Špinača

(Foto: Thinkstock)

Špinača naj bi izvirala iz starodavne Perzije in Irana. Pot je v 7. stoletju nadaljevala na Kitajsko, kamor je prišla kot darilo nepalskega kralja. V Evropi je špinača poznana šele od 11. stoletja, dobili smo jo prek Špancev, zato je bila zlasti v Angliji znana kot španska zelenjava. Je ena najbolj zdravih in z vitamini najbolj bogatih rastlin. Čeprav špinača ne vsebuje toliko železa, kot je zmotno prepričanje veljalo dolgo časa, pa vsebuje življenjsko pomembne vitamine in minerale, ki izjemno dobro vplivajo na naše zdravje.

Naj raste tudi na vašem vrtu

Špinača ne prenaša dobro vročine, saj je rastlina hladnih območij in je najbolje, da jo sejemo v marcu in aprilu ter nato med avgustom in oktobrom. Najbolje jo je sejati direktno v gredo, ki jo vnaprej pripravimo, in sicer tako, da jo prekopljemo z vilami ter dodamo kompost.

Smoothie

(Foto: Thinkstock)

Naredimo vrste, med katerimi naj bo razdalja okoli 15 centimetrov, med semeni pa naj bo razmik od tri do pet centimetrov. Če želimo imeti špinačo nenehno na voljo, jo lahko sejemo v dvotedenskih intervalih. Ni nujno, da špinača sameva, zelo dobro namreč v mešanem posevku uspeva recimo z grahom, ohrovtom, porom, kot njeni sosedje pa se dobro obnesejo tudi korenje, solata, zelje, paradižnik in peteršilj, če je le možno, pa je ne sejemo zraven rdeče pese. Medtem ko raste, redno odstranjujemo plevel, rahljamo tla z redčenjem (po vsakem redčenju vrste dobro zalijemo) ter dognojujemo (da bo v tleh dovolj kalija ter klora in ne preveč dušika), v poletnih mesecih pa poskrbimo za dovolj vlage, sicer bo zacvetela. Če sejemo pozno poleti ali jeseni, v primeru mraza špinačo prekrijemo s tkanino.

Špinača je nared za rezanje, ko razvije pet listov. Ker se obrašča, jo lahko režemo tudi večkrat, korenine pa vedno pustimo v zemlji. Za nabiranje je najboljši čas zjutraj ali zgodaj dopoldne, saj takrat vsebuje največ vlage. Najbolje je, da je naberemo le toliko, kolikor je sproti pojemo, saj je ni priporočljivo hraniti v hladilniku, če pa smo vendarle odrezali preveč listov, jih lahko blanširamo ter zamrznemo.

Eliksir zdravja

Špinača je bogat vir flavonoidov, karotenidov ter antioksidantov, kot so vitamin C, vitamin E, beta-karoten ter minerala mangan in cink. Je tudi eno redkih živil, bogatih z vitaminom K, ki prispeva k zdravju žil in kosti (preprečuje razgradnjo kostnih celic). Zaradi vsebnosti vseh teh elementov nas špinača ščiti pred vnetji, oksidativnim stresom, težavami s srcem in ožiljem, s kostmi in tudi pred rakom. Ravno zato je priporočljivo špinačo uživati redno, če nimate idej, na kakšen način bi jo pripravili, pa si TUKAJ lahko preberete nekaj okusnih receptov.