dominvrt
Temno stanovanje? Te rastline bodo zagotovo uspevale!
SOBNE RASTLINE

Temno stanovanje? Te rastline bodo zagotovo uspevale!

06.08.2018, 12:40
0

Rastline so najlažji način, da spremenimo prostor v prijetnejši in tudi živahnejši. Soba brez lončnic hitro deluje pusto in sterilno. Z njimi domov pripeljemo naravo. A kaj storiti, ko živimo v prostorih, kjer ni veliko svetlobe? Ali pa si želimo z rastlinami polepšati tudi malo temnejše dele doma?

Čopasta zelenčica
Čopasta zelenčica/ FOTO: Profimedia

Imate doma s sobno rastlino, ki NE uspeva, pa ne veste, v čem je težava? Pošljite vprašanje preko prijavnice na dnu članka in Jan Robin vam bo svetoval!

Načeloma velja, da rastline kot mi – ljudje – potrebujejo svetlobo, vodo, dovolj prostora. Večina rastlin se počuti bolje v dobro osvetljenem okolju. To, da jo premaknemo v temnejši del domovanja, pa je zanje lahko pravo mučenje. Toda obstaja tudi nekaj lončnic, ki se ne počutijo slabo z manj svetlobe. Poglejmo, katere so to.

1. Čopasta zelenčica

Ena od rastlin, ki vam oprosti tudi, da spadate med ljudi, ki znajo kdaj pa kdaj pozabiti na zalivanje. Seveda pa si tega ne dovolite prepogosto! Še ena njena prednost je, da spada med rastline, ki še posebej dobro izboljšujejo kvaliteto zraka v prostoru. Ni strupena, tako da je primerna izbira tudi, če imate otroke in hišne ljubljenčke.

Taščin jezik ali bajonetka
Taščin jezik ali bajonetka/ FOTO: Profimedia

2. Taščin jezik ali bajonetka

Za bajonetko pravijo, da preživi tudi v najslabših razmerah, čeprav vam vseeno priporočamo, da tega ne preizkušate, če res ni treba. Precej neobčutljive so na trdo vodo ali suh zrak. Uspevajo lahko tako na soncu kot v senci. Ker je precej trdoživa rastlina, jo mnogi priporočajo tudi za polepšanje delovnega prostora v službi, ki pogosto ni idealen. Taščin jezik je zanimiva izbira tudi, če morate dekorirati vertikalno, torej v višino. Priporočljivo je namreč, da se stvari, ki jih imate v prostoru, razlikujejo po višini. Zato je včasih priročno imeti tudi malo višjo lončnico. 

3. Zamija

Tudi zamija je ena trdoživejših rastlin, čeprav pa težko prenaša prav žgoče sonce. Bolje uspeva v senci. Želi pa si vlažno prst, zato jo redno zalivajte. Vendar pa ne pretiravajte. Najbolje je z zalivanjem počakati, dokler ne vidimo, da se je zgornja plast prsti osušila. Če je v temnejšem delu jo pravzaprav – kot vsako rastlino – lahko zalivamo manj pogosto, kot če je v svetlejšem delu domovanja. Zamija je bolj kot na svetlobo sicer občutljiva na mraz. Ne mara temperatur, ki so nižje od 15 stopinja Celzija. Pravijo tudi, da zamija domov privablja denar. Ali to drži, lahko precej enostavno preizkusite. 

4. Bambus

Bambus je rastlina, ki je ni priporočljivo prav zanemarjati, a če skrbimo zanjo, lahko lepo živi tudi z malo manj svetlobe. Pravzaprav tudi bambusu ni všeč, če je sončni svetlobi izpostavljen neposredno. Sicer pa mora imeti vedno vlažno prst, občasno ga lahko celo popršimo z vodo, sploh če listi dobijo rjave robove, kar je znak suhega zraka. Ko je topleje, rastlino zalijemo in popršimo pogosteje. Če začne rasti v neželeno smer, to preprečujemo z rezanjem.

5. Rumenkasti spatifil

Tudi ta rastlina spada med tiste, ki spreminjajo zrak v prostoru v kakovostnejšega, saj iz njega odstranjujejo strupe. Treba jo je redno zalivati, prst naj bo vlažna, vendar pa ne premokra. Spet je to rastlina, ki noče biti na soncu. Če jo boste tako postavili, pa vam bo nezadovoljstvo pokazala s tem, da bodo listi porumeneli in odpadli. Ne mara tudi prepiha in mraza. Naj v prostoru ne bo manj kot osem stopinj Celzija. Če je rastlina začela gniti, pa ima preveč vode. V tem primeru jo čimprej presadite. V temnejšem prostoru sicer najverjetneje ne bo cvetela.

Preberite si še: Kako dom inovativneje polepšati s slikami in fotografijami?

Zamija
Zamija/ FOTO: Profimedia

Bambus
Bambus/ FOTO: Profimedia

Rumenkasti spatifil
Rumenkasti spatifil/ FOTO: Profimedia

Kaj pa, če je prostor pretemen?

Tudi to je mogoče. Če vidimo, da se stanje rastline začenja slabšati, ji odpadajo listi, postajajo ti zelo rjavkasti … jo raje takoj prestavite nekam, kjer bo imela več svetlobe. Ne pa ravno na mesto, kjer je neposredno izpostavljena soncu, saj bo to prevelika razlika in zato prehud stres. Zavedajte se, da zgoraj omenjene rastline lahko lepo uspevajo v temnejšem prostoru, ne pa tudi v temi.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Šrilanška vlada: Za napade odgovorna lokalna ...
ŠPORT
Nowitzki s celostransko zahvalo v časopisu ...
POP IN
Khloe želi polno skrbništvo nad hčerko
TV ODDAJE
Karim Merdjadi ob življenjski prelomnici uvaja ...
VIZITA.SI
Kako si pomagati ob vraščenem nohtu?
DOMINVRT.SI
Kako na domačem vrtu pridelati hren?
ZADOVOLJNA.SI
Natikači, ki smo jih nosile v 90. letih, se ...
MOSKISVET.COM
Če imate brado, imate na sebi več bakterij kot pes
BIBALEZE.SI
Vse, česar niste vedeli o carskem rezu
CEKIN.SI
Če znate to, se bodo delodajalci 'tepli' za vas
OKUSNO.JE
Rahla, sočna in hitro pripravljena sladica
DOMINVRT.SI
Vrnili so ji vero v boljše življenje