia)

Ogenj

Poleg tega, da ogenj v kaminu prijetno greje, je pogled na ogenj izjemno pomirjujoč. Če nimate doma kamina, bodo pomirjujoče in ’toplo’ delovale tudi svečke, predvsem ob večerih v nekoliko zatemnjeni sobi. Obstajajo tudi naprave, ki imitirajo ogenj oziroma ustvarjajo vizualen učinek, ki tudi ni zanemarljiv. Če pa vendarle razmišljate, da bi zime v prihodnje raje preživljali ob pravem kaminu, si TUKAJ lahko preberete, na kaj vse morate biti pred nakupom kamina pozorni.

 

Les

 

Les že sam po sebi deluje domače in toplo, sploh v naravnih tonih. V stanovanju je torej v vsakem primeru dobro imeti določene elemente iz lesa, ta je v kombinaciji stekla in betona zadnja leta pravi ’hit’. Naj bo pohištvo, stopnice, vrata, police, drva ob kaminu ali dekor, les je dobrodošel povsod; no ja, odvisno je seveda tudi od samega stila opreme, tudi tu pa velja pravilo ’manj je več’, pretiravanje namreč lahko doseže obraten učinek od želenega. Še posebej ’toplo’ deluje neobdelan les in kot rečeno neobarvan. Naravni materiali, ki na splošno ustvarjajo toplino, so značilni za rustikalni stil, o katerem si več lahko preberete TUKAJ.

 

Barve

 

Naravni toni torej ustvarjajo toplino. Če imate dom opremljen minimalistično in v hladnih barvah, si lahko v zimskih mesecih omislite vsak kakšne odejice, prte ali okrasne blazine v toplejših barvah; torej naravnih ali v rdeči, rumeni, oranžni …

 

Preproge

 

Tudi preproge, predvsem volnene, prostoru ’vdihnejo’ toplino. Z volnenimi ali krznenimi pregrinjali lahko pogrnete tudi kavč in stole. Prostor bo v hipu vsaj vizualno bolj udoben, domač in topel, vi pa se boste počutili prijetno. Poskrbite, da bo zima vsaj v lastnem domu zares prijetna.