Majhno, svetlo stanovanje

(Foto: iStockphoto)

Ogledala

Če je vaše najeto stanovanje manjše in se zato počutite utesnjene, si lahko pomagate z ogledali, ki bodo optično povečala prostore, hkrati pa popestrila puste zidove – velja za takšna z zanimivimi okvirji, ki se bodo stilsko in barvno ujemala z ostalim interjerjem. Ne kupujte ogledal ali drugih kosov pohištva, samo zato, ker so vam res všeč, če nikakor ne sodijo v prostor, saj se zna zgoditi, da bo videti nekoliko ’češko’, v kolikor bo nagrmadenih kup stvari, ki med seboj ne bodo usklajene. Naj ima celotno stanovanje določeno zgodbo oziroma je opremljeno v določenem stilu.

’Manj je več’

In spet smo pri majhnih stanovanjih, ki so dandanes zaradi finančne in stanovanjske stiske zelo priljubljena, zlasti če so funkcionalno opremljena. A pri stanovanjih, ki niso ravno velika, že lep čas velja preprosto pravilo – manj je več. Če boste pretiravali z detajli, recimo fotografijami na stenah, okraski, škatlami za shranjevanje in podobno, boste dosegli ravno nasproten učinek kot ste ga želeli. Prostor bo kar naenkrat klavstrofobičen in videti bo razmetan. Namesto tega se raje odločite, da na steno obesite eno malce večjo sliko (ali dve), ki bo kljub temu popestrila prostor, ne bo pa videti pusto, predvsem če bodo barvne kombinacije ustrezne.

Mansardno stanovanje

(Foto: iStockphoto)

Svetlejša barva zidov

Mnogo lastnikov stanovanj svojim podnajemnikom dovoli, da si vsaj stene prepleskajo po svoje. Če je tako, kar veselo na delo. Dandanes je na voljo pestra paleta temnejših in svetlejših barvnih odtenkov, s katerimi lahko popestrite vaše zidove, a tudi tu je potrebno paziti na pravo mero. Predvsem v manjših stanovanjih naj bodo barve sten svetlejše, še posebej, če imate manjša okna in tako v prostor ne prodre dovolj dnevne svetlobe. Če imate vendarle raje temnejše odtenke, prebarvajte samo eno steno temno, ostale pa naj ostanejo svetlejše, tako bo tudi stanovanje prijetnejše.

Stenske nalepke

Žal je velikokrat tako, da najemodajalec ne dovoli, da bi podnajemniki prebarvali zidove, in če je tudi pri vas tako, brez skrbi. Odlična alternativa so stenske nalepke, ki so zadnje čase še kako priljubljene. Da se jih dobiti tudi po zelo ugodni ceni in v vseh mogočih barvah ter oblikah in lahko prostore še bolje popestrijo kot barvne stene. Seveda pa lahko združite oboje, če imate možnost.

Barvni detajli

Svežino v stanovanje lahko vnesete tudi z ustrezno izbiro določenih detajlov, katerih barve in vzorci naj se ujemajo. Zamenjajte zavese, star pust kavč popestrite z živahnimi blazinami, omislite si zanimive barvne lončke za vaše sobne rastline, v živahne barve uokvirite tudi svoje najljubše fotografije in jih razporedite po prostoru … Možnosti je ogromno, uporabite le malce domišljije in vaše stanovanje bo brez večjega finančnega vložka videti čisto drugače.

Svetila

Predvsem v starejših stanovanjih iz stropa velikokrat visijo starinski lestenci, ki so že skoraj nekoliko strašljivi in če niso po vaše okusu oziroma se stilsko ne ujemajo z ostalimi stvarmi v stanovanju, jih brez slabe vesti snemite (in seveda shranite) ter zamenjajte z novimi. Ravno tako prostor lahko naredite prijetnejši z novimi nočnimi svetilkami.

Samolepilna folija

Omislite si samolepilno folijo v barvi, ki se bo ujemala z drugimi detajli v stanovanju ter z njo prelepite bodisi stare omarice bodisi zgolj ročke, okvirje … Iz folije lahko izrežete tudi razne poljubne like in jih nalepite kamor želite. Presenečeni boste nad učinkom, ko oziroma če pa se boste izselili, nalepke samo odlepite.