V 200 let stari logaški kmečki hiši Pr' Petrov na Brodu so v začetku julija začeli z menjavo starih stebrov, ki podpirajo obokan strop, z novimi. Pri reševanju tega primera zaščitene kulturne dediščine so s, kot omenjeno, povezali tudi s študenti kamnoseštva, ki so nove stebre izdelali kar ročno.

Študenti drugega letnika kamnoseštva so prakso celega letnika namenili prav študijski nalogi povsem ročne izdelave novih stebrov, pri čemer so izbrali prave kose kamna, ga ročno razlomili in tudi povsem ročno obdelali. Ta teden bo sledila zamenjava še drugega stebra in na koncu še klesanje zadnjih detajlov, kar si bo mogoče tudi ogledati.

Po podatkih strokovnjakov v Sloveniji že vsaj desetletje ni nihče izdelal kamnitih stebrov na roko, da bi jih kdo zamenjal pod stoječimi velbi, pa se sploh nihče ne spomni, so zapisali v domačiji Pr' Petrov.

Mladi in kulturna dediščina

Kot so poudarili, gre po eni strani za zanimivo zgodbo reševanja kulturne dediščine - hiša kot taka je pod zaščito zavoda za varstvo kulturne dediščine - s strani mladih, ki se učijo in obvladujejo staro, že skoraj izumrlo obrt, obenem pa je to tudi primer dobre prakse sodelovanja različnih strok v lokalnem okolju. Pri projektu namreč sodelujejo sežanski kamnolom, Logatčan je tudi ravnatelj sežanske višje šole, nove kovinske vezi za oboke je skoval kovač iz Rovt, pri pritrditvi jim je pomagal domači kovinar, statiko pa je preveril logaški statik.

Tudi sodelovanje z zavodom za varstvo kulturne dediščine je bilo zgledno, projekt pa je finančno podrla Občina Logatec, so še izpostavili v domačiji.