Domača jabolka

(Foto: Thinkstock)

V EU je bilo lani pridelavi sadja in jagodičevja namenjenega nekaj več kot 2,3 milijona hektarjev površin, še 2,1 milijona hektarjev jih je bilo namenjenih pridelavi zelenjave. S 636.000 hektarji (27,1-odstotni delež v EU) površin, namenjenih pridelavi sadja, je bila Španija v tem pogledu vodilna članica EU. Pri površini za pridelavo zelenjave pa je z 420.000 hektarji (20,2-odstotni delež) prednjačila Italija.

Jabolka so bila tisto sadje, ki so ga v EU lani količinsko pridelali največ; skupno 12,7 milijona ton oziroma skoraj 25 kilogramov na prebivalca. Pri zelenjavi pa so pridelali največ paradižnikov, in sicer 17,7 milijona ton oziroma 35 kilogramov na vsakega Evropejca.

V Sloveniji je bilo lani pridelavi sadja in jagodičevja namenjenih 9700 hektarjev površin, kar je 0,4 odstotka vseh omenjenih površin v EU. Za pridelavo zelenjave je bilo namenjenih 4900 hektarjev površin, kar je 0,2 odstotka vseh temu namenjenih površin v EU.

Eurostat je ob tem izpostavil nekaj vrst sadja in zelenjave. Tako so eno od štirih jabolk v EU pridelali na Poljskem, sledili sta Italija (19,2 odstotka) in Francija (15,5 odstotka). Na drugi strani so Španija (34,4 odstotka), Italija (32,9 odstotka) ter Grčija (23,2 odstotka) pridelale skoraj vse evropske breskve.

Španija (29 odstotkov) je bila tudi glavna evropska pridelovalka jagod v lanskem letu, sledile so ji Poljska (15,6 odstotka), Nemčija (12,5 odstotka) ter Italija (10,4 odstotka). Pri češnjah je prednjačila Poljska (25,8 odstotka) pred Italijo (12,6 odstotka), Španijo (10,7 odstotka) in Grčijo (10 odstotkov).

Kar se tiče zelenjave pa sta skoraj dve tretjini vsega evropskega paradižnika pridelali Italija (36,3 odstotka) in Španija (27,4 odstotka). Prav tako so tri članice EU prevladovale pri pridelavi kumar; to so bile Španija (29,1 odstotka), Poljska (17,7 odstotka) in Nizozemska (17,1 odstotka).

Pridelava korenja v EU je bila bolj razpršena - največje pridelovalke so bile lani Velika Britanija (14,2 odstotka), Poljska (13,1 odstotka), Nizozemska (10,9 odstotka) ter Francija (10,8 odstotka). Pri bučkah pa sta primat držali Španija (37,6 odstotka) in Italija (37,1 odstotka).