sukulenta

(Foto: iStock)

Razen nekaterih izjem, sočnice nimajo trnov, bodic, imajo debelejše liste in so nezahtevne za vzgojo. Prilagojene so za rast v različih okoljih: tako v sušnih in polpuščavskih, v gorskih, tropskih in subtropskih predelih. V zadnjih letih so priljubljena okrasna sobna rastlina in škoda bi bilo, da ne bi krasila tudi vašega doma. Jo imate, pa so ji nenadoma začeli odpadati listi ali se ti gubajo? Obstaja nekaj ključnih napak pri vzgoji teh prelepih rastlin.

1. Pretemen prostor

Večina rastlin dobro uspeva, če se izmenjujeta močna sončna svetloba in senca, saj je to tudi v naravi povsem običajno. Če pa sukulento za ves dan postavite nekam, kjer bo ves čas pod žgočim soncem ali na vzhodno lego, to lahko vodi do neuspeha. Če imate možnost, izberite bolj trpežno sukulento, recimo aloe vero, in jo postavite na okensko polico, orientirano na jug.

2. Zalivanje

V mislih imejte, da v puščavi, naravnem okolju teh rastlin, ni velike količine dežja. Večinoma je sušno, ko dežuje, pa je vode v izobilju. Poskusite doma poustvariti takšno okolje. Sukulento zato, kadar jo zalivate, 'utopite' v vodi. Zalijte jo toliko, da začne voda kapljati skozi dno lončka, počakajte, da se prst popolnoma osuši in znova zalijte. Za vse sočnice velja, da jih NE zalivamo kot običajno vse od konca jeseni do začetka pomladi. Gre za obdobje mirovanja in tedaj rastline zalivamo le 1-krat mesečno. Spomladi jih prestavimo na prosto (ko se temperature dvignejo nad 15 stopinj Celzija). Zalivajte jih z deževnico, če je le mogoče, pri tem pa pazite, da bo voda sobne temperature. Zalijte obilno 1-krat na teden ali na dva tedna. Tako zalivajte rastlino vse do jeseni, ko se znova začne obdobje mirovanja.

3. Uporaba standardne zemlje za lončnice

Večina lončnic sicer uspeva v klasični prsti. Sočnice so prilagojene na rast v najbolj ekstremnih razmerah, tako da jim standardna prst ne ustreza. Ko prinesete sočnico domov, jo presadite v posebno mešanico prsti za kaktuse, ki je premešana s perlitom, anorgansko snovjo, ki naredi tla bolj izsušujoča in manj hranljiva ter s tem poustvarja naravno okolje.

sukulenta

(Foto: iStock)

4. Preveč jih je

Sicer je lepo na pogled, a za sukulente ni najbolje, če jih nagnetete preveč v en sam lonec. Na ta način se hitreje razmnožujejo bakterije, plesni, hitreje z ene rastline na drugo prehajajo insekti. Poleg tega tudi te rastline še vedno potrebujejo dovolj hrane in vode, česar pa ne dobijo, če jih nasadimo preveč skupaj. Če ste jih kupili v aranžmaju več skupaj, jih raje previdno razsadite vsako v svoj lonček in ustvarite vsaki svojo malo puščavico.

5. Okolje preprosto ni primerno

Rastline ne boste mogli prisiliti, da uspeva v okolju, ki niti približno ni primerno zanjo. Držite se tistih rastlin, ki zagotovo uspevajo v notranjih prostorih in lahko okensko polico sprejmejo za svoj dom. Preden torej prinesete v svoj dom rastlino, preverite, ali je primerna za notranje prostore ali ne.