krompir

(Foto: Thinkstock)

V šesti oddaji tretje sezone Vrtičkanje, ki bo na sporedu v nedeljo, 3. aprila 2016, ob 17.45, lahko pa si jo že ogledate na VOYO, nam bosta Tina in Metka zaupali marsikaj zanimivega o krompirju. No, tokrat pa vam mi krompir predstavljamo v nekoliko drugačni luči. Preverite, pri čem vse vam lahko pomaga!

Ne zamudite oddaje Vrtičkanje vsako nedeljo ob 17.45 na POP TV!

Odstranite počene žarnice

Brez panike, če je žarnica počila, medtem ko je bila še nameščena v svetilu. Vzemite v roke krompir in ga pritisnite ob počeni del in jo previdno odvijte. Po vsej verjetnosti s pomočjo krompirja žarnice ne boste zlomili v celoti. Odstranjeno zavržite v koš za steklo in namestite novo.

Krompir - 2

(Foto: Profimedia)

Hrana za vaše rastilne

Ko sadite rastline, okoli korenin položite manjše koščke krompirja. Medtem ko se bo razgrajeval, bo v zemljo spuščal hranjive snovi, ki bodo blagodejno vplivale na samo rast vaših rastlin.

Odstranite madeže s srebrnine

Polovico krompirja namočite v sodo bikarbono in nato z njim nežno podrgnite srebrnino. Soda bikarbona bo obnovila njeno barvo, krompir pa bo odstranil nečistočo.

Preprečite zarositev

S polovico krompirja podrgnite steklo in na ta način preprečite, da bi se okna v vašem domu ali avtu zarosila. Ta način se izkaže za še kako koristnega v meglenem in vlažnem vremenu.

Alternativa plastičnim materialom

Krompirjev škrob je popolna biorazgradljiva alternativa poliestru, zato ga lahko uporabljajo v plastični industriji za izdelavo plastičnih reči, kot denimo plastične posode, vilic in žlic. Obenem pa lahko služi tudi za izdelavo biorazgradljivih vrečk za shranjevanje.

Lepljive roke zlahka očisti

S pomočjo krompirja z lahkoto odstranite lepljive snovi z vaših prstov. Roke podrgnite s krompirjem in jih pozneje temeljito oprerite.

Zloščite svoje čevlje

Podrgnite svež krompir ob svoje čevlje, ki so umazani in jim na ta način vrnite lesk. Nad rezultatom boste presenečeni.

NAGRADNA IGRA

Nov teden je čas za novo nagradno igro Vrtičkanje. Od  vseh, ki boste pravilno odgovorili na nagradno vprašanje, bomo izžrebali 3 srečneže, ki boste prejeli simpatično pisalo VRTIČKANJE.

Vprašanje se glasi:

S pomočjo krompirja in še katerega sredstva boste najlažje odstranili madeže s srebrnine?

A – S soljo
B – S sodo bikarbono
C – S sladkorjem

Pravilen odgovor nam s svojimi podatki (IME, PRIIMEK in NASLOV) pošljite na elektronski naslov nagradna.dom@pop-tv.si do petka, 1. 4. 2016, do 12. ure zjutraj.

Splošne pogoje sodelovanja si preberite TUKAJ!