Dolga in hladna zima je za nami. Spomladi nastopi olajšanje, saj visokih računov za ogrevanje za nekaj mesecev ne bo več. Prijetno obdobje pomladanskih in poletnih mesecev, ko več časa preživimo zunaj, prinaša tudi priložnost, da se lotimo zunanjosti bivalnih objektov, pa naj bo to urejanje okolice hiše, delo na vrtovih in seveda različna manjša ali pa večja popravila in posegi na stavbah, v katerih živimo.

Dileme pri izbiri fasadnega sistema

Pri izbiri fasadnega sistema se velikokrat srečujemo z vprašanji: Kako velika bo investicija? Kako obstojen je fasadni sistem? Iz kakšnih materialov je narejen kakovosten fasadni sistem? Kakšne barve naj bo naša nova fasada? Se bo fasada hitro umazala oziroma obledela? Ali lahko prihranim pri ogrevanju oziroma hlajenju?

Kakovosten fasadni sistem, v katerega oblečemo našo hišo, zagotavlja prijetno bivanje ter zdravo bivalno klimo v objektu.

Vzdušje v objektu je odvisno tudi od lastnosti zraka – temperature, relativne vlage, hitrosti, s katero se giba zrak, površinske temperature sten in tal, dovoda svežega zraka in še drugih dejavnikov.

Prijetno in zdravo bivalno klimo omogoča fasada, ki diha

Baumit - 2

Najpomembnejša kriterija za udobno bivanje v hiši sta temperatura zraka in vlažnost zraka. Strokovjaki priporočajo, da je idealna temperatura zraka med 19 in 22 stopinj, zračna vlažnost pa med 40 in 60%.

Če je vlažnost zraka prenizka, je bivanje v takšen objektu manj prijetno. Rade se pojavijo različne težave kot so alergije, prehladi in občutek oteženega dihanja. Premalo vlage pomeni tudi, da izsušen zrak povzroča nastajanje prahu, ki draži dihalne organe.

Pomembna je tudi temperatura na površini sten, temperaturna razlika med steno in zrakom naj ne bi bila večja kot 2 stopinji.

Baumit - 3

Vse to omogoča fasadni sistem Baumit open

Baumit open združuje najboljše lastnosti fasadnih sistemov: optimalno paroprepustnost, visoko toplotno izolativnost in inovativen način vgradnje. Vsaka komponenta v sistemu je pomembna in vpliva na kakovost celotne fasade. Homogenost omogočajo vse komponente sistema, ki so prilagojene paroprepustnosti plošč. Poleg posebno prirejenega izolacijskega materiala je najpomembnejša komponenta lepilo s posebno delno prepustno zgradbo. Fasadni sistem Baumit open je primeren tako za novogradnje kot toplotne prenove, priporočamo ga tudi pri izolaciji pasivnih in nizkoenergijskih hiš. Baumit open zagotavlja zdravo in prijetno bivalno okolje.

Baumit - 4

Zakaj je Baumit open sistem edinstven?

V povprečnem gospodinjstvu preide skozi zunanje stene dnevno do 10 l vode v obliki vodne pare. Baumit open fasadna plošča ima veliko majhnih perforacij. Skozi te “luknjice” se zračna vlažnost prenaša navzven. Tako zasnovan “odprt” fasadni sistem zagotavlja optimalno bivalno udobje in ravno pravi nivo relativne vlage v prostoru.

Zaključni sloj fasade

Je pomemben element fasadnega sistema, saj s pravilno izbiro barvnega odtenka le-tega zagotovimo unikatnost in estetski izgled naše hiše. V skrbi, da bo naša fasada ostala dolgo časa lepa in čista, Baumit ponuja inovativen zaključni fasadni sloj Nanopor, izdelan na osnovi nanotehnologije in učinka fotokatalize. Patetentirana tehnologija omogoča, da se fasada čisti sama in dolgo časa ostaja obstojna in lepa.

Kako do Baumit open fasadnega sistema?

V nagradni igri, ki pravkar poteka pri Baumitu, se brez napora lahko potegujete za odlično nagrado – fasadni sistem Baumit open. Več o nagradni igri, ki poteka do 25. junija 2017, najdete na povezavi. 

Naročnik oglasa je Baumit.

O BAUMITU

Je mednarodno in večkrat nagrajeno podjetje z dolgoletno tradicijo, ki proizvaja gradbene materiale za vsak dom (fasade, ometi, malte , estrihi, sanacije, zunanja ureditev). Baumit je usmerjen v razvoj inovativnih proizvodov in rešitev, ki ključno doprinašajo k kakovostni gradnji in bivanju. Baumit se stalno povezuje s sorodnimi strokami, v sodelovanju z njimi išče integralne bivanjske rešitve. Eden od takšnih projektov je tudi Baumit Life Challenge, mednarodni bienalni arhitekturni natečaj, v okviru katerega iščejo najbolj inovativne arhitekturne rešitve in fasade. Na tem natečaju so se v letu 2016 odlično odrezali tudi slovenski arhitekti, saj sta se dva projekta uvrstila v finale, projekt avtorjev Multiplan arhitekti (stanovanjska soseska Zeleni Gaj na Brdu) pa je zmagal v kategoriji večstanovanjskih zgradb.