Suša in zalivanje vrta

V vročem poletju je največja težava pomanjkanje vode. Vsakodnevno zalivanje je zahtevno delo, ki si ga olajšamo s postavitvijo namakalnega sistema. Kapljični namakalni sistem dovaja vodo rastlinam, okoli katerih je speljan, zato ga vedno namestimo v bližino koreninskega sistema.

Velikim rastlinam, kot so plodovke, bolj kot vsakdanje zalivanje ustreza temeljito namakanje dvakrat tedensko. To pomeni, da zemljo z vodo namočimo čim bolj globoko, saj imajo plodovke koreninski sistem globok tudi 30 cm.

K zadrževanju vlage v zemlji pomaga tudi zastirka, ki obenem poveča tudi mikrobiološko aktivnost tal in zmanjša erozijo. Za zastirko je najbolje uporabiti plast slame ali miskanta, uporabimo lahko tudi neokužene liste paradižnika, meliso, meto, praprot in podobne rastline, ne uporabljamo pa rastlin, ki semenijo, saj se nam bodo posledično naselile v vrt in bomo imeli dodatno delo s pletjem.

Visoke temperature

Vročina ustavi rast rastlin, zato so tudi vrtnine hvaležne za hlajenje. Na zelenjavnem vrtu si pri tem pomagamo s senčnimi mrežami, ki jih razpnemo na oporo nad gredico. Za senčenje poskrbimo tudi v rastlinjaku, ki mora biti v vročem delu dneva odprt, da je omogočeno zračenje.

Pri sajenju ali setvi novih vrtnin (poletne solatnice, redkvica, …) pazimo na pot sonca in jih, če je to le mogoče, umestimo v senco višjih sosed, kot je paradižnik, visok fižol, kumare, …

Tudi če imamo v vrtu opraševalce (čebele, čmrlji in druge žuželke) lahko temperature nad 30 °C predvsem pri plodovkah onemogočijo oploditev. Rastlinam pomagamo tako, da zjutraj in zvečer, ko je temperatura nižja, kar sami prevzamemo vlogo opraševalcev. Pri paradižniku in kumarah uporabimo mehak čopič in prenašamo cvetni prah s cveta na cvet. Pri bučkah odtrgamo moški cvet in z njim kar direktno oprašimo ženske cvetove. Če imamo več rastlin zna biti to precej zahtevno in dolgotrajno delo, vendar se za končni rezultat splača potruditi.

ročno opraševanje kumar

Dognojevanje

Zadostna količina hranil je pomembna za obilen, zdrav in okusen pridelek. V poletnem času je najbolj enostavno uporabljati tekoča organska gnojila, ki jih preprosto primešamo vodi za zalivanje.

Za paradižnik in ostale plodovke uporabljamo tekoče gnojilo iz morskih alg Bio Plantella Organsko gnojilo za paradižnike. Morske alge prištevamo med biostimulante, kar pomeni, da krepijo rastline proti stresnim situacijam, kot so vročina in suša, hkrati pa višajo tudi odpornost proti boleznim ter pospešijo okrevanje po napadu škodljivca.

Vrtnine za zdravo rast, oplodnjo in dozorevanje plodov potrebujejo tudi določena mikrohranila Pri plodovkah tako vsake tri tedne dodajamo tudi Bio Plantella Kalcij za paradižnike, ki ga prav tako premešamo z vodo in z njim v hladnem delu dneva (najbolje zvečer) poškropimo ali zalijemo rastline.

dognojevanje s tekočim gnojilom

Vremenski pojavi

Poletna neurja s točo ali sodro so velika nevarnost za zelenjavni vrt, saj lahko v nekaj minutah uničijo ves vloženi trud. Najboljša zaščita je konstrukcija, čez katero razpnemo protitočno mrežo. Ta obenem tudi senči rastline, kar pomeni dvojni pozitiven učinek.

Rane, ki nastanejo po toči ali sodri pomenijo avtocesto za vstop bolezni v rastlino in močno okužbo. Poleg tega je to izjemen šok za rastlino, kar pomeni slab imunski odziv proti morebitni okužbi.

V takem primeru je zelo pomembno takojšnje škropljenje s tekočim organskim gnojilom Bio Plantella Vita z vitamini in aminokislinami, ki pomagajo pri boljšem celjenju ran, okrepijo imunski odziv rastline in zmanjšajo šok. Škropljenje ponovimo čez 3 dni in nato še čez 1 teden. Poleg tega hranila poskrbijo tudi za krepitev rastline in pospešijo rast mladih poganjkov, če seveda ni preveč poškodovana.

Poškodbe paradižnika zaradi toče

Naročnik oglasa je Unichem d. o. o.