Medtem ko se je v domu Mojce Lamut prašilo, kadilo in delalo, se je Trboveljčanka s svojo družino razvajala v Hotelu Špik v Gozdu Martuljku. Po sedmih dneh trdega dela, zapletov in zabave nam je uspelo. V celoti smo prenovili dnevno sobo, Mojčin najljubši prostor v hiši.

Prenova

Mati, ki je pred leti ostala sama s sinom, vsekakor ni ženska, ki bi klonila pod bremenom težav ali obupa. (Foto: Aljoša Kravanja)


Težka preteklost jo je zaznamovala

Mati, ki je pred leti ostala sama s sinom, vsekakor ni ženska, ki bi klonila pod bremenom težav ali obupa. Verjame v dobro. Verjame v to, da se dobrim ljudem vrne še bolje. In ko smo Mojci sporočili, da bo kot naša zmagovalka nagradne igre Osvojite celovito prenovo dnevne sobe kmalu dobila novo, je komaj verjela, da se vse skupaj resnično dogaja. Družina Lamut šteje štiri člane, ki se s skupnimi močmi trudijo polepšati svoj dom. Do našega prihoda pa so le s težavo plačevali davek, ko jim je toča pred petimi leti popolnoma uničila streho. "Ker s sinom nisva imela dovolj denarja, sva takrat streho le 'podeskala' in pripravila za krovce. Imela pa sva to smolo, da naju je neko noč presenetila huda nevihta in lahko si predstavljate najin obup. Sredi noči sva imela v dnevni sobi in ostalih prostorih 'niagarske slapove'," se spominja Mojca tistih težkih časov. "Čeprav sva streho vendarle uspela nekako popraviti, pa je šlo v dnevni sobi vseeno vse le še navzdol. Res je malo evrov privarčevanih, a življenje nama je s sinom prineslo veliko lepega. Zdaj smo v stanovanju štirje in se s skupnimi močmi trudimo polepšati naš dom," nadaljuje.

Končno bo vedno nasmejana Trboveljčanka lahko nekoliko izpregla, saj se bo s sanjskih počitnic vrnila domov v popolnoma prenovljeno sobo. "Veselim se prihoda domov, saj vem, da se bo naša pravljica s prihodom nadaljevala še veliko let," je dejala, preden se se iz Hotela Špik odpravili proti domu.

Ali jim bo všeč?

Tri ure pred prihodom družine je bilo v dnevni sobi čutiti tako napetost kot tudi neizmerno veselje. Vsi smo si namreč postavljali isto vprašanje: Ali jim bo všeč? Na srečo nas je vendarle čakalo še nekaj dela, zato je čas hitreje mineval.

Prenova

Dnevna soba pred prenovo (Foto: Aljoša Kravanja)


Prenova

Dnevna soba po prenovi (Foto: Aljoša Kravanja)


Si predstavljate novo, moderno dnevno sobo brez kakovostnega televizorja? Verjetno ne. Prav tako kot si kaj takšnega ne predstavljajo v podjetju TP Vision Slovenija (Philips), ki so Mojci podarili Philipsov televizor visoke kakovosti. Poleg ambilight osvetlitve ima televizor tudi 3D funkcijo. Klemen, ki je poskrbel za namestitev televizorja, pa je opozoril še na možnost 'brskanja' po internetnih vsebinah.

Naredili smo veliko spremembo

In tako kot v današnjih časih skoraj ne gre več brez televizorja, v bivalni prostor sodijo tudi sobne rastline. Skozi okno smo kmalu potem, ko smo končali z namestitvijo Philipsovega televizorja in se poslovili od Klemna, opazili Jano iz cvetličarne Emporia, kako z velikim benjaminom hiti na toplo v hišo. "Ta roža je navajena biti na toplem, zato ga lahko temperaturne spremembe šokirajo," razloži Jana Grašič, ki je poleg mogočnega benjamina za Mojco prinesla še dve nezahtevni roži spatifilum. "Ker je v prostoru veliko svetlobe, bodo rože odlično 'delale'. So zelo nezahtevne. Vse, kar potrebujejo, je nekaj vode na 14 dni," pravi Grašičeva, ki je z izbiro dveh rož razveselila tudi arhitekta Andreja Mercino.

Prenova

Ko so se težka masivna vrata odprla in se je Mojca prvič zazrla po prostoru, je bilo neverjetno. (Foto: Aljoša Kravanja)

"Všeč mi je, da sta roži v paru. Kot tudi to, da sta izpostavljeni in ne skriti nekje v kotu," pojasni arhitekt, ki je kmalu po Janinem odhodu začel z razporejanjem dekorja. "Zdi se mi zelo pomembno, da si zadaš nalogo, kot je, da v nekih okvirjih narediš največ, kar lahko. Pravzaprav je to naloga našega poklica. Zdi se mi, da smo v enem tednu v tem prostoru naredili zelo veliko spremembo in da je super," svoje občutke razlije Andrej med sprehodom skozi prenovljeno dnevno sobo, le nekaj minut pred prihodom družine Lamut.

Ostali so brez besed ...

Pričakali smo jih pred hišo. Bili so vidno veseli, predvsem pa tako zelo neučakani, da so brez slabe vesti zavrnili naše povabilo na kavico. Seveda je bila to šala. Da jih ne bi zadrževali še dlje, kot je bilo potrebno, smo jih spustili v hišo. Med potjo so hitro opazili nove žaluzije, se razveselili novih oken in bili veselo presenečeni nad klimo, ki je do zdaj niso še nikoli imeli.

Sledili so zadnje štirje Mojčini koraki do uresničitve dolgoletne želje – nove dnevne sobe. Ko so se težka masivna vrata odprla in se je Mojca prvič zazrla po prostoru, je bilo neverjetno. Razen tega, da celih deset minut ni prišla do besed, se je s solzami v očeh usedla na klopico ob kaminu in se razgledovala. "Če bi znala, bi naredila točno tako," so bile njene prve besede. Prav tako so bili presenečeni tudi drugi člani družine. " Vse to je nad pričakovanji. Ostali smo brez besed," so si bili enotni.

Prenova

Kot je dejala Mojca sama, se je njihova pravljica šele dobro začela. Želimo jim, da bi trajala še dolgo, mi pa se poslavljamo od rudarskega mesta in družine Lamut. (Foto: Aljoša Kravanja)


Veselje ob nepričakovanem presenečenju

Ko se je ozračje vendarle nekoliko ohladilo, smo jim razkrili še eno presenečenje. Mojca je imela namreč v preteklih letih veliko težav tudi z zdravjem, predvsem srcem in kolki. Posledično je težko dolgo na nogah, za nekatere popolnoma enostavno opravilo – čiščenje tal pa je zanjo skoraj mučno. Zaradi vsega tega, se je robotskega sesalnika, darila podjetja Simatik, d.o.o., nadvse razveselila. "Ne morem verjeti, robotski sesalnik. Čudovito darilo, zaradi katerega bom lažje premagovala številne težave," je še od vsega v šoku dejala, medtem ko si ga je ogledovala.

Kot je dejala Mojca sama, se je njihova pravljica šele dobro začela. Želimo jim, da bi trajala še dolgo, mi pa se poslavljamo od rudarskega mesta in družine Lamut, saj smo pravkar uspešno zaključili akcijo Osvojite celovito prenovo dnevne sobe.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na