zasaditev rož na balkonu

(Foto: iStockphoto)

Rastline na balkonu in okenskih policah

Do konca septembra dodajajte gnojilo: cvetočim rastlinam tistega ta cvetoče, zelenim pa tistega za zelene rastline. Tako jim boste zagotovili dodatna hranila, da bodo rastline močnejše, bolj zdrave. Zdaj lahko tudi poskrbite še za zadnje podtaknjence.

Odpadle cvetove in suhe listke redno odstranjujte, da ne začne gniti in prilagodite zalivanje, saj so temperature nekoliko nižje kot poleti, pa tudi zrak je bolj vlažen, še posebej v primeru jutranje meglice.

Mislite na drugo leto

September je definitivno čas za pripravo načrta, kakšen naj bo naš okrasni vrt prihodnje leto.

Vrt na balkonu - 15

V tem času je tudi najbolje zasadi žive meje, saj bodo tako imele priložnost, da se do zime lepo zakoreninijo in bodo imele boljše možnosti za preživetje. Seveda lahko izberete za živo mejo listopadnice, a če želite, da je živa meja lepa vse leto, potem izbor zožite na ciprese, lovorikovec, pušpan, tiso, ameriški klek. Tudi cvetoče žive meje so lepe. Njihovo obrezovanje bo pripomoglo k bujnejšemu cvetenju, počasnejšemu staranju, seveda pa ne bodo cvetele vse leto.

► Kaj zasaditi na balkon, teraso?

Ko se odločate za živo mejo, najprej izberite pravo sorto, ki bo uspevala na vaših tleh in bo zadovoljila vaša pričakovanja. Lepa živa meja terja tudi nekaj truda. Treba jo je redno obrezovati, da se spodbudi rast, posebej v prvih 3 letih od zasaditve je pomembno, da obrezujemo pravilno in dovolj pogosto. Tudi tiste, za katere želimo, da zrastejo 2 metra visoko, si je treba vzeti čas in redno obrezovati, saj prosto rastoče žive meje nikoli niso tako goste in lepe kot tiste, ki so negovane. Listnatim je treba redno krajšati veje, saj sicer rastejo preveč v širino in premalo v višino. Odstranjevati je treba tudi plevel, da rastlina lahko prejema dovolj svetlobe in vode ter hranil iz zemlje.

Posadimo jih tako, da izkopljemo sadilne luknje ali kar jarek, če gre za večjo ivo mejo. Enakomerno razporedimo rastline in pognojimo.

Tudi na balkonu ali terasi si lahko omislite dekorativne grmičke. Zasadite jih v večje lonce in enakomerno razporedite ter ustvarite prijetno zeleno okolje. 

Čebulnice

Tudi te sadimo v septembru. Ali jih boste sadili posamično ali v nasade ali pod okrasno drevje ali grmovje, je popolnoma vaša odločitev. Pri sajenju pazite na to, katere barve boste dali kam, da bo cvetelo po vašem okusu. Upoštevajte tudi čas cvetenja, da bo vse skupaj na vašem vrtu potekalo približno usklajeno. V primeru zasaditve poleg trajnic, izberite družbo tistih, ki spomladi odženejo nekoliko kasneje, da se bo izmenjava že odcvetelih čebulnic ter rast trajnic pred našimi očmi odvijala praktično neopazno.

Čebulnice lahko mirno zasadite tudi v lončke in jih postavite na balkon ali teraso.

Zasaditev narcis

(Foto: iStockphoto)