Sortiranje odpadkov

(Foto: B.J.)

Čeprav nas z vseh strani opozarjajo, da je ločevanje odpadkov izjemnega pomena, še vedno v zabojnikih za ostale odpadke najdemo celo goro smeti, ki bi jih lahko razporedili po ostalih namenskih zabojnikih. Ravno tako v zabojnikih za embalažo in papir najdemo marsikaj, kar tja ne sodi. Da bi čim več ljudi spodbudili k odgovornemu ravnanju z odpadki, tudi na naši spletni strani pripravljamo serijo člankov o odpadkih in tokrat smo pod drobnogled vzeli papir ter karton.

Škatla

(Foto: Thinkstock)

Kaj vse sodi v zabojnike za papir in karton?

Sem sodijo:
- kartonske embalaže in lepenke,
- pisemske ovojnice,
- navaden, pisarniški in ovojni papir,
- časopisi in revije,
- zvezki in knjige,
- papirnate nakupovalne vrečke,
- prospekti in katalogi.

Zelo pomembno je, da upoštevamo tudi pravila odlaganja tovrstnega recikliranega materiala.

Če je na primer revija ovita v folijo, to odstranimo in jo odložimo med embalažo. S kartonastih škatel odstranimo lepilni trak in nalepke, škatle pa raztrgamo in zložimo.

V zabojnik za papir in karton NE odlagamo

Čeprav je iz kartona, v zabojnik za papir in karton ne odlagamo kartonske votle embalaže tekočin (mleko, sokovi, smetana ...), ampak jo odložimo med embalaže.
Prav tako v zabojnik z modrim pokrovom ne sodijo papirnate brisače, prtički in robčki; te odlagamo med biološke ali ostale odpadke.
V zabojnik z modrim pokrovom tudi ne sodi z živili pomazana ali prepojena (jedilno olje, druge tekočine in ostanki živil) papirnata in kartonska embalaža (pladnji, kozarci in skodelice za enkratno uporabo, embalaža globoko zmrznjenih živil in jedi, papirnat jedilni pribor ... )

Med preostale odpadke se odlagajo tudi cigaretni zavojčki, ki se sicer žal pogosto znajdejo med papirjem. Enako velja za kopirni, povoščen ali plastificiran papir, tapete in celofan.

Med papir prav tako ne odlagamo umazanega ali navlaženega papirja in kartona.

Družba z odpadno embalažo prevzame vse ločeno zbrane odpadke. Papir in karton nato v papirnicah pripravijo za predelavo, in sicer tako, da odstranijo vso vezavo, morebitne kovinske dele, lepilo in vse ostalo, kar ne sodi zraven, nato pa iz predelanega papirja in kartona izdelajo kuverte, zvezke, embalažo za jajca, papirnate vrečke, toaletni papir …

PREBERITE ŠE

Kako ravnati s kosovnimi odpadki?

Nevarne kemikalije v domu

Odpadno embalažo se vidi celo iz vesolja