Aloe vera

(Foto: iStock)

Aloe vera (prava aloja, op. p.) naj bi vsebovala več kot 240 koristnih sestavin, zato naj bi bila odlična za mnogo stvari – zdravljenje, nego kože in las, za prebavo, celjenje ran.

Vsebuje vitamine A, B (B1, B2, B3, B6, B9 in B12), C in E. Je vir folne kisline, ki se priporoča predvsem nosečnicam in doječim materam, čeprav se uporaba aloje med nosečnostjo odsvetuje, saj lahko povzroča krčenje maternice. Prav zaradi tega so lahko pri ženskah ob uporabi tudi močnejše menstruacije. Vsebuje številne minerale in antioksidante, encime (16), aminokisline, krepila naj bi imunski sistem in delovala antibakterijsko ter protivirusno.

Vzgoja aloe vere

Ko se odločite za nakup, bodite previdni pri izbiri in izberite Aloe arborescens ali Aloe vera, odvisno, za kaj jo boste uporabljali. Aloa arborecens naj bi bila sicer po učinkovitosti še boljša od aloe vere. Pomaga lajšati težave pri pikih čebel in os, pa tudi pri želodčnih težavah in črevesnih obolenjih. Nekateri poročajo celo o pozitivnih učinkih pri zdravljenju raka.

Aloa je za vzgojo razmeroma preprosta. Potrebuje dovolj prostora, saj zraste tudi do 100 cm v višino, sončno do polsenčno lego in razmeroma malo vode. Raste lahko v lončku v stanovanju (temperatura med 20 in 25 stopinj Celzija je idealna) ali pa zunaj. Poleti jo vzgajamo kot zunanjo rastlino, pozimi jo prezimimo podobno kot kaktuse, v hladnem in svetlem prostoru z občasnim zalivanjem. Aloa sicer uspeva na direktnem soncu, a se spodnji listi hitreje sušijo, tako da ji zelo ustreza polsenčna lega.

Presadimo jo vsaki dve leti v nekoliko večji (a ne prevelik) lonček. Osnovno pravilo je, da dolžino najdaljšega lista delite z 2 – dobljena velikost naj bo premer novega lončka. Na dno posode naložite nekaj peska oziroma drobnih kamenčkov, s čimer boste preprečili, da bi zemlja ostajala razmočena. To bi namreč lahko privedlo do gnitja korenin. Naložite prst (lahko kar mešanico običajne vrtne zemlje in komposta oziroma uporabite zemljo za sukulente (sočnice).

Zalivajte jo le, ko je prst popolnoma izsušena. Pazite, da jo zalijete z majhno količino vode in ne močite listov. Poleti, če jo imate na soncu, jo zalijte enkrat tedensko oziroma lahko tudi redkeje, če je prst še vlažna. Pozimi zadostuje enkrat mesečno.

Aloe vera

Uporaba

Ker so v vrtnarijah velikokrat špricane, naj bo rastlina kakšno leto v vaši oskrbi, preden jo začnete uporabljati za razne pripravke, razen če ste prepričani, da je neoporečna. Če boste aloo uporabljali za zdravilne namene, je bolje, da ne uporabljate umetnih gnojil in dodatkov, da bo karseda naravno rasta.

Če jo boste imeli v prostoru, bo lepo čistila zrak.

Gel aloe lahko zaužijete oralno za krepitev imunskega sistema. Deluje protivnetno, protibakterijsko in protivirusno, pomaga pri težavah z glivicami in detoksu, pospešuje metabolizem (rahlo odvajalni učinek).

Uporabljate jo lahko tudi tako, da list prelomite in gel preprosto iztisnete na kožo, v primeru izpuščajev, aken, za oskrbo opeklin in ran, saj pomaga tudi zaustaviti krvavenje. Tudi za nego ustne votline je uporabna, za nego zob, pomaga pri vnetju oči. Z redno uporabo si lahko pomagate tudi za izenačevanje tena kože v primeru temnejših lis, starostnih peg.

Kar zadeva nego kože, je izjemno učinkovita, saj učinkovine lahko prodrejo globoko v kožo. Učinkovita je tako tudi za celjenje ran – te naj bi se z uporabo aloe celile tudi 8-krat hitreje.

Če imate opekline, jih brez skrbi namažite z gelom aloe, ki bo primerno hladila opečeno mesto in pomagala, da se bo koža hitreje obnovila.

Tudi če  imate težave s srbečim lasiščem ali poškodovane lase, jo lahko uporabite. Preprosto jo nanesite po šamponiranju kot balzam, pustite delovati in izperite.

Nad akne z aloo

Imate doma najstniškega otroka, ki so ga 'napadle' akne? Pomagate mu lahko kar s pripravkom iz aloe. Za dve žlici narezanih alojinih listov prelijte z vrelo vodo. Pustite namakati približno 2 uri. Vsak dan temeljito umijte obraz in na koncu pomočite blazinico vate v pripravek ter nežno masirajte problematično kožo.

Pripravite si lahko tudi masko za nego obraza. Iztisnite za pol žličke alojinega soka in dodajte žličko medu, žličko ricinusovega olja, rumenjak, ovseno moko in pol žličke soka limone ali pomaranče. Dodajajte toliko moke, da dobite nekakšno pasto. Nanesite na očiščeno kožo, pustite nekaj minut delovati in sperite z mlačno vodo. Splaknite obraz še s hladno vodo in obrišite s čisto bombažno brisačko.

Aloe Vera

(Foto: Thinkstock)