Odlične ideje, kako polepšati in odišaviti stanovanje
ROŽE IN VRT

Odlične ideje, kako polepšati in odišaviti stanovanje

19.02.2018, 10:00
0

Čudovitih barv in omamno dišeče. Hijacinte vam bodo zagotovo polepšale vrt ali stanovanje ter ga odišavile, hkrati pa vam bodo pričarale pomlad, še preden ta pride v deželo. Metka in Tina sta nad njimi navdušeni.

Hijacinta
Hijacinta/ FOTO: VOYO

V prvi oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka med drugim pokazali, kako lahko iz recikliranega starega okna naredimo uporabno setveno gredo, pod drobnogled sta vzeli še priljubljen por, pomlad pa sta nam pričarali z dišečimi hijacintami.

Čeprav ima Metka izjemno rada vse cvetlice, so ji med najljubšimi ravno hijacinte. Predvsem zaradi čudovitega omamnega vonja in barvnih cvetov v obliki zvezdic. Vsako leto jih sili vse od jeseni pa do konca zime, da jih ima ves čas na razpolago za okrasiti in odišaviti stanovanje. Kot pravi, je gojenje zelo enostavno in vedno obrodi sadove.

Hijacinta
Hijacinta/ FOTO: iStock

Na babičini domačiji je našla prikupne starinske skodelice, ki niso več v uporabi in ker rada reciklira, se je odločila, da jih uporabi kot cvetlične lončke za hijacinte. Tako ji bodo vsakič znova obudile spomin na otroštvo, ko je iz njih pila sveže domače mleko. Tudi vi lahko malce pobrskate na babičinem podstrešju ali uporabite skodelice, ki jih imate doma in se vam zdi, da bi se podale v prostor, kjer nameravate imeti čudovite rože.

Ker je že skoraj konec zime, imajo Metkine čebulice že lepe poganjke. Sicer pa so čebulice sestavljene iz listov; imenujejo se luskolisti. V njih je zaloga hranil, da čebulica vzbrsti, zraste in ima energijo vse do cvetenja. Takrat se čebulica manjša, po cvetenju pa začne obraten proces. Iz listov se znova hrani s hranili, zato listov po cvetenju nikar ne odrežite, sicer čebulice ne boste mogli več uporabiti v naslednji sezoni. Ko izbirate posodice, izberite takšne, da boste vanje lahko nasuli vsak 5 centimetrov zemlje. V zemljo potisnite čebulico ter jo malce zasučete, pri čemer naj vsaj dobra polovica gleda ven. Poskrbeti morate še, da bo imela vedno dovolj vlage. V tem času, ko gre zima proti koncu, je dovolj že, če daste skodelico s čebulico za 14 dni na hladno. V tem času bo pognala koreninice in nato jo lahko postavite na stalno mesto – na mizo ali okensko polico. Če pa jih silite že v jesenskem času, jih v hladen in temen prostor postavite za približno dva meseca. Potem jih prestavite na hladno in svetlo, da poženejo koreninice in šele kasneje na stalno mesto. Po cvetenju hijacinte presadite na vrt, kjer vas bodo razveseljevale še veliko sezon. Izberite sončno mesto, tla naj bodo odcedna.

Čebulice lahko silite še na en način, in sicer lahko uporabite kar steklene kozarce ali posodice. Ta način je bil zelo priljubljen v prejšnjem stoletju. Vse se je začelo na Nizozemskem in se nato razširilo po vsej Evropi. Izberite posodico, ki ima dovolj široko dno in je po možnosti v sredini ožja, da zadrži čebulico. Ta se namreč ne sme dotikati vode, ampak naj bo tik nad površjem. Stekleno posodico postavite na hladno, da čebulica požene korenine, nato šele na stalno mesto v stanovanju.

Razlogov, da silite ali posadite hijacinte, je veliko. Polepšale in obogatile vam bodo vrt, okolico hiše ali okenske police.

Vrtičkanje pasica
Vrtičkanje pasica

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Okoli 250 protestnikov ohromilo promet pred ...
ŠPORT
Dončić z Dallasom lovi deseto zaporedno domačo ...
POP IN
Lepotica in zver - brezčasna zgodba zaživela v ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Napovej zmagovalca Slovenija ima ...
VIZITA.SI
To je živilo z največ antioksidanti! In ne gre za ...
OKUSNO.JE
10 trikov za najboljše biskvitno testo
ZADOVOLJNA.SI
Takšnega ponižanja ne bi privoščila nikomur
MOSKISVET.COM
Finalisti Kmetije brez dlake na jeziku – o vsem!
BIBALEZE.SI
Ime: če se mamica in očka ne strinjata, sledi ...
CEKIN.SI
Meghan Markle: njen CV razkril doslej neznane ...
DOMINVRT.SI
Jih tudi vi že vse življenje obešate napak?
ZADOVOLJNA.SI
Nasveti, ki bi jih moral poznati vsak!