Naložite si brezplačno PRATIKO 2018!

Tinkture so alkoholni izvlečki zdravilnih rastlin. Določene učinkovine namreč niso topne v vodi in jih denimo v čaju ne dobimo iz rastlin, s tem pa zavržemo veliko zdravilnih snovi. Ker so učinkovine v tinkturah koncentrirane, jih moramo uporabljati v manjših količinah, telo jih tudi hitreje absorbira. Če uživate tinkture, ki pomagajo pri čiščenju krvi, spodbujanju presnove in razstrupljanju, morate ob tem popiti dovolj vode. Ni pa jih priporočljivo jemati pred, med ali po obroku ali z drugimi tinkturami, saj se lahko učinki na ta način izničijo.

Primeri rastlin, ki jih lahko uporabimo za pripravo tinktur

Kopriva deluje protivnetno in diuretično, vpliva tudi na presnovo testosterona. Pomaga torej pri povečani prostati in proti moški plešavosti, pri okužbah sečil, obolenjih sklepov, ledvičnih kamnih, pri debelosti, povišanem sladkorju in tlaku. Pomaga tudi pri senenem nahodu.

Tinkture

S tinkturo iz koprive proti plešavosti (Foto: Profimedia)

Ameriški slamnik spodbuja imunski sistem, pomaga pri celjenju ran, pri pikih žuželk, regeneraciji kože, pomaga pri gripi, prehladu in okužbah zgornjih dihal. Rastline režemo ob cvetenju in jih uporabimo v največ treh urah, saj začnejo izgubljati zdravilno vrednost. Korenine vsaj štiriletnih rastlin izkopavamo jeseni.

Regratova korenina, ki je najbolj zdravilen del regrata, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja. Regratove grenčine spodbujajo delovanje jeter in uravnavajo delovanje prebavnih žlez in tako čistijo kri. Nabiramo jih lahko jeseni, pa vse do cvetenja.

Glog pomaga pri boleznih srca in jeter ter sladkorni bolezni tipa 2, učinkuje pomirjevalno, pomaga pri utrujenosti, pomanjkanju energije, tesnobi, nervozi in slabem spanju.

Črn trn deluje kot odvajalo in krepi želodec, pomaga pri težavah z mehurjem in ledvicami, pomaga pri vnetju grla in ustne sluznice, težavah s kožo, ustavlja krvavitve, diarejo in preprečuje uhajanje urina.

Pelin spodbuja apetit in blagodejno vpliva na prebavo, blaži krče in napihnjenost, odpravlja tudi notranje parazite. Pozitivno vpliva na delovanje jeter in žolčnika, pomaga pri razstrupljanju telesa in učinkuje antiseptično.

Tinkture

Korenina je najbolj zdravilen del regrata (Foto: Profimedia)

Priprava domačih tinktur

Za pripravo domače tinkture lahko uporabimo sveža ali posušena zelišča oziroma njihove liste, plodove ali korenine. V obeh primerih jih najprej drobno sesekljamo, z njimi napolnimo steklen kozarec, in sicer do treh četrtin, če so sveže, trikrat manj, če so posušene, in do polovice s koreninami, saj bodo med pripravo nabreknile. Po nekaterih virih je bolje uporabiti sveža zelišča, saj vsebujejo več aktivnih snovi.

Rastlinske delce prelijemo z alkoholom, tako da so povsem prekriti. Lahko uporabimo domače žganje ali v lekarni kupimo 95-odstotni etanol, ki ga redčimo z vodo. Za posušene rastline denimo uporabimo 40-odstotni alkohol, ki ga dobimo tako, da v litrsko steklenico nalijemo 410 mililitrov alkohola in dolijemo prekuhano vodo. Za sveže pa uporabimo 70-odstotni alkohol, ki ga dobimo tako, da v litrsko steklenico nalijemo 720 mililitrov alkohola in dolijemo prekuhano vodo.

Kozarec postavimo na hladno, suho in temno mesto, vsak dan pa ga pretresemo in preverimo, če so zelišča prekrita z alkoholom. Če niso, ga dotočimo, v nasprotnem primeru se bodo na izpostavljenih mestih razvile bakterije in plesni.

Po treh do šestih tednih tinkturo precedimo skozi gazo in z njo napolnimo temne stekleničke s kapalko. Dobro ožamemo in odcedimo tudi sesekljana zelišča, v katerih je največ učinkovin. Alkohol bo v tem času raztopil in nase vezal aktivne snovi v zdravilnih zeliščih.

Ker je alkohol konzervans, lahko tinkture, če vsebujejo vsaj 30 odstotkov alkohola, uporabljate do dve leti. Lahko jih popijete skupaj s hladno ali toplo vodo, si jih nakapajte pod jezik, lahko tudi v kopel ali pa, če jih zmešate z oljem, tudi kot mazilo.

Tinkture

Tinkture lahko pripravimo iz vseh delov rastlin (Foto: Profimedia)

Previdnost ni odveč

Če je tinktura preveč nasičena z aktivnimi snovmi, lahko pride do resnejših zdravstvenih zapletov, zato pri pripravi domačih tinktur uporabljajte blage rastline.

Ker nekatere rastline vplivajo na delovanje konvencionalnih zdravil in imajo v kombinaciji z drugimi rastlinami lahko neželene stranske učinke, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom ali po nasvetu povprašajte v lekarni. Previdnost še posebej velja za noseče ali doječe mamice.

Do neželenih stranskih učinkov lahko pride tudi zaradi napačnega kombiniranja rastlin ali če tinkturo uživamo predolgo časa in v neustreznih odmerkih, zato se pred uporabo posvetujte z zeliščarjem.