Zalivanje vrta

(Foto: iStockphoto)

Če imamo možnost, je dobro vrtnine v vročinskem valu zasenčiti z mrežo, predvsem pa jih moramo zalivati čimbolj zgodaj zjutraj, saj jih lahko zažgemo, če zalivamo prepozno.

Mrežo naj lastniki vrtov položijo predvsem čez rastlinjake, saj bo tam te dni temperatura izjemno visoka, a po koncu vročinskega vala je treba mreže odstraniti.

Ugrinovićeva svetuje, da zalivamo zelo zgodaj zjutraj, ko so rastline ohlajene. "Načeloma je bolje dobro zaliti vsake dva dni kot pa vsak dan po malem. S tem bomo zemljo prepojili z vodo v globlje plasti."

Ob visoki vročini je najbolj na udaru fižol, ki bo te dni odmetaval cvetove, hitro je vroče tudi solatam ter kapusnicam kot so zelje, cvetača in brokoli. V temperaturah blizu 40 stopinj Celzija bodo trpele tudi plodovke, ki imajo sicer rade blizu 30 stopinj Celzija.

Plevel vrtninam predstavlja konkurenco za vodo v zemlji, zato je dobro opleti vrt, a naj bo to pozno zvečer ali zgodaj zjutraj.

Z vrtov naj bi tudi že pospravili zgodnje sorte krompirja, saj jim sicer "zakuha", gomolji pa se začnejo v zemlji pariti. Poznejše sorte pa morajo še dokončati rast.

Ugrinovićeva ugotavlja, da vročinski valovi ne prinašajo več bolezni, saj se te najraje razvijajo in širijo v vlažnem vremenu, so pa lahko problematični škodljivci. Trenutno so najbolj na udaru pršice in tripsi, ki jih je letos že tako veliko. Največ jih je opaziti na kumarah, čebuli in fižolu. Tem škodljivcem ustrezajo visoke temperature, jim pa ne paše vlaga, zato je dobro rastline zalivati tudi po listih.