Črna redkev

(Foto: VOYO)

Porcijunkula goduje 2. avgusta in ta datum si je vredno zapomniti, če želimo, da nam na vrtu uspeva črna redkev. Po ljudskem izročilu je namreč takrat zadnji čas za setev črne redkve. Gre za korenovko, ki je bila pri naših prednikih nepogrešljiva za popestritev zimskih krožnikov. Metka in Tina spomladi in jeseni sejeta rdečo redkvico, v poletnem času pa črno. Za setev so najboljša prerahljana tla, zemlja naj bo rodovitna. Na gredici naredimo vrstice, ne pregloboke, med seboj naj bodo oddaljene 20 centimetrov.

Vse oddaje preteklih sezon si lahko ogledate na VOYO. Na ogled tudi prihajajoča oddaja.

 Če smo bolj natančni, lahko polagamo po dve semeni vsakih 15 centimetrov ali pa sejemo enakomerno po vrstici. Ko bodo semena vzklila in ko bodo rastlinice imele dva do tri prave liste, jih razredčimo. Populjene sadike lahko presadimo; čeprav nimajo koreninske grude, se odlično ukoreninijo in kasneje odebelijo. Semena bodo pognala približno po enem tednu ali najkasneje dveh. Ne smemo pozabiti na zalivanje. V primeru pripeke je posevek najbolje zaščititi z mrežo.

Črna redkev se na gredi odlično ujame z blitvo, špinačo, rdečo peso, peteršiljem in solatnicami. Vsa ta zelenjava bo še kako prav prišla v zimskih dneh.

Tako lahko naredite domač sirup proti kašlju

Oskrba in pobiranje črne redkve

Redkev na vrtu lahko zaščitimo z zastirko (s senom), ki bo preprečila rast plevela ter kasneje zadrževala vlago, ki je še kako pomembna za odebelitev korena redkve. Pomanjkanje vlage namreč povzroči, da se koreni slabo debelijo, če pa zalivamo preveč, zraste veliko zelene mase nad zemljo, pod zemljo pa je pridelek bolj reven.

Sicer pa z redkvijo ni veliko dela. V času rasti jo vsake toliko pregledamo zaradi nevarnosti škodljivcev. Največ težav povzročajo bolhači, ki ne marajo zastirke iz bezga, pa tudi ne vlage. Ne smemo pozabiti niti na polže.

Redkev pobiramo, ko je premera nekje 5 do 10 centimetrov. Vrtičkarici svetujeta, da redkev čim večkrat uporabimo presno in jo čim manj solimo, da ne izgubi koristnih snovi. Redkev le operemo in nežno oščetkamo. Lupiti je ni treba, saj je največ vitaminov ravno pod črno povrhnjico. Sicer pa se redkev odlično poda v razne solate; še posebej se odlično ujema z okusom jabolka, korenja, rdeče pese, stročnic in hrena. Je pa redkev zelo dobra, če je pripravljena kot čips, lahko jo dodamo v nadev za palačinke ali tortilje, celo kisamo jo lahko kot repo.

Vrtičkanje pasica