Zalivanje rož

(Foto: iStock)

Rastline v posodah imajo zelo omejen prostor, zato je zalivanje še kako pomembno, prav tako redno preverjanje vlažnosti substrata. Na pogostost zalivanja vpliva velikost posode in tudi material, iz katerega je ta narejena, ter vremenski pogoji kot so veter, sonce, temperatura in vlaga. V spomladanskem času in pozno jeseni boste morda zalivali samo dvakrat na teden, medtem ko bo v najhujši pripeki potrebno zalivati celo dvakrat na dan.

Pri zalivanju velja pravilo: raje manjkrat, pa takrat obilno, seveda pa se substrat ne sme nikoli izsušiti. Zalivate počasi, vse dokler voda ne priteče v podstavek. Seveda pa podstavki niso samo zato, da bi preverjali, kdaj bo pritekla voda, ampak tudi, da zaščitite površine.

Količino in pogostost zalivanja vedno prilagodite rastlinam. Večje rastline, ki so v polni rasti, potrebujejo več vode kot vzkaljena semena in mlade rastline. Zalivajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, če je le mogoče, uporabljajte postano vodo in ne zalivajte po rastlinah.

Seveda pa lahko tako kot na vrtu tudi v posodah in koritih naredite zastirko. Lahko je to slama, pokošena trava ali listje, lahko pa uporabite bio volneni filc. Takšna zastirka bo lepo zadrževala vlago, zalivanja pa bo veliko manj.